Raportul Special
realizat de specialisti
Institutul National de statistica a stabilit, prin Ordinul 773/2021 din 1 noiembrie 2021, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2022.
Conform actului normativ, se aproba urmatoarele praguri valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE pentru anul 2022: 900.000 lei pentru exporturi intra-UE de bunuri si respectiv 900.000 lei pentru importuri intra-UE de bunuri.
Operatorii economici care in cursul anului 2021 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, exporturi intra-UE si respectiv importuri intra-UE de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepând cu luna ianuarie 2022.
In cursul anului 2022 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2022. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2022 a exporturilor si/sau a importurilor intra-UE de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, exporturi si respectiv importuri intra-UE de bunuri.
Prezentul ordin va fi pus in aplicare de catre directia de specialitate din cadrul Institutului National de Statistica.
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.075/2020 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2021, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1026 din 4 noiembrie 2020.
Pentru informatii metodologice detaliate privind statisticile de comert intracomunitar cu bunuri furnizorii de date pot consulta manualele si ghidurile de pe site-ul www.intrastat.ro, sectiunea Metodologie Intrastat, http://www.intrastat.ro/mi.php.
Declaratia Intrastat se depune numai electronic prin utilizarea uneia din urmatoarele metode:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Obligatia de a depune declaratia Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta, respectiv pana la data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.
Termenul limita de transmitere a datelor Intrastat la INS il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Au fost publicate normele de completare a Declaratiei statistice Instrastat ( Ordinul 1129/2020)INTRASTAT 2017. Pragul valoric pentru introduceri se modifica in 2017. Analiza zilei cu Irina DumitrescuLista declaratii fiscale cu termen in luna septembrie. Ce obligatii aveti?Studiu de caz: Returnarea marfii cu acceptul furnizoruluiSe modifica procedura de finantare prin fonduri europene. Ar putea fi acceptate si alte categorii de beneficiariUltimele articole
Praguri valorice INTRASTAT: Care sunt pragurile pentru anul 2025Pragurile valorice Instrastat, NEMODIFICATE pentru anul 2025 (Ordinul 2353/2024)Pragurile valorice INTRASTAT pentru anul 2024 au fost aprobate prin Ordinul 1539/2023Declaratia INTRASTAT: Amenzi de pana la 15.000 lei pentru nedepunerea la timp a formularului, dar si pentru transmitere de date incompleteINTRASTAT 2023: Din 1 februarie pragurile valorice vor fi MAJORATE, atat pentru expedieri, cat si pentru introduceri de bunuri in UEArticole similare
Declaratia Intrastat: Amenzi de pana la 15.000 lei pentru nedepunerea la timp a formularului, dar si pentru transmitere de date incompletePRAGURI VALORICE Intrastat: Care sunt pragurile pentru anul 2025Obligatia furnizarii de date la Intrastat. Vezi daca te incadreziAchizitiile publice s-au modificat prin noua Directiva europeanaCare sunt noile PRAGURI VALORICE Intrastat pentru 2015?Ultimele articole
Pragurile valorice Instrastat, NEMODIFICATE pentru anul 2025 (Ordinul 2353/2024)Pragurile valorice INTRASTAT pentru anul 2024 au fost aprobate prin Ordinul 1539/2023Intrastat 2023: Din 1 februarie pragurile valorice vor fi MAJORATE, atat pentru expedieri, cat si pentru introduceri de bunuri in UEDin 1 ianuarie 2022 se aplica noi PRAGURI VALORICE intrastat: 900.000 lei pentru exporturi si importuri intra-UE de bunuriDin ianuarie 2022 pragurile valorice intrastat vor fi pastrate la nivelul de 900.000 lei. Cine trebuie sa transmita declaratiile statisticeSfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA