Plata dobanzilor pentru veniturile din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre
In primul rand, mentionam ca, potrivit alin. (1) al art. 124^5 plata dobanzii este definita astfel:
a) dobanda platita sau inregistrata in cont, referitoare la creantele de orice natura, fie ca este garantata sau nu de o ipoteca ori de o clauza de participare la beneficiile debitorului, si, in special, veniturile din obligatiuni guvernamentale si veniturile din obligatiuni de stat, inclusiv primele si premiile legate de astfel de titluri de valoare, obligatiuni sau titluri de creanta; penalitatile pentru plata cu intarziere nu sunt considerate plati de dobanzi;
b) dobanzile capitalizate sau capitalizarea prin cesiunea, rambursarea sau rascumpararea creantelor, prevazute la lit. a);
c) venitul provenit din platile dobanzilor fie direct, fie prin intermediul unei entitati prevazute la art. 124^3 alin. (2), distribuit prin:
- organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, autorizate in conformitate cu Directiva nr. 85/611/CEE;
- entitati care beneficiaza de optiunea prevazuta la art. 124^3 alin. (3);
- organisme de plasament colectiv stabilite in afara sferei teritoriale prevazute la art. 124^6;
d) venitul realizat din cesiunea, rambursarea sau rascumpararea actiunilor ori unitatilor in urmatoarele organisme si entitati, daca aceste organisme si entitati investesc direct sau indirect, prin intermediul altor organisme de plasament colectiv sau entitati la care se face referire mai jos, mai mult de 40% din activele lor in creante de natura celor prevazute la lit. a), cu conditia ca acest venit sa corespunda castigurilor care, direct sau indirect, provin din platile dobanzilor care sunt definite la lit. a) si b). Entitatile la care se face referire sunt:
- organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, autorizate in conformitate cu Directiva nr. 85/611/CEE;
- entitati care beneficiaza de optiunea prevazuta la art. 124^3 alin. (3);
- organisme de plasament colectiv stabilite in afara sferei teritoriale prevazute la art. 124^6.
(2) in ceea ce priveste alin. (1) lit. c) si d), atunci cand un agent platitor nu dispune de nicio informatie cu privire la proportia veniturilor care provin din plati de dobanzi, suma totala a venitului va fi considerata plata de dobanda.
(3) in ceea ce priveste alin. (1) lit. d), atunci cand un agent platitor nu dispune de nicio informatie privind procentul activelor investite in creante, in actiuni sau in unitati, acest procent este considerat a fi superior celui de 40% . Atunci cand nu se poate determina suma venitului realizat de beneficiarul efectiv, venitul este considerat ca fiind rezultatul cesiunii, rambursarii sau rascumpararii actiunii ori unitatilor.
(4) Atunci cand dobanda, asa cum este prevazuta la alin. (1), este platita sau creditata intr-un cont detinut de o entitate prevazuta la art. 124^3 alin. (2), aceasta entitate nefiind beneficiara optiunii prevazute la art. 124^3 alin. (3), dobanda respectiva va fi considerata ca plata de dobanda de catre aceasta entitate.
(5) in ceea ce priveste alin. (1) lit. b) si d), Romania cere agentilor platitori situati pe teritoriul ei sa anualizeze dobanda peste o anumita perioada de timp, care nu poate depasi un an, si sa trateze aceste dobanzi anualizate ca plati de dobanda, chiar daca nicio cesiune, rascumparare sau rambursare nu intervine in decursul acestei perioade.
(6) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. c) si d), Romania va exclude din definitia platii dobanzii orice venit mentionat in prevederile legate de organisme sau entitati stabilite pe teritoriul lor, unde investitia acestor entitati in creantele prevazute la alin. (1) lit. a) nu depaseste 15% din activele lor. in acelasi fel, prin derogare de la alin. (4), Romania va exclude din definitia platii dobanzii prevazute la alin. (1) plata dobanzii sau creditarea intr-un cont al unei entitati prevazute la art. 124^3 alin. (2), care nu beneficiaza de optiunea prevazuta la art. 124^3 alin. (3) si este stabilita pe teritoriul Romaniei, in cazul in care investitia acestei entitati in creantele prevazute la alin. (1) lit. a) nu depaseste 15% din activele sale. Exercitarea acestei optiuni de catre Romania implica legatura cu alte state membre.
(7) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, procentul prevazut la alin. (1) lit. d) si la alin. (3) va fi de 25% .
(8) Procentele prevazute la alin. (1) lit. d) si la alin. (6) sunt determinate in functie de politica de investitii, asa cum este definita in regulile de finantare sau in documentele constitutive ale organismelor ori entitatilor, iar in lipsa acestora, in functie de componenta reala a activelor acestor organisme sau entitati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe parcursul unei perioada mai lungi de timp. Intre societatea din Germania si societatea din Romania exista un contract prin care se stipuleaza faptul ca atunci cand este necesar societatea din Germania va trimite persoana fizica germana (angajatul) sa lucreze in Romania. O...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturare bilete avion
Intrebare: O agentie de turism platitoare de TVA achizitioneaza bilete de avion (de la wizzair, ryanair etc.) si le factureaza mai departe + comision catre persoane fizice si juridice. Cum se calculeaza TVA datorata din comision in urmatoarele situatii: 1. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire RO; 2. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire UE; 3. Bilet de avion cu locul de plecare in RO, loc de sosire NON-UE.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de psihologie. Contributii sociale
Intrebare: Am un cabinet individual de psihologie si un contract de munca separat la un angajator din sistemul public. Trebuie sa platesc CAS si CASS pe cabinet si daca da, in ce conditii? In anii trecuti, contabila mea ma asigurase ca avand in vedere ca nu avusesem venituri foarte mari pe cabinet nu era necesar sa platesc aceste contributii avand in vedere ca le plateam ca angajata la locul de munca. Mentionez ca la sfarsitul lunii mai anul acesta am revenit din concediu de crestere si ingrijire copil. Pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizatie patronala - donatii
Intrebare: In cazule unei organizatii patronale cu profit, cum se inregistreaza veniturile si cheltuielile aferente unei donatii medicale, reprezentand produse medicale ortopedice? Care este monografia contabila? Cum justific repartizarea donatiilor? Imi trebuie casa de marcat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Diferente cantitative
Intrebare: Diferente cantitative la receptie - furnizorul refuza sa emita factura de corectie. Dupa efectuarea receptiei unor bunuri cumparate de la un partener NON-UE (import) au rezultat diferente cantitative si calitative. Furnizorul desi a fost instiintat, refuza sa emita factura de corectie. Cum se inregistreaza aceste operatiuni la client, respectiv factura initiala si diferentele in urma receptiei, avand in vedere ca pentru diferentele la receptie nu exista document emis de furnizor? Clientul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE