Raportul Special
realizat de specialisti
Microintreprinderile platesc un impozit de doua ori mai mare decat firmele mari (cu cifra de afaceri de peste un milion de euro), anunta Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), intr-un studiu publicat duminica, 9 septembrie, pe blogul lui.
„Firmele mari (cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro) platesc un impozit raportat la cifra de afaceri de doua ori mai mic comparativ cu cel al microintreprinderilor, dar nu cred ca problema optimizarii fiscale la limita legii este cauza principala sau generalizata”, se arata in studiul analistului.
Iancu Guda este de parere ca firmele mari au cateva modalitati prin care pot modifica artificial profitul inregistrat in Romania, si, prin asta, impozitul platit.
Principala modalitate “este cresterea cheltuielilor de aprovizionare (eventual prin achizitia de materie prima sau de marfuri de la companii din grup) sau cresterea costurior netransparente din categoria altor cheltuieli de exploatare (prestatii catre terti)”, spune el adaugand ca “din ambele perspective, companiile mari sunt mai transparente comparativ cu microintreprinderile. Astfel, ponderea altor cheltuieli de exploatare in totalul cheltuielilor este mai scazuta in cazul firmelor mari, in timp ce marja bruta (diferenta dintre costurile de aprovizionare cu materia prima si marfuri) este superioara (probabil pe fondul puterii de negociere mai mare si a termenelor mai reduse de plata, care ajuta la obtinerea unor discounturi comerciale favorabile)”.
De asemenea, companiile pot diminua contributiile sociale platite pentru forta de munca angajata este munca la negru (angajarea fara carte de munca) sau salariul la negru (inregistrarea pe cartea de munca a unui salariu mai mic, si plata diferentei in plic, nefiscalizat), mai arata analistul.
“Companiile mari inregistreaza un salariu mediu platit angajatilor superior firmelor mici, acestea din urma raportand un salariu mediu aproape de cel minim atat in anul 2008, cat si in 2017. De asemenea, companiile mari se bazeaza pe o echipa mult mai extinsa comparativ cu firmele mici, crescand dificultatea unor eventuale intelegeri de optimizare fiscala aferenta salariilor platite. In contextul diminuarii impozitului pe dividend si posibilitatii de distribuire trimestriala a acestuia, cred ca riscul platii nefiscalizate a salariului prin dividendele incasate este mult mai mare in cazul firmelor mici, decat la companiile mari”, mai spune presedintele AAFBR.
Pe de alta parte, se pare ca potrivit analizei realizate de acesta, “motivul principal pentru care firmele mari inregistreaza un impozit relativ inferior la cifra de afaceri, comparativ cu microintreprinderile, este concentrarea companiilor mari (care inregistreaza venituri peste 1 milion de euro) in segmentele de distributie si retail, care inregistreaza o marja de profitabilitate redusa si, implicit, platesc un impozit pe profit redus comparativ cu dimensiunea mare a cifrei de afaceri”.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Potrivit sursei citate „singura modalitate prin care putem sa acceleram procesul de convergenta este sa ne concentram asupra problemelor esentiale ale economiei: incurajarea antreprenoriatului, dezvoltarea IMM-urilor, cresterea competitivitatii mediului de afaceri, dezvoltarea productiei interne si a exporturilor prin investitii de retehnologizare, asigurarea unui cadru fiscal prietenos si stabil, politici fiscale echilibrate bazate pe investitii publice si reforme structurale”.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Sponsorizare asociatie non-profit - platitoare de IMPOZIT PE PROFIT: Reglementari contabileConditii microintreprindere 2024: Cele 7 conditii cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca firmeleSubcriteriile de risc in baza carora se va stabili situatia contribuabililor au fost aprobate prin Ordinul 2017/2022In 2022 NU mai este valabila reportarea pe 28 trimestre consecutive in cazul microintreprinderilorModificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscalaUltimele articole
Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineascaIMPOZIT PE PROFIT: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completareFirmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroDividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Cum vor trece la IMPOZIT PE PROFIT firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului microArticole similare
Scutire impozit pe profit reinvestit. Monografie contabilaOUG 19/2014 impune scutirea de impozit a profitului reinvestitDonatie si contract de mecenat. Cand poate firma sa faca donatii si ce obligatii declarative are?Inregistrarea ca platitor de TVA a unei gradinite particulareFacilitati fiscale aplicabile societatilor platitoare de impozit pe profitSfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA