Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Premii in obiecte acordate in scopul promovarii vanzarilor. Regim impozitare

25-Mai-2012
7212
O societate acorda unor persoane fizice din afara firmei, in scopul promovarii vanzarilor, niste obiecte achizitionate pe puncte bonus si cu valoare finala zero. Stabilim astfel daca se va retine la sursa impozitul in procent de 16% si ce documente vor fi necesare pentru a dovedi valoarea la care se calculeaza impozitul.

Raspuns:

In privinta impozitului pe venit, conform pct. 150 liniuta a treia din Normele metodologice date in aplicarea art. 75 din Codul fiscal sunt considerate venituri din premii veniturile obtinute urmare practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate. Prin urmare, in cazul prezentat trebuie sa se retina impozitul de 16% doar daca valoarea telefonului acordat ca premiu depaseste suma neimpozabila de 600 lei, impozitul aplicandu-se la diferenta. Conform art. 10 alin. 2 din Codul fiscal valoarea telefonului se stabileste pe baza pretului de piata al acestuia.

Acesta poate fi dovedit prin solicitarea unei oferte de pret de la societatea de telefonie de la care au fost achizitionate telefoanele pe puncte sau prin tiparirea preturilor afisate in ofertele de pret disponibile pe site-ul societatii de telefonie. Pentru justificarea acordarii telefoanelor se poate intocmi un borderou centralizator, care va cuprinde rubrici cu datele de identificare a persoanelor fizice respective (nume si prenume, cod numeric personal), descrierea bunurilor, data predarii si semnatura de primire.

Impozitul de 16% se declara in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat cod 100 (obligatia 17 - 608 "Impozit pe ven. din premii si din jocuri de noroc") si in declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit cod 205.


Chiar daca sunt achizitionate fara valoare (gratuit), bunurile respective trebuie inregistrate in contabilitate la valoarea de piata, spre exemplu, prin formula contabila 303 "Materiale de natura obiectelor de inventar" = 7588 "Alte venituri din exploatare". Ulterior, predarea acestora in scopul campaniei de promovare comerciala se inregistreaza cu formla contabila 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" = 303 "Materiale de natura obiectelor de inventar", cheltuiala fiind deductibila la calculul profitului impozabil in coformitate cu prevederile art. 21 alin. 2 lit. d din Codul fiscal.

Impozitul pentru veniturile din premii este nedeductibil, in masura este suportat pe cheltuielile societatii si nu este suportat de catre beneficiarii acestor premii in obiecte. Pentru a evita o asemenea situatie este recomandat ca promovarea vanzarilor sa se realizeze cu respectarea prevederilor OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, iar in regulamentul intocmit in acest sens sa se prevada ca valoarea premiului este formata din contravaloarea bunului acordat plus impozitul aferent.

In privinta TVA nu exista nicio implicatie, avand in vedere ca nu a existat taxa deductibila la momentul achizitiei, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. 4 si alin. 8 din Codul fiscal si pct. 6 alin. 14 din Normele metodologice de aplicare.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016