Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata impozite si restituire imprumut catre asociati. Cum procedam la lichidarea societatii?

19-Mar-2014
28399
In ce priveste inchiderea contului 4551 si lichidarea societatii fara ca aceasta sa mai fie creditata de asociati, pornim de la o societete aflata in lichidare are conturile 1171 si 4551 cu sold. Avand in vedere ca nu sunt disponibilitati banesti pentru restituirea imprumuturilor catre asociati, vom stabili care este monografia contabila corecta pentru a inchide contul 4551. Vom verifica aceste posibilitati:

1. Inchiderea contului 4551 print-un cont de venituri si impozitatrea sumelor si
2. Inchidrea contului 4551 direct prin contul 1171.

Se va stabili, asadar, care este inregistrarea corecta avand in vedere ca fiscal sunt doua solutii diferite. Totodata, daca societatea nu are lichiditati sau alte active valorificabile, vom vedea ce solutie exista pentru lichidarea sociatatii fara ca asociatii sa mai crediteze firma pentru a plati impozitele.

Cadrul normativ ce reglementeaza reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de lichidare a societatilor comerciale este OMFP 1376/2004 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale.

Nu precizati natura soldului contului 117 (profit sau pierdere din anii precedenti?).

Soldul contului 4551 reprezinta datoria pe care o are societatea fata de asociati. In conditiile in care societatea nu dispune de lichiditati pentru a acoperi aceasta datorie ea va fi suportata, in cele din urma, de asociati. Astfel, inregistrarea contabila va fi :

4551 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" = 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

Inchiderea contului 117 "Rezultatul reportat" se face tot pe seama contului 456" Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" .

Profitul impozabil in cazul lichidarii se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, calculate cumulat de la inceputul anului fiscal, luandu-se in calcul: profitul din lichidarea patrimoniului, sumele din anularea provizioanelor/datoriilor, sumele inregistrate in conturi de capitaluri proprii constituite din profitul brut si care nu au fost impozitate la data constituirii, alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.

Din punct de vedere fiscal, art. 66 alin. (8) din Codul Fiscal precizeaza ca venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.

Totodata, conform prevederilor pct. 143^2, partea 98 din Normele Metodologice date in aplicarea Codului Fiscal, baza impozabila in cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice se stabileste astfel:

a) determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
b) determinarea excedentului sumei stabilite la pct. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.

In consecinta, daca se obtine un excedent din lichidare persoanele fizice asociati vor datora impozit pe sumele obtinute din lichidare. Societatea ca calcula, va inregistra, va declara si va plati acest impozit pana la data depunerii situatiilor financiare de lichidare la ONRC, neexistand alta solutie conform datelor prezentate.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016