Plata defalcata TVA. Cum procedati cand clientul nu respecta scadenta de plata a facturii emise de furnizor?
Va prezentam, prin cele ce urmeaza, ce se intampla in cazul in care clientul nu respecta scadenta de plata a facturii emise de furnizor. De asemenea, vom vedea cand se datoreaza TVA split si cine este obligat sa plateasca acest TVA.
Iata raspunsul specialistului:
Mecanismul
platii defalcate a TVA (split TVA) nu schimba regulile cu privire la exigibilitatea TVA, Regulile cu privire la momentul in care o persoana impozabila datoreaza TVA, precum si regulile privind perioada cand se inscrie TVA in deconturile de TVA nu se modifica.
Daca societatea dvs. are calitatea de furnizor, asa cum intelegem noi din formularea intrebarii, atunci veti colecta TVA la data facturii, daca aplicati sistemul normal de TVA, sau la data incasarii, daca sunteti inregistrat in sistemul TVA la incasare.
PFA. Contributii, Taxe, Impozite si Deduceri in 2018
Vezi detalii
Precizam ca acest mecanism nu are legatura cu sistemul "TVA la incasare". Faptul ca entitatile vor fi obligate sa plateasca si sa incaseze TVA aferenta facturilor primite, respectiv facturilor emise in conturi speciale de TVA nu inseamna ca isi deduc, respectiv colecteaza la data platii/incasarii facturii (regimul de deducere/colectare ramane neschimbat).
Doar plata/incasarea TVA se va efectua in conturi speciale de TVA, fiecare persoana impozabila avand obligatia sa isi deschida un astfel de cont special, incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Tot de la aceasta data , pe baza listei operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA , lista intocmita de ANAF, Trezoreria va deschide automat conturi de TVA pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Atentie contabili!
Modificari majore in Codul Fiscal 2018
Cititi si respectati noile reguli stabilite de lege
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificarile majore din Codul Fiscal 2018 - exemple si explicatii