
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Blocul National Sindical a transmis, marti – 26 noiembrie – o pozitie oficiala privind salariul minim brut pe tara, aratatnd, intre altele, ca pana la 01.01.2022 salariul minim trebuie sa ajunga cel putin la 2.500 lei. De asemenea, BNS transmite ca, incepand din ianuarie 2023, salariile in sectorul bugetar trebuie sa fie stabilite prin raportare directa la salariul minim (coeficientii din lege*salariul minim pe economie).
“O decizie care sa vizeze salariul minim trebuie sa tina cont de o serie de premise existente in prezent in economia romaneasca”, arata BNS in pozitia oficiala.
BNS solicita:
In elaborarea acestor solicitari, BNS a tinut cont de angajamentele asumate de Romania in ce priveste salariul minim pe economie, intre care aminteste:
Romania a ratificat atat Conventia nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, in special in ce priveste tarile in curs de dezvoltare, cat si Carta Sociala Europeana revizuita:
Art 3 din Conventia OIM 131/1970 prevede:
”Elementele care se iau in considerare pentru a determina nivelul salariilor minime vor cuprinde, pe masura posibilitatilor, si tinandu-se seama de practica si conditiile nationale, urmatoarele:
a) nevoile lucratorilor si ale familiilor lor fata de nivelul general al salariilor in tara, costul vietii, prestatiile de securitate sociala si nivelurile de trai ale altor grupuri sociale;
Manual de politici contabile - Stick USB
Declaratia Unica 2021
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
b) factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea si interesul care exista pentru a realiza si a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca.”
Articolul 4 din Carta Sociala Europeana revizuita, ratificata de Romania, prevede:
”In vederea asigurarii exercitarii efective a dreptului la o salarizare echitabila, partile se angajeaza:
1. sa recunoasca dreptul lucratorilor la o salarizare suficienta, care sa le asigure acestora, precum si familiilor lor un nivel de trai decent;”
Ultimul raport elaborat de Comitetul pentru Drepturi Sociale in 2018, in monitorizarea art 4 din Carta Sociala Europeana, in ceea ce priveste situatia din Romania concluziona: ”Comitetul decide ca situatia in Romania nu este conforma cu art 4§1 din Carta in ceea ce priveste nivelul salariului minim care nu este suficient pentru a asigura un nivel de trai decent.”
De asemenea, BNS reaminteste ca, in cadrul Semestrului European s-a cerut in mod constant, in ultimii ani, introducerea unui mecanism pentru stabilirea salariului minim pe tara, astfel incat partenerii sociali sa poata exprima puncte de vedere cu privire la impactul acestei masuri.
O alta motivatie a solicitarilor BNS este rata saraciei in munca pentru cei cu contracte de munca cu program complet, care continua sa fie foarte ridicata, 11,2% din salariati cu contract de munca cu timp complet aflandu-se in saracie, rata fiind de 1,52 ori mai mare decat media europeana. Romania are cel mai ridicat nivel al saraciei in munca din Uniunea Europeana.
Pana la 01.01.2022 salariul minim trebuie sa ajunga cel putin 2500 lei, incepand din ianuarie 2023 salariile in sectorul bugetar sunt stabilite prin raportare directa la salariul minim (coeficientii din lege*salariul minim pe economie, spune BNS care reaminteste de Legea 153/2017 care prevede:
Art 12 (2) Incepand cu anul 2023, salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie si indemnizatiile de incadrare se stabilesc prin inmultirea coeficientilor prevazuti in anexele nr. I-VIII cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare.
Salariile din anexele legii 153 se refera la anul 2022, incepand din 2023 sunt prevazuti coeficienti pentru stabilirea salariilor. Orice incadrare a personalului nou incepand din anul 2023, in conditiile mentinerii salariului minim sub 2500 ar insemna aparitia unor noi cazuri de inechitati si inegalitati in sectorul public.
In prezent, aprox 1,3 milioane de salariati cu CIM cu timp complet au salariul de incadrare egal cu salariul minim.
De asemenea, BNS precizeaza ca resursele de munca au cunoscut o reducere permanenta, doar in 2018 resursele de munca s-au redus cu aprox 194 mii persoane: “Intre 2009 si 2018 mai mult de un sfert din populatia Romaniei si-a exprimat intentia de a se stabili in afara tarii daca ar avea aceasta oportunitate. Este cel mai mare % inregistrat vreodata intr-o tara europeana, intentia fiind mai mare in special in cazul tinerilor. Aceasta decizie are legatura cu oportunitatile reduse de ocupare din Romania, in special pentru tinerii cu studii superioare. Calitatea ocuparii din Romania este una dintre principalele cauze ale deciziei de emigrare, 2/3 din emigrantii din Romania au mentionat calitatea ocuparii ca fiind principalul motiv de emigrare. Iar fenomenul nu este unul care s-a stopat, in 2016 6% din intrarile totale de emigranti din tarile OECD proveneau din Romania (OECD, 2019)”.
Alte premise din economia romaneasca prezenta amintite de BNS sunt:
Insa, pentru a respecta angajamentele internationale asumate raportul ar trebui sa creasca, astfel incat sa se apropie de 50%.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate doreste sa achizioneze vouchere cadou de la Emag si sa le distribuie catre unul dintre clientii sai. Acest client le va distribui catre salariati. Societatea va considera aceste voucher ca o cheltuiala? Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este diferentierea din punct de vedere contabil intre licente si subscriptii? In opinia noastra sunt categorii total distincte: licenta este de natura mijlocului fix necorporat in timp ce subcriptia reprezinta o achizitie a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<