Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata, calculul si declararea dividendelor in valuta

04-Apr-2012
8078
Intrebare: De la infintare asociatii (2 la numar) nu au ridicat dividente, am dori sa le distribuim in luna martie a acestui an, iar lichiditatile companiei sunt in euro ( incasari in urma unor vanzari intracomunitare). Se pot distribui dividente din contul de euro (in valuta)? pentru a evita schimbul valutar? De asemenea, as dori sa stiu si modul de calcul si declarare.

Raspuns:
Platile pe teritoriul national in valuta sunt reglementate de Regulamentul BNR nr. 4/2005, ce stabileste punctual situatiile in care se poate utiliza valuta ca moneda de decontare.

Putem preciza urmatoarele situatii:
a) daca asociatii sunt rezidenti, in Anexa 2 la acest regulament, sunt prezentate punctual situatiile in care se pot face plati pe teritoriul Romaniei, intr-o valuta intre rezidenti.
Distribuirea de dividend nu se regaseste printre aceste situatii, prin urmare consideram ca nu puteti efectua plata dividendelor in valuta.
b) daca asociatii sunt nerezidenti, consideram ca puteti efectua aceste plati in valuta.


In ce priveste impozitul pe dividend si modul de declarare, acesta este influentat de calitatea beneficiarului, persoana juridica sau fizica, de perioada de detinere a capitalului social, mai putin sau mai mult de 2 ani, de procentul de detinere a capitalului social, mai mult sau mai putin de 10%, de rezidenta intr-un stat comunitar AELS sau intr-un alt stat ce a semnat o conventie de evitare a dublei impuneri.

Avand in vedere ca impozitul pe dividend este in sfera impozitului pe venitul datorat de nerezidenti, conform art. 115 din Codul fiscal, si se beneficiaza de o scutire de impozit conform art. 117 lit. h) din Codul fiscal, cand beneficiarii sunt nerezidenti sau se beneficiaza de scutire de impozit cand beneficiarii sunt societati comerciale din Romania, in conditiile art. 36 alin. (4) din Codul fiscal, putem emite o analiza punctuala daca ne transmiteti elementele de identificare mentionate mai sus.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016