Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele AAFBR: Raportat la cifra de afaceri, firmele mici platesc impozite duble fata de cele mari

11-Sep-2018
2342

Microintreprinderile platesc un impozit de doua ori mai mare decat firmele mari (cu cifra de afaceri de peste un milion de euro), anunta Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), intr-un studiu publicat duminica, 9 septembrie, pe blogul lui.

„Firmele mari (cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro) platesc un impozit raportat la cifra de afaceri de doua ori mai mic comparativ cu cel al microintreprinderilor, dar nu cred ca problema optimizarii fiscale la limita legii este cauza principala sau generalizata”, se arata in studiul analistului.

Iancu Guda este de parere ca firmele mari au cateva modalitati prin care pot modifica artificial profitul inregistrat in Romania, si, prin asta, impozitul platit. 

Principala modalitate “este cresterea cheltuielilor de aprovizionare (eventual prin achizitia de materie prima sau de marfuri de la companii din grup) sau cresterea costurior netransparente din categoria altor cheltuieli de exploatare (prestatii catre terti)”, spune el adaugand ca “din ambele perspective, companiile mari sunt mai transparente comparativ cu microintreprinderile. Astfel, ponderea altor cheltuieli de exploatare in totalul cheltuielilor este mai scazuta in cazul firmelor mari, in timp ce marja bruta (diferenta dintre costurile de aprovizionare cu materia prima si marfuri) este superioara (probabil pe fondul puterii de negociere mai mare si a termenelor mai reduse de plata, care ajuta la obtinerea unor discounturi comerciale favorabile)”.

De asemenea, companiile pot diminua contributiile sociale platite pentru forta de munca angajata este munca la negru (angajarea fara carte de munca) sau salariul la negru (inregistrarea pe cartea de munca a unui salariu mai mic, si plata diferentei in plic, nefiscalizat), mai arata analistul.

“Companiile mari inregistreaza un salariu mediu platit angajatilor superior firmelor mici, acestea din urma raportand un salariu mediu aproape de cel minim atat in anul 2008, cat si in 2017. De asemenea, companiile mari se bazeaza pe o echipa mult mai extinsa comparativ cu firmele mici, crescand dificultatea unor eventuale intelegeri de optimizare fiscala aferenta salariilor platite. In contextul diminuarii impozitului pe dividend si posibilitatii de distribuire trimestriala a acestuia, cred ca riscul platii nefiscalizate a salariului prin dividendele incasate este mult mai mare in cazul firmelor mici, decat la companiile mari”, mai spune presedintele AAFBR.

Pe de alta parte, se pare ca potrivit analizei realizate de acesta, “motivul principal pentru care firmele mari inregistreaza un impozit relativ inferior la cifra de afaceri, comparativ cu microintreprinderile, este concentrarea companiilor mari (care inregistreaza venituri peste 1 milion de euro) in segmentele de distributie si retail, care inregistreaza o marja de profitabilitate redusa si, implicit, platesc un impozit pe profit redus comparativ cu dimensiunea mare a cifrei de afaceri”.


Analistul subliniaza ca exista un decalaj mare care poate fi recuperat doar printr-o munca titanica in foarte multi ani. “Suntem prea saraci sa ne pierdem timpul cu falsele conflicte dintre IMM-uri si mutlinationale, companii romanesti vs internationale”, mai spune Iancu Guda.

Potrivit sursei citate „singura modalitate prin care putem sa acceleram procesul de convergenta este sa ne concentram asupra problemelor esentiale ale economiei: incurajarea antreprenoriatului, dezvoltarea IMM-urilor, cresterea competitivitatii mediului de afaceri, dezvoltarea productiei interne si a exporturilor prin investitii de retehnologizare, asigurarea unui cadru fiscal prietenos si stabil, politici fiscale echilibrate bazate pe investitii publice si reforme structurale”.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016