Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presa internationala evoca riscurile inflationiste generate de cresterea TVA in Romania

28-Iun-2010
2663

Agentiile de presa internationale au preluat rapid informatia privind cresterea TVA cu 5 procente, anuntata sambata de premierul roman Emil Boc, citand o serie de analisti care avertizeaza asupra riscurilor cresterii inflatiei in urma implementarii unei astfel de masuri.

Premierul roman Emil Boc a anuntat sambata cresterea TVA de la 19 la 24 la suta, fara a majora si cota unica de impozitare, in cadrul eforturilor Guvernului de a obtine o noua transa din imprumutul de la Fondul Momentar International (FMI), scrie Associated Press.

Aceasta masura, care va intra in vigoare de la 1 iulie, va trebui sa permita Romaniei sa isi mentina deficitul public la 6,8 la suta din PIB in 2010, asa cum si-a luat angajamentul fata de FMI, in schimbul imprumutului global de 20 de miliarde de euro deblocat in 2009, adauga AFP.

Masura va fi insotita de taieri salariale de 25 la suta in sectorul public, o masura a planului de austeritate care a fost validata de Curtea Constitutionala si care urmeaza sa fie votata de Parlament pentru a intra in vigoare.

Numerosi economisti sustin ca o crestere a TVA va avea efecte negative, afectand si mai mult cererea interna .

"O crestere a TVA va avea consecinte asupra puterii de cumparare a tuturor cetatenilor", a apreciat analistul economic Aurelian Dochia, membru al consiliului de administratie al bancii BRD, citat de AFP. Guvernul a precizat insa ca aceasta crestere de TVA va fi coordonata cu Banca Nationala, pentru limitarea riscurilor inflationiste.

Analistii sustin insa ca investitorii sunt mai ingrijorati ca niciodata de capacitatea Guvernului de a implementa pasii necesari pentru mentinerea acordului cu FMI, precizeaza Reuters.

"Pietele nu se vor linisti pana cand FMI nu va anunta clar ce intentioneaza sa faca in legatura cu Romania", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul sef al ING Bank din Bucuresti, citat de agentia britanica.

Bloomberg il citeaza pe ministrul roman de Finante, Sebastian Vladescu, potrivit caruia produsul intern brut si previziunile privind inflatia vor trebui probabil revizuite in urma cresterii TVA, care va aduce la buget intre 3,5 si 4 miliarde de lei.

FMI si Guvernul roman anticipeaza ca economia se va contracta cu 0,5 procente in acest an, dupa o scadere cu 7,1 la suta in 2009, in timp ce Banca Centrala anticipeaza o inflatie la sfarsitul anului de 3,7 procente.

Sursa Mediafax 26/06/2010

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016