Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Pozitia Sindicatelor: Majorarea salariului minim pe economie la 2500 de lei, pana la 1 ianuarie 2022

26-Nov-2019
954

Blocul National Sindical a transmis, marti – 26 noiembrie – o pozitie oficiala privind salariul minim brut pe tara, aratatnd, intre altele, ca pana la 01.01.2022 salariul minim trebuie sa ajunga cel putin la 2.500 lei. De asemenea, BNS transmite ca, incepand din ianuarie 2023, salariile in sectorul bugetar trebuie sa fie stabilite prin raportare directa la salariul minim (coeficientii din lege*salariul minim pe economie).

“O decizie care sa vizeze salariul minim trebuie sa tina cont de o serie de premise existente in prezent in economia romaneasca”, arata BNS in pozitia oficiala.

BNS solicita:

 • Stabilirea unui calendar de crestere a salariului minim, astfel incat sa respectam angajamentele asumate prin ratificarea conventiei OIM si a Cartei Sociale Europene revizuite,
 • Revizuirea politicii fiscale pentru salariul minim, astfel incat efortul angajatorilor sa fie sprijinit de o politica fiscala adecvata.
 • Pregatirea unui mecanism pentru implicarea partenerilor sociali in stabilirea salariului minim.
 • Clarificarea evolutiei in Parlament a OUG 79/2017, act normativ blocat in acest moment in Camera Deputatilor. Prin asa-zisul transferul sarcinii fiscale integral in sarcina lucratorului acest act normativ a bulversat complet atat politicile salariale dar in special sistemul de securitate sociala.
 • Revizuirea legaturilor directe intre salariul minim si alte elemente din politica salariala si politica sociala.
 • Revizuirea legislatiei dialogului social pentru a stimula negocierile colective, ca mecanism de reglare a comprimarii grilelor salariale, ca efect al salariului minim.

In elaborarea acestor solicitari, BNS a tinut cont de angajamentele asumate de Romania in ce priveste salariul minim pe economie, intre care aminteste:

Romania a ratificat atat Conventia nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, in special in ce priveste tarile in curs de dezvoltare, cat si Carta Sociala Europeana revizuita:

Art 3 din Conventia OIM 131/1970 prevede:
”Elementele care se iau in considerare pentru a determina nivelul salariilor minime vor cuprinde, pe masura posibilitatilor, si tinandu-se seama de practica si conditiile nationale, urmatoarele:
a) nevoile lucratorilor si ale familiilor lor fata de nivelul general al salariilor in tara, costul vietii, prestatiile de securitate sociala si nivelurile de trai ale altor grupuri sociale;


b) factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea si interesul care exista pentru a realiza si a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca.”

Articolul 4 din Carta Sociala Europeana revizuita, ratificata de Romania, prevede:
”In vederea asigurarii exercitarii efective a dreptului la o salarizare echitabila, partile se angajeaza:
1. sa recunoasca dreptul lucratorilor la o salarizare suficienta, care sa le asigure acestora, precum si familiilor lor un nivel de trai decent;”

Ultimul raport elaborat de Comitetul pentru Drepturi Sociale in 2018, in monitorizarea art 4 din Carta Sociala Europeana, in ceea ce priveste situatia din Romania concluziona: ”Comitetul decide ca situatia in Romania nu este conforma cu art 4§1 din Carta in ceea ce priveste nivelul salariului minim care nu este suficient pentru a asigura un nivel de trai decent.”

De asemenea, BNS reaminteste ca, in cadrul Semestrului European s-a cerut in mod constant, in ultimii ani, introducerea unui mecanism pentru stabilirea salariului minim pe tara, astfel incat partenerii sociali sa poata exprima puncte de vedere cu privire la impactul acestei masuri.

O alta motivatie a solicitarilor BNS este rata saraciei in munca pentru cei cu contracte de munca cu program complet, care continua sa fie foarte ridicata, 11,2% din salariati cu contract de munca cu timp complet aflandu-se in saracie, rata fiind de 1,52 ori mai mare decat media europeana. Romania are cel mai ridicat nivel al saraciei in munca din Uniunea Europeana.

Pana la 01.01.2022 salariul minim trebuie sa ajunga cel putin 2500 lei, incepand din ianuarie 2023 salariile in sectorul bugetar sunt stabilite prin raportare directa la salariul minim (coeficientii din lege*salariul minim pe economie, spune BNS care reaminteste de Legea 153/2017 care prevede:

Art 12 (2) Incepand cu anul 2023, salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie si indemnizatiile de incadrare se stabilesc prin inmultirea coeficientilor prevazuti in anexele nr. I-VIII cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare.

Salariile din anexele legii 153 se refera la anul 2022, incepand din 2023 sunt prevazuti coeficienti pentru stabilirea salariilor. Orice incadrare a personalului nou incepand din anul 2023, in conditiile mentinerii salariului minim sub 2500 ar insemna aparitia unor noi cazuri de inechitati si inegalitati in sectorul public.

In prezent, aprox 1,3 milioane de salariati cu CIM cu timp complet au salariul de incadrare egal cu salariul minim.

De asemenea, BNS precizeaza ca resursele de munca au cunoscut o reducere permanenta, doar in 2018 resursele de munca s-au redus cu aprox 194 mii persoane: “Intre 2009 si 2018 mai mult de un sfert din populatia Romaniei si-a exprimat intentia de a se stabili in afara tarii daca ar avea aceasta oportunitate. Este cel mai mare % inregistrat vreodata intr-o tara europeana, intentia fiind mai mare in special in cazul tinerilor. Aceasta decizie are legatura cu oportunitatile reduse de ocupare din Romania, in special pentru tinerii cu studii superioare. Calitatea ocuparii din Romania este una dintre principalele cauze ale deciziei de emigrare, 2/3 din emigrantii din Romania au mentionat calitatea ocuparii ca fiind principalul motiv de emigrare. Iar fenomenul nu este unul care s-a stopat, in 2016 6% din intrarile totale de emigranti din tarile OECD proveneau din Romania (OECD, 2019)”.

Alte premise din economia romaneasca prezenta amintite de BNS sunt:

 • Productivitatea orara a muncii s-a dublat in perioada 2008 – 2018 (productivitatea orara a crescut de 1,96 ori), in aceeasi perioada costul orar al muncii a avut o evolutie aproape similara (costul orar cu forta de munca a crescut in 10 ani de 2,01 ori).
 • Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru anul 2020 un castig salarial mediu brut de 5429 lei, respectiv un salariu mediu net de 3.324 lei. In prezent raportul intre salariul minim brut si salariul mediu brut este de 40,3% iar raportul intre salariul minim net si salariul mediu net este de 41,75 %.
 • Pentru a pastra cel putin raportul intre salariul minim net si salariul mediu net existent in 2019 – salariul minim net ar trebui sa fie in 2020 cel putin 1.388 lei, respectiv 2.307 lei in valoare bruta. Pentru anul 2021 salariul minim net ar trebui sa fie 1490, respectiv 2.488 lei brut.

Insa, pentru a respecta angajamentele internationale asumate raportul ar trebui sa creasca, astfel incat sa se apropie de 50%.

 • Sarcina fiscala pentru salariul minim este mult prea ridicata, diferenta sarcinii fiscale pentru salariul minim si salariul mediu este nesemnificativa (39,28% fata de 38,8%).

 

 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Pozitia Sindicatelor: Majorarea salariului minim pe economie la 2500 de lei, pana la 1 ianuarie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Informare ANAF privind O.G. nr. 6/2019 (facilitati fiscale sub forma anularii obligatiilor accesorii)
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a remis miercuri – 4 decembrie – o informare prin care reaminteste celor care inregistreaza obligatii fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, ca pot beneficia, in conditiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilitati fiscale. Astfel, se continua actiunile ANAF de sustinere a contribuabililor in vederea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Una dintre facilitatile fiscale de care pot beneficia...» citeste mai departe aici

 • Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - decembrie 2019
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna decembrie 2019. Conform agendei, primul termen fiscal din luna decembrie 2019 a fost luni - 2 decembrie, cand contribuabilii au depus Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art.322...» citeste mai departe aici

 • MMPS a publicat proiectul de Hotarare pentru majorarea salariului minim pe economie
  • Proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost pus in dezbatere publica. Potrivit proiectului de act normativ, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata urmeaza sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent. Asadar, vorbim de o majorare cu 7,2 % fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei...» citeste mai departe aici

 • Taxa de mediu. Evidentiere pe factura
  • Cum trebuie evidentiata taxa de mediu pe facturile de vanzare de deseuri catre cei care le colecteaza. Unii o trec pe factura ca pozitie cu minus, diminuand astfel factura, iar altii o evidentiaza pe factura, informativ ca suma, fara a diminua factura. Cum este corect? Trebuie achitate catre fondul de mediu aceste sume retinute de la clienti? Raspunsul oferit de specialistul Irina Dumitrescu >> Conform art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005, astfel cum a fost modificat prin OUG 50/2019,...» citeste mai departe aici

 • Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)
  • Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei...» citeste mai departe aici

 • Fostul ministru al Finantelor - Teodorovici: Pretul carburantului nu se va reduce dupa eliminarea supraaccizei
  • Fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, este de parere ca reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". Inaintea sedintei CEx a PSD de miercuri – 4 decembrie, fostul ministru al Finantelor – Eugen Teodorovici – a declarat ca, din punctul sau de vedere, reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". "Noi am dorit si anul trecut scoaterea acestei accize, legat in acelasi timp de...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016