
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Intrebare:
De la o societate cu raspundere limitata s-a achitat impozit pe profit, iar la sf anului a finalizat pierderea ( impozit pe profit de recuperat ) acum este tot cu pierdere mai plateste impozit forfetar?
Raspuns:
Potrivit art.18 din Codul fiscal, in cazul in care impozitul pe profit este mai mic decat impozitul minim, contribuabilii sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.
Impozitul pe profit aferent trimestrului/anului se calculeaza potrivit prevederilor Titlului II din Codul fiscal, inclusiv cele referitoare la recuperarea pierderii fiscale prevazute la art. 26 din Titlul II -Impozitul pe profit.
Impozitul minim se stabileste in functie de veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent din care se scad veniturile exceptate prevazute de alin. (4) al articolului 18 din Codul fiscal.
Astfel, chiar daca societatea a inregistrat pierdere in anul 2008 si in primele trimestre din 2009, pentru anul 2009 datoreaza impozit minim. Se va plati diferenta dintre impozitul minim si impozitul pe profit de recuperat stabilit prin declaratia 101 pentru anul 2008.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pentru exemplificare redam mai jos punctul 114 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
?O societate comerciala inregistreaza la sfarsitul anului 2008 pierdere fiscala in suma de 700 lei. In cursul anului 2009 societatea inregistreaza in trimestrul I pierdere fiscala, iar in trimestrul al II-lea inregistreaza un profit impozabil in suma de 13.200 lei.
Impozit pe profit aferent trimestrului al II-lea = (13.200-700) x 16% = 2.000 lei
Pentru incadrarea in prevederile art. 18 alin. (2) contribuabilul ia in calcul veniturile totale inregistrate la 31 decembrie 2008, determinand un impozit minim in valoare de 2.200 lei, corespunzator transei de venituri totale anuale in suma de 35.000 lei.
Pentru perioada 1 mai 2009-30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea impozitul minim se calculeaza in mod corespunzator prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultit cu 2 (lunile mai si iunie), astfel: (2.200/12) x 2 = 367 lei.
Avand in vedere ca impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este in suma de 2.000 lei, iar impozitul minim calculat pentru aceeasi perioada este de 367 lei, contribuabilul are obligatia de plata a impozitului pe profit in suma de 2.000 lei.?
Articol adaugat in 11 august 2009
Solutie oferita in luna iunie 2009 de Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 02 - 05 mai 2009IMPOZITUL FORFETAR. Ce consecinte negative va avea asupra unui segment din piata?VIDEO: Impozitul minim privind lichidarea judiciaraFirmele vor primi online certificatele privind datoriile la statIMPOZITUL FORFETAR, apreciat doar de cei corectiUltimele articole
CNIPMMR cere mentinera posibilitatii IMM-urilor de a opta pentru plata impozitului pe venit sau a impozitului pe profitMinistrul Finantelor: IMPOZITUL FORFETAR este o abordare mai indicata, atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru ANAFAplicarea impozitului specific pentru activitati HORECA. Cum procedeaza firma cu un bar de zi?Cum a ajuns impozitul specific sa fie sinonim cu o declaratie de neputintaIMPOZITUL FORFETAR: Un IMM va plati cu 1500% mai mult decat o afacere de lux. O toneta de inghetata plateste aproape cat un restaurantArticole similare
Impozit pe profit - Doua perioade fiscale in decursul anului calendaristic 2010Revista Romana de Fiscalitate nr. 35, Ianuarie 2010Decizia CCJ: Admite recursul ANAF. Impozitul de 5% pe un anumit tip de venit se aplica in mod corect25 octombrie - ultimul termen pentru declararea si plata impozitului minimImpozit pe profit de plata la trimestrul 2. Inregistrari contabileUltimele articole
Impozitul care se majoreaza de 20 de ori din 2016Top modificari bune din Codul fiscal in 4 aniDocumentar fiscal: Stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilorAtentie! Modificari pentru formularele 100 si 101Consilier Impozitul pe Profit. Oferta unica la inceput de anArticole similare
Lichidare microintreprindere. Transfer imobil catre asociat. Cum procedam?Analiza consultant fiscal: Reducerea normelor de venit pentru activitati agricole pentru pierderile inregistrate ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabileDiferente stabilite in urma unei inspectii fiscale. Reevaluarea imobilizarilor corporaleModificarea Codului Fiscal: Pensiile sub 3.000 lei NU vor mai fi impozitate cu 10%SAF-T: Termen de raportare pentru firmele incadrate in categoria marilor contribuabili incepand cu 1 ianuarie 2022Ultimele articole
Impozit pe profit: A crescut indicele preturilor de consum utilizat pentru plati anticipate, conform Ordinului 626/2023OFICIAL! Codul de procedura fiscala a fost actualizat de ANAF in 2023 pana la Legea 39/2023 inclusiv. Descarca documentulOrdinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului Cerere de inregistrare fiscala. Cum se completeaza documentulCe conditii trebuie sa indeplineasca firmele platitoare de impozit pe profit pentru a trece la regimul microintreprinderilorDeclaratia 112 in 2023: Avantaje in natura si/sau venituri neimpozabile care se declara in formularSfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<