
Atentie contabili!
Modificari majore in Codul Fiscal 2018
Cititi si respectati noile reguli stabilite de lege
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificarile majore din Codul Fiscal 2018 - exemple si explicatii
Plafonul de la care firmele trebuie sa se inregistreze in prezent in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) urmeaza sa fie majorat pana la 300.000 lei, de la 220.000 lei cat este in prezent, in urma unui proiect adoptat in Senat.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal va obliga astfel firmele infiintate inainte de 1 ianuarie 2017 sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca depasesc plafonul 220.000 de lei in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2017 si data de 1 a lunii urmatoare celei in care va intra in vigoare actul normativ (perioada de referinta).
Daca nu se va depasi acest plafon in intervalul stabilit, societatile solicita codul de TVA numai daca obtin, pana la finele anului in curs, o cifra de afaceri de cel putin 300.000 de lei. Conform Avocatnet, la determinarea acestui plafon va fi luata in considerare si cifra de afaceri realizata in perioada de referinta.
“In ceea ce priveste firmele infiintate in perioada de referinta, asa cum am definit-o anterior, acestea vor fi obligate sa obtina codul de TVA daca vor depasi, in intervalul respectiv, plafonul de 220.000 de lei. inregistrarea va fi obligatorie si pentru acele firme mici ce nu vor atinge plafonul indicat in perioada mentionata, dar care il vor depasi pe cel de 300.000 de lei pana la 31 decembrie 2017.
Exceptie de la aceste prevederi vor face persoanele impozabile pentru care obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA ar interveni ulterior datei de 1 a lunii urmatoare celei in care documentul analizat va intra in vigoare. Astfel, acestea nu vor fi nevoite sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA decat in situatia in care vor depasi noul plafon, de 300.000 lei, pana la sfarsit de 2017”, informeaza aceeasi sursa.
In schimb, irmele care s-au inregistrat in scopuri de TVA in perioada de referinta, ca urmare a depasirii plafonului actual de scutire (220.000 de lei), vor putea solicita, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care vor intra in vigoare noile prevederi, scoaterea din evidenta platitorilor de TVA, cu conditia sa nu fi depasit si plafonul de 300.000 de lei.
Totodata, informeaza sursa amintita anterior, scoaterea din evidenta firmelor platitoare de TVA se va putea efectua inclusiv pentru societatile care au primit codul de TVA pana la final de 2016 si nu au depasit, anul trecut, plafonul de 220.000 de lei. Scoaterea din evidenta va putea fi ceruta incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care noua decizie se aplica.
Reglementarile vizeaza persoanele impozabile cu statut de mica intreprindere in scop de TVA.
Modificari majore in Codul Fiscal 2018
Cititi si respectati noile reguli stabilite de lege
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificarile majore din Codul Fiscal 2018 - exemple si explicatii