Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata efectuata pentru stingerea obligatiei curente si accesorii datorate. Care e procedura corecta?

23-Sep-2016
2642

In randurile de mai jos, la data de 25.01.2016 - data scadenta pentru obligatiile aferente anului 2015 la fondul pentru mediu, o firma a achitat suma de 101.000 lei. In urma unui control de fond aferent perioadei 2006-2010, firma a ramas cu accesorii neachitate in valoare de 100.000 lei cu care a fost in litigiu. Firma a pierdut, dar nu a primit inca decizia de incheiere. AFM a luat suma pentru principal de 101.000 lei si a achitat cu ea accesoriile vechi. Vom vedea daca s-a procedat corect conform noului Cod de procedura fiscala.

Potrivit art. 165 alin. 1 si alin. 3 din Codul de procedura fiscala, daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul sau care este distribuita potrivit distribuirii din contul unic, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine:

- toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, data in principal de scadenta;
- apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii, data de termenul de plata stabilit prin actele administrative fiscale prin care au fost individualizate accesoriile;
- obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului.

De asemenea, conform alin. 9 al art. 165 organul fiscal comunica debitorului modul in care a fost efectuata stingerea obligatiilor fiscale, cu cel putin 5 zile inainte de urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale.


Aceste prevederi se aplica si in cazul obligatiilor la Fondul pentru mediu avand in vedere ca prevederile Codului de procedura fiscala sunt aplicabile si organelor de control ale Administratiei Fondului pentru mediu conform art. 3 alin. 3 lit. j din OUG 196/2005, iar creantele Fondului pentru mediu se administreaza in mod similar creantelor fiscale administrate de ANAF.

In cazul prezentat, deoarece este vorba de o plata efectuata in anul 2016, se aplica prevederile Codului de procedura fiscala aprobat prin Legea 207/2015, in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016.

In functie de data efectiva a platii se pot identifica mai multe situatii:
- daca plata a fost efectuata chiar la data scadenta de 25.01.2016 sau la o data ulteriora, indiferent de data solutionarii definitive/irevocabile a litigiului, atunci plata stinge obligatia principala scadenta la 25.01.2016;

- daca plata a fost efectuata inainte de data scadenta (spre exemplu, 20.01.2016) si nu exista o hotarare judecatoreasca de suspendare a executarii actului prin care au fost stabilite accesoriile conform art. 15 din Legea contenciosului administrativ 554/2004, atunci plata ar stinge obligatiile accesorii;

- daca plata a fost efectuata inainte de data scadenta si exista o hotarare judecatoreasca de suspendare, atunci plata stinge obligatia principala scadenta la 25.01.2016;

- daca plata a fost efectuata inainte de data scadenta, exista o hotarare judecatoreasca de suspendare, dar litigiul a fost solutionat definitiv/irevocabil anterior datei de 25.01.2016, atunci plata ar stinge obligatiile accesorii.

Pentru clarificarea situatiei solicitati si instiintarea de stingere, pe care o puteti contesta in conditiile Codului de procedura fiscala, in masura in care plata efectuata a fost utilizata incorect la stingerea accesoriilor in raport de situatiile anterior prezentate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016