Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati in valuta in numerar catre nerezidenti si shimb valutar la casele de schimb. Cum ne incadram in plafonul de plati?

02-Feb-2017
14563

In cazul de mai jos, avem o microintreprindere cu obiect de activitate spalatorie de haine. Firma importa detergenti de la o societate din alt stat membru. Firma care a executat transportul a emis catre societatea romana o factura in euro (100), factura platita in numerar. Firma romana a primit o chitanta de 100 euro.

Vom raspunde urmatoarelor intrebari:
1. Avea societatea romana dreptul de a plati in euro?
2. In acest caz trebuia sa aiba registrul de casa in euro?
3. Valuta pe care o plateste poate fi cumparata de la o casa de schimb valutar sau trebuie sa faca obligatoriu creditare firma in euro?
4. Poate plati in numerar produsele comandate, cu mentiunea ca valoarea acestora nu depaseste 1.000 euro.


Iata raspunsul specialistului:

Potrivit punctului 308 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
"308. Operatiunile financiare in lei sau in valuta se efectueaza cu respectarea regulamentelor emise de Banca Nationala a Romaniei si a reglementarilor emise in acest scop."

Operatiunile valute se efectueaza in conformitate cu Regulamentul BNR nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind regimul valutar - Republicat - cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrvit acestui regulament:
"Art. 1
(1) Prezentul regulament stabileste regimul efectuarii operatiunilor valutare.
SECTIUNEA I: Operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti
Art. 2
Operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclator, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).
ANEXA Nr. 1: NOMENCLATOR
Art. 1
Operatiunile valutare prevazute in prezentul nomenclator vor fi interpretate intr-un sens larg, astfel incat sa acopere, dupa caz, si fara a fi limitative:
a) incheierea si derularea tranzactiilor, precum si transferurile decurgand din acestea;
Art. 2
Operatiunile valutare curente sunt operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti, care decurg, fara a se limita la acestea, din:
a) tranzactii de comert international cu bunuri si servicii si alte asemenea tranzactii care presupun o contraprestatie imediata, inclusiv operatiunile efectuate in scopul acoperirii riscurilor (cum sunt: de pret, valutar) rezultate din tranzactiile de comert international;"

Asadar, intre rezidenti (societati romanesti) si nerezidenti (din UE sau nonUE) incasarile si / sau platile se pot efectua in mod liber in lei sau valuta, prin banca sau numerar, nefiind interzise efectuarea platilor de catre rezidenti catre nerezidenti in valuta si in numerar.
Deci, pentru intrebarile nr. 1 si 4, raspunsul este afirmativ, puteti efectua plati in numerar, in valuta, catre un partener strain.

Pentru intrebarea nr. 4, facem urmatoarele precizari:

Se pune intrebarea unde se efectueaza efectriv plata celor 1000 euro? Pe teritoriul statului strain sau pe teritoriul statului roman?

De ce?

Daca plata se efectueaza pe teritoriul Romaniei, atunci operatiunea de plata intra sub incidenta Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
"Art. 1
(3) Prevederile prezentului capitol se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei, incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

Art. 3
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

(3) Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.
(4) La data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic prevazut la alin. (1) lit. c) sau d), dupa caz."

Asadar:
- daca plata furnizorului de detergenti se face pe teritoriul statului sau (situatie posibila), atunci aceasta plata nu se incadreaza in plafonul zilnic de plati;
- daca plata furnizorului de detergenti se faca pe teritoriul Romaniei (situatie care probabil nu este valabila), atunci plata respectiva, transformata in lei la cursuol BNR valabil la data efectuarii platii, trebuie sa se incadreze in plafonul maxim de plati catre o singura persoana juridica de 5000 lei si in plafonul total de plati zilnice de 10.000 lei.

Referitor la intrebarea nr. 2:

In Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 se arata:

"303. Contabilitatea disponibilitatilor aflate in banci/casierie si a miscarii acestora, ca urmare a incasarilor si platilor efectuate, se tine distinct in lei si in valuta.

304. _
(1) Operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data
efectuarii operatiunii respective. In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente)."

In Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata - cu modficarile si completarile ulterioare se arata:
"Art. 3
(1) Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
(2) Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens."

In OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile se arata:
"9. Documentele financiar-contabile pot fi intocmite si intr-o alta limba si alta moneda, daca acest fapt este prevazut expres printr-un act normativ."
In acelasi act normativ, la instructiunile de conpletare si utilizare ale formularului registru de casa in valuta se arata:

"REGISTRUL DE CASA (in valuta - Cod 14-4-7/aA si Cod 14-4-7/cA)
Registrul de casa serveste ca:
- document de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in numerar (lei sau valuta), efectuate prin casieria entitatatii;
- document de stabilire, la sfarsitul fiecarei zile, a soldului de casa;
- document de inregistrare in contabilitate a operatiunilor de casa.
Registrul de casa se intocmeste zilnic, pe baza documentelor justificative de incasari si plati."

Asadar, rezulta ca trebuie sa intocmiti registrul de casa in valuta.
Referitor la intrebarea nr. 3:

Referitor cumparare valuta de catre societate de la o casa de schimb valutar, facem urmatoarele precizari:

In legislatia de autorizare si fnctionare a caselor de schimb valutar, altele decat cele autorizate de catre BNR (cum ar fi cele din incinta bancilor), exista urmatoarele prevederi:

In CRITERIILE din 14 mai 2012 referitoare la autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Ordinul nr. 664/2012:

"CAPITOLUL II: Entitati care pot fi autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati de schimb valutar

Art. 2
(1) Activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul Romaniei pot fi efectuate cu indeplinirea conditiilor legale aplicabile numai de urmatoarele categorii de entitatii:

a) case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca principal obiect de activitate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice cod CAEN 6612 - Activitati de intermediere a tranzactiilor financiare - activitati ale birourilor de schimb valutar. Activitatile secundare nu pot fi altele decat cele incluse in cod CAEN 6619 - Activitati auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activitati de asigurari si coduri de pensii - remiterea de bani.

b) persoane juridice si alte entitati care beneficiaza de prevederi legale exprese si au stipulate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice in actele constitutive care le reglementeaza infiintarea si functionarea;

c) entitati care detin in administrare structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica si au in obiectul de activitate operatiuni de cumparare de valute (cotate si necotate) sub forma de numerar si substitute de numerar.

CAPITOLUL VII: Operatiuni de schimb valutar care pot fi efectuate de entitatile prevazute la art. 2
Art. 23
(1) Entitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) pot efectua:
a) cumparare de valute (cotate si necotate) de la persoane fizice;
b) vanzare de valute (cotate si necotate) persoanelor fizice.
(2) Entitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c) pot efectua cumparare de valute (cotate si necotate) de la persoane fizice, clienti ai structurii de primire turistica."

Din aceste prevederi legale incidente functionarii caselor de schimb valutar, altele decat cele autorizate de catre BNR, rezulta ca aceste case de schimb au efectueaza operatiuni de schimb valutar doar de la si catre persoane fizice, nu si de la si catre persoane juridice.
De altfel, pe buletinul de schimb, apare doar numele persoanei fizice, nu si al persoanei juridice.

Deci, optiunea privind efectuarea unei cumparari de valuta de catre societate, de la casa de schimb valutar, nu este o operatiune economica ce poate fi inregistrata in contabilitatea societatii, deoarece societatea nu va detine un document justificativ corect (din buletinul de schimb rezulta ca schimbul este efectuat de catre o persoana fizica si nu de catre societate).
Ramane varianta creditarii de catre asociat. Acesta - in calitate de persoana fizica - poate efectua o operatiune de cumparare valuta de la o casa de schimb valutar, in nume propriu, cu care va imprumuta firma, in baza unui contract de imprumut, de preferat fara dobanda.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti

  • Calcul rezultat fiscal

    Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Acordare credit unui IFN

    Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024

    • Amnistia fiscala care prevede anularea unor accesorii si amanari la plata pentru datornici a fost introdusa prin OUG 107/2024, iar recent a fost publicat in Monitorul Oficial si Ordinul 5521/2024 care contine procedura pe care trebuie sa o urmeze contribuabilii ca sa beneficieze de masuri. Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii Procedura de acordare a amanarii la plata (1) Debitorii isi exprima intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare,...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, calendarul obligatiilor fiscale pentru luna octombrie 2024. Obligatii fiscale scadente pentru luna OCTOMBRIE 2024 Luni, 7 octombrie Obligatii fiscale: Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania Dupa caz, contribuabilii depun: Formularul 010...» citeste mai departe aici

  • Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an

    • Pentru ca ne pregatim deja de un final de an incins din punct de vedere fiscal, venim n ajutorul dumneavoastra si va oferim o serie de oferte de pana la 60% la cele mai important titluri de contabilitate si fiscalitate. Cu ajutorul lor veti reusi sa scapati de amenzile si sanctiunile pentru neconformare date de ANAF si va puteti adapta noilor modificari legislative, care nu sunt putine la numar. Reduceri de toamna de pana la 60% TAXARE 2024. Noutatile Codului fiscal (stick USB) Ne...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016