
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In studiul de caz propus astazi, unul dintre specialistii nostri va explica care este tratamentul TVA care se aplica unui SRL ce are venituri realizate pana la august 2018 de 57.505 lei si care in luna septembrie 2018 inregistreaza in evidenta contabila o preluare de creanta.
Din inregistrari rezulta venituri din creante obtinute din actualizarea dobanzilor inregistrate in contul 754 de 379.386 lei si alte venituri din exploatare inregistrare in contul 7588 de 257.294 lei. Trebuie acest SRL sa se inregistreze ca platitor de TVA?
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede la articolul 310 faptul ca cifra de afaceri care serveste drept referinta la inregistrearea in scopuri de TVA este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere;
- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
- operatiunilor scutite cu drept de deducere;
- operatiunilor scutite fara drept de deducere, respectiv:
• prestarile anumitor servicii de natura financiar-bancara;
Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3 si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
La determinarea cifrei de afaceri se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute mai sus.
Din cele sus-mentionate, veniturile din creante nu sunt incluse in veniturile care alcatuiesc cifra de afaceri in functie de care o societate trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<