Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Platitor TVA. Stingere provizioane

17-Nov-2011
3572
Intrebare:

O societate nerezidenta in Romania (cumparator) vinde un numar de camioane catre un SA romanesc platitor de TVA (vanzator) cu obligatia rascumpararii acestora intr-un anumit termen si cu indeplinirea anumitor conditii. Termenul expira si nu sunt indeplinite conditiile, astfel ca asemenea autocamioane nu sunt rascumparate. Cum se pot stinge provizioanele constituite de Cumparator pentru creantele nascute din asemenea conventie de rascumparare?

Raspuns:

In esenta, aceasta problema poate fi privita astfel:

- o societate nerezidenta (vanzator) vinde camioane catre o societate din Romania (cumparator),


- contractul contine o clauza de recumparare de la un anumit termen, solicitat de vanzator,

- cumparatorul inregistreaza un provizion pentru valoarea ramasa de la termenul stabilit cu vanzatorul.


In literatura de specialitate, acest tip de vanzare a fost intalnit ca "vanzare cu pact de rascumparare", din Codul civil. Textul de lege a fost insa abrogat.

In cazul prezentat de d-voastra am putea subintelege insa ca de fapt este o retrocesiune, adica partile contractante au stabilit de comun acord ca vanzatorul sa-si reia bunurile vandute intr-un termen convenit, obligandu-se sa restituie cumparatorului pretul si cheltuielile corespunzatoare.

Acest lucru se poate realiza si prin existenta a doua contracte, unul de vanzare si altul, ulterior, de recumparare.

Din punct de vedere contabil, potrivit dispozitiilor pct. 218 din OMFP 3055/2007 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele Comunitatii Europene, cu modificarile ulterioare, provizioanele sunt inregistrate la data bilantului pentru datorii pentru care exista certitudinea ca vor exista in viitor. Nu se recunosc insa provizioane pentru pierderi viitoare din exploatare.

Aceste cheltuieli inregistrate cu provizioanele nu sunt recunoscute la calculul profitului impozabil ca fiind deductibile.

Prevederile art. 22, alin. (1), lit. c) si j) sunt aplicabile cheltuielilor cu provizioanele inregistrate pentru clientii incerti, in procentele expres prevazute, aplicate la valoarea creantelor asupra clientilor.

Aceste creante reprezinta sumele datorate de clientii interni si externi pentru produsele vandute, serviciile prestate, lucrarile executate etc., asa cum rezulta acestea din facturile emise. Daca vanzatorul (societatea din Romania) emite facturi catre cumparator (societatea straina) pentru diferenta de valoare convenita a camioanelor si acesta nu le achita, se pot inregistra cheltuieli cu provizioanele pentru creantele asupra clientilor. Deductibilitatea acestor cheltuieli depinde de indeplinirea cumulata a conditiilor impuse de prevederile art. 22, alin. (1), lit. c) si j) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016