Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In cazul de mai jos, avem o microintreprindere cu obiect de activitate spalatorie de haine. Firma importa detergenti de la o societate din alt stat membru. Firma care a executat transportul a emis catre societatea romana o factura in euro (100), factura platita in numerar. Firma romana a primit o chitanta de 100 euro.
Vom raspunde urmatoarelor intrebari:
1. Avea societatea romana dreptul de a plati in euro?
2. In acest caz trebuia sa aiba registrul de casa in euro?
3. Valuta pe care o plateste poate fi cumparata de la o casa de schimb valutar sau trebuie sa faca obligatoriu creditare firma in euro?
4. Poate plati in numerar produsele comandate, cu mentiunea ca valoarea acestora nu depaseste 1.000 euro.
Iata raspunsul specialistului:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Potrivit punctului 308 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
"308. Operatiunile financiare in lei sau in valuta se efectueaza cu respectarea regulamentelor emise de Banca Nationala a Romaniei si a reglementarilor emise in acest scop."
Operatiunile valute se efectueaza in conformitate cu Regulamentul BNR nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind regimul valutar - Republicat - cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrvit acestui regulament:
"Art. 1
(1) Prezentul regulament stabileste regimul efectuarii operatiunilor valutare.
SECTIUNEA I: Operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti
Art. 2
Operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclator, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).
ANEXA Nr. 1: NOMENCLATOR
Art. 1
Operatiunile valutare prevazute in prezentul nomenclator vor fi interpretate intr-un sens larg, astfel incat sa acopere, dupa caz, si fara a fi limitative:
a) incheierea si derularea tranzactiilor, precum si transferurile decurgand din acestea;
Art. 2
Operatiunile valutare curente sunt operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti, care decurg, fara a se limita la acestea, din:
a) tranzactii de comert international cu bunuri si servicii si alte asemenea tranzactii care presupun o contraprestatie imediata, inclusiv operatiunile efectuate in scopul acoperirii riscurilor (cum sunt: de pret, valutar) rezultate din tranzactiile de comert international;"
Asadar, intre rezidenti (societati romanesti) si nerezidenti (din UE sau nonUE) incasarile si / sau platile se pot efectua in mod liber in lei sau valuta, prin banca sau numerar, nefiind interzise efectuarea platilor de catre rezidenti catre nerezidenti in valuta si in numerar.
Deci, pentru intrebarile nr. 1 si 4, raspunsul este afirmativ, puteti efectua plati in numerar, in valuta, catre un partener strain.
Pentru intrebarea nr. 4, facem urmatoarele precizari:
Se pune intrebarea unde se efectueaza efectriv plata celor 1000 euro? Pe teritoriul statului strain sau pe teritoriul statului roman?
De ce?
Daca plata se efectueaza pe teritoriul Romaniei, atunci operatiunea de plata intra sub incidenta Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
"Art. 1
(3) Prevederile prezentului capitol se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei, incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.
Art. 3
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
(3) Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.
(4) La data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic prevazut la alin. (1) lit. c) sau d), dupa caz."
Asadar:
- daca plata furnizorului de detergenti se face pe teritoriul statului sau (situatie posibila), atunci aceasta plata nu se incadreaza in plafonul zilnic de plati;
- daca plata furnizorului de detergenti se faca pe teritoriul Romaniei (situatie care probabil nu este valabila), atunci plata respectiva, transformata in lei la cursuol BNR valabil la data efectuarii platii, trebuie sa se incadreze in plafonul maxim de plati catre o singura persoana juridica de 5000 lei si in plafonul total de plati zilnice de 10.000 lei.
Referitor la intrebarea nr. 2:
In Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 se arata:
"303. Contabilitatea disponibilitatilor aflate in banci/casierie si a miscarii acestora, ca urmare a incasarilor si platilor efectuate, se tine distinct in lei si in valuta.
304. _
(1) Operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data
efectuarii operatiunii respective. In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente)."
In Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata - cu modficarile si completarile ulterioare se arata:
"Art. 3
(1) Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
(2) Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens."
In OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile se arata:
"9. Documentele financiar-contabile pot fi intocmite si intr-o alta limba si alta moneda, daca acest fapt este prevazut expres printr-un act normativ."
In acelasi act normativ, la instructiunile de conpletare si utilizare ale formularului registru de casa in valuta se arata:
"REGISTRUL DE CASA (in valuta - Cod 14-4-7/aA si Cod 14-4-7/cA)
Registrul de casa serveste ca:
- document de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in numerar (lei sau valuta), efectuate prin casieria entitatatii;
- document de stabilire, la sfarsitul fiecarei zile, a soldului de casa;
- document de inregistrare in contabilitate a operatiunilor de casa.
Registrul de casa se intocmeste zilnic, pe baza documentelor justificative de incasari si plati."
Asadar, rezulta ca trebuie sa intocmiti registrul de casa in valuta.
Referitor la intrebarea nr. 3:
Referitor cumparare valuta de catre societate de la o casa de schimb valutar, facem urmatoarele precizari:
In legislatia de autorizare si fnctionare a caselor de schimb valutar, altele decat cele autorizate de catre BNR (cum ar fi cele din incinta bancilor), exista urmatoarele prevederi:
In CRITERIILE din 14 mai 2012 referitoare la autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Ordinul nr. 664/2012:
"CAPITOLUL II: Entitati care pot fi autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati de schimb valutar
Art. 2
(1) Activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul Romaniei pot fi efectuate cu indeplinirea conditiilor legale aplicabile numai de urmatoarele categorii de entitatii:
a) case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca principal obiect de activitate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice cod CAEN 6612 - Activitati de intermediere a tranzactiilor financiare - activitati ale birourilor de schimb valutar. Activitatile secundare nu pot fi altele decat cele incluse in cod CAEN 6619 - Activitati auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activitati de asigurari si coduri de pensii - remiterea de bani.
b) persoane juridice si alte entitati care beneficiaza de prevederi legale exprese si au stipulate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice in actele constitutive care le reglementeaza infiintarea si functionarea;
c) entitati care detin in administrare structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica si au in obiectul de activitate operatiuni de cumparare de valute (cotate si necotate) sub forma de numerar si substitute de numerar.
CAPITOLUL VII: Operatiuni de schimb valutar care pot fi efectuate de entitatile prevazute la art. 2
Art. 23
(1) Entitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) pot efectua:
a) cumparare de valute (cotate si necotate) de la persoane fizice;
b) vanzare de valute (cotate si necotate) persoanelor fizice.
(2) Entitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c) pot efectua cumparare de valute (cotate si necotate) de la persoane fizice, clienti ai structurii de primire turistica."
Din aceste prevederi legale incidente functionarii caselor de schimb valutar, altele decat cele autorizate de catre BNR, rezulta ca aceste case de schimb au efectueaza operatiuni de schimb valutar doar de la si catre persoane fizice, nu si de la si catre persoane juridice.
De altfel, pe buletinul de schimb, apare doar numele persoanei fizice, nu si al persoanei juridice.
Deci, optiunea privind efectuarea unei cumparari de valuta de catre societate, de la casa de schimb valutar, nu este o operatiune economica ce poate fi inregistrata in contabilitatea societatii, deoarece societatea nu va detine un document justificativ corect (din buletinul de schimb rezulta ca schimbul este efectuat de catre o persoana fizica si nu de catre societate).
Ramane varianta creditarii de catre asociat. Acesta - in calitate de persoana fizica - poate efectua o operatiune de cumparare valuta de la o casa de schimb valutar, in nume propriu, cu care va imprumuta firma, in baza unui contract de imprumut, de preferat fara dobanda.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Monografie contabila pentru POSOrdinul 4058/2024. A fost introdus un nou act in Nomenclatorul documentelor financiar-contabileFactura inainte de receptia efectiva a marfurilor.Ce consecinte apar?Obligatii si prevederi referitoare la inregistrarea incasarilor si platilor in valutaVanzare marfa cu amanuntul. Ce documente intocmim la transferul marfurilor?Ultimele articole
Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabilaIncasare avans in numerar de la persoane fizice. Cum se emit facturile in acest cazCase de marcat electronice 2024. Raportul Z poate fi emis de doua ori intr-o zi?PFA in 2023. In contextul adoptarii Legii 296/2023, trebuie intocmit registru de casa si pentru PFA-uri?Dispozitia de plata. Ce este, cum se completeaza o dispozitie de plata, model si studii de caz utileArticole similare
Sediu permanent inregistrat in Romania. Operatiuni de incasari si PLATI IN VALUTAAchizitii intracomunitare si importuri de marfuriEfectuarea platilor intre rezidenti. Ce trebuie sa stii in 2013!Intreprindere individuala. PLATI IN VALUTAPlata, calculul si declararea dividendelor in valutaUltimele articole
Plafon plati numerar 2023: Plafonul de 50.000 lei se aplica si pentru PFA-uri sau II-uri?Plafon maxim de 50.000 lei in casierie. Suma se aplica atat casei in lei, cat si celei in valuta?Emitere facturi in valuta: Cand putem efectua PLATI IN VALUTA pe teritoriul Romaniei?Reglementari fiscale pentru plata dividendelor in valuta?Expert in proceduri fiscale: Plati externe in valuta. Care vor fi implicatiile fiscale?Articole similare
Compensari maxime fara IMI. Cum procedam si ce plafoane exista?Legea 113/2020: Modificarea unor acte normative in domeniul insolventei. Valoarea-prag pentru creante a fost majorataContractul de imprumut intre firme. Conditiile in care sunt permise imprumuturile intre societati comercialeArticole similare
Plati efectuate catre nerezidenti. Raportari BNRStudiu de caz: Casa de expeditie si VALUTA IN NUMERAR. Cum se fac incasari?Articole similare
Datoriile catre furnizorul de prestari serviciiRegistrul de evidenta fiscala in cazul unei PFA neplatitoare de TVAONG-uri. Determinarea impozitului pe profitInspectorii antifrauda anunta controale, de la mijlocul lunii martie. Se verifica dotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronicPFA-urile vor fi obligate sa treaca din 2024 la sistemul real daca in cursul anului 2023 vor depasi plafonul de 25.000 euroUltimele articole
Situatii semestriale 2024. Cine NU va intocmi raportari contabile la 30 iunie 2024Ordinul 3100/2024. Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024PFA norma de venit. Cum se calculeaza plafonul de 25.000 euro in 2024?Firme care primesc facturi in mai multe monede. Cum trebuie tinuta evidenta contabilaNorme de venit 2024. Ce este norma de venit, listele pe judete si pentru ce activitati dispare norma de venitSfaturi de la experti
Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024
Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024
Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an
RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA