Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pozitia Guvernului fata de dublarea CAS la drepturile de autor

08-Sep-2010
3087

Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finantelor, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca la elaborarea modificarilor la Codul Fiscal sa aiba in vedere faptul ca Guvernul nu sustine dublarea cuantumului de contributii sociale pentru persoanele platite cu drepturi de autor.

El a sustinut ca proiectul care prevede majorarea CAS pentru persoane remunerate si cu drepturi de autor nu a fost discutat in Guvern.

Premierul a apreciat insa ca acest proiect include si masuri pozitive, precum unificarea bazei de calcul a contributiilor sociale.

"Ultimul proiect de act normativ de modificare a Codului Fiscal, care a fost inaintat de Ministerul Finantelor fara sa fi fost discutat in Guvern chiar daca are cateva puncte corecte - si ma refer aici la unificarea bazei de calcul a contributiilor - celelate elemente, discutabile, nu pot fi acceptate fara a avea in prealabil o informare a membrilor Cabinetului si un punct de vedere final al Guvernului. Spun despre acel proiect ca, desi are multe puncte viabile, cum ar fi baza de calcul a contributiilor care sa fie unificata, din punctul meu de vedere nu sunt de acord cu dublarea pentru anul 2011 a contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor.

Nu s-a discutat acest lucru niciodata in Guvern si de aceea consider ca dezbaterea publica care va avea loc in continuare pe marginea proiectului sa tina cont de faptul ca Guvernul nu si-a insusit punctul de vedere de majorare, in sensul dublarii contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor pentru anul 2011. Celelalte componente care vizeaza unificarea bazei de calcul a contributiilor reprezinta un progres, un lucru bun si care poate fi avut in vedere in dezbaterea publica ulterioara", a spus Boc.

El i-a cerut ministrului Finantelor ca la dezbaterea publica a proiectului de modificare a Codului Fiscal sa tina cont ca Guvernul nu sustine dublarea contributiilor pentru drepturi de autor.

Sindicatele si patronatele au ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Muncii, potrivit caruia persoanele platite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac munca de creatie, sa nu mai plateasca CAS, asteaptand acordul ministrului Muncii, Ioan Botis, in acest sens.

Presedintele UGIR-1903 Cezar Corici, a declarat, marti seara, la finalul intalnirii cu staff-ul tehnic al Ministerului Muncii, ca sindicatele si patronatele au convenit cu acesti experti ca pentru drepturile de autor in sensul Legii 8/1996 sa nu se plateasca contributii de asigurari sociale, iar pentru toate celelalte asa-zice contracte de drepturi de autor, "care de fapt inseamna evaziune", sa se plateasca.

Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, marti, ca a primit garantii de la ministrul Muncii, Ioan Botis, ca nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contributiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate de 16,5%.

In 2 septembrie a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Astfel, conform acestui proiect, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj, de la 0,5% la 0,78%.

Pentru persoanele care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara.

Pe de alta parte, Guvernul ar urma sa ia in discutie, miercuri, un alt proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia contributiile aferente veniturilor de natura profesionala, inclusiv cele din drepturi de autor, vor fi platite de angajator si tot acesta va depune declaratiile aferente.

Intentia Guvernului de a dubla contributiile pentru persoanele platite pe drepturi de autor a fost criticata, sambata si duminica, de jurnalisti, actori, artisti, de Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei Romane, sindicate, dar si de reprezentanti ai UDMR, PSD si PNL.

Premierul Emil Boc declara, in 25 august, ca persoanele nemultumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru ca de fapt nu intrau sub incidenta legii, iar Guvernul nu a facut decat sa vegheze la respectarea legii. SURSA: Mediafax

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Pozitia Guvernului fata de dublarea CAS la drepturile de autor":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Transport: Codul UIT trebuie sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris pe CMR?

    • Este obligatoriu codul UIT sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris de sofer sau altcineva pe CMR? E-Transport si codul UIT – raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor de la art. 2 pct. 12 din OUG 41/2022, identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna...» citeste mai departe aici

  • Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profit

    • Conform modificarilor recente( intra aici Legea 296/2023, OUG 115/2023, OG 30/2024, dar si OG 31/2024), se aplica noi reguli pentru impozitul micro, dar si in cazul celui pe profit. Acestea trebuie declarate si achitate, pentru primul trimestru din 2024, pana pe data de 25 aprilie 2024. Termen limita depunere impozit micro si pe profit ANAF reaminteste contribuabililor care au ramas la plata impozitului micro sau pe profit si in 2024, ca au obligatia depunerii declaratiilor fiscale aferente, dar...» citeste mai departe aici

  • Ofertele de PASTE de la Rentrop&Straton sunt aici! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit

    • Nu este usor sa faci fata tuturor schimbarilor fiscale pe care le-a aprobat Guvernul anul acesta, chiar daca esti contabil sau expert. Poti face greseli in declaratii sau alte omisiuni care iti pot aduce amenzi usturatoare! Asa ca iti venim in ajutor si iti oferim, de Paste, reduceri considerabile pentru multe dintre lucrarile noastre de succes. Oferte de Paste de la Rentrop&Straton! Impozitarea veniturilor din chirii Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016