Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestari intracomunitare de servicii prelucrare bunuri. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

18-Feb-2016
7828

Analiza noastra are ca subiect o societate neplatitoare de TVA care vrea sa faca prestari servicii (materia prima din stat strain si produse finite pentru firma straina) catre o societate din alt stat UE. Vom vedea astfel cum va proceda societatea in ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA, emiterea facturii si a declaratiilor aferente. De asemenea, vom stabili care e monografia contabila si ce documente se intocmesc pentru materia prima folosita de societate.

Operatiunea descrisa de dvs. este o prestare de servicii intracomunitara. Pentru a o derula sunteti obligati sa fiti inscrisi in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Pentru a va inscrie in ROI trebuie sa obtineti un cod de TVA.

Dat fiind ca nu sunteti persoana impozabila d.p.d.v. al TVA pentru operatiuni pe teritoriul Romaniei, veti solicita un cod valid de TVA numei pentru operatiuni intracomunitare.

Acesta si inscrierea in ROI va vor permite sa derulati si alte operatiuni intracomunitare, nu numai serviciul la care va referiti.

Schematic monografia contabila este:

- Receptionati materialele si le inscrieti in Registrul bunurilor - reglementat in Noul cod fiscal la art. 321 si in Normele sale de aplicare astfel:

" f) un registru pentru bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din alt stat membru al Uniunii Europene in Romania sau care au fost importate in Romania ori achizitionate din Romania de o persoana impozabila nestabilita in Romania si care sunt date unei persoane impozabile in Romania in scopul evaluarii sau pentru lucrari efectuate asupra acestor bunuri in Romania, cu exceptia situatiilor in care, prin ordin al ministrului finantelor publice, nu se impune o asemenea obligatie. Registrul bunurilor primite nu trebuie tinut in cazul bunurilor care sunt plasate in regimul vamal de perfectionare activa. Registrul pentru bunurile mobile corporale primite cuprinde:

 1. denumirea si adresa expeditorului;


2. un numar de ordine;
3. data primirii bunurilor;
4. descrierea bunurilor primite;
5. cantitatea bunurilor primite;
6. data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
7. cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa evaluare sau prelucrare;
8. cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
9. o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.

Bunurile primite spre prelucrare nu vor veni pe baza de factura – pentru ca dvs. nu le achizitionati – ci pe baza corespondetului Avizului de insotire a marfii in Germania.

Evidenta lor se tine extracontabil cu ajutorul contului 8032"Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare". Debit 8032
- Achizitionati accesorii necesare prelucrarii materialelor primite: 30X = 401

- Le dati in consum pe baza de Bon de consum : 60X = 30X

- Inregistrati amortizarea utilajelor, salarii, utilitati, paza, etc.
681 = 281
641 = 421 si contributiile
% = 401
605
628
etc

Toate aceste cheltuieli compun elemente pe baza carora se calculeaza costul prestatiei.
Apoi facturati firmei din Germania prestari de servicii intracomunitare cu locul prestarii in Germania conform art. 278, alin. (2) si , in consecinta, intocmiti factura fara TVA. Pe factura referitor la TVA faceti o mentiune de forma:

"neimpozabil in Romania", sau "neimpozabil cf. articolul 278 alin. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal " sau "neimpozabil cf. articolul 55 din Directiva 112 a CEE".

Inregistrati factura de servicii : 4111 = 704
Scoateti bunurile din Registrul bunurilor: Credit 8032.
Declarati serviciul intracomunitar pana pe 25 ale lunii urmatoare intocmirii facturii in D390 utilizand codul P (prestare intracomunitara de servicii) si folosind pentru intocmirea declaratiei codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare utilizat la inscrierea in ROI (nu CUI-ul pe care faceti celelalte declaratii pentru firma – 100,112, etc.).

In cazul in care deveniti platitori de TVA si pentru operatiunile din Romania :
- Solicitati iesirea din ROI pentru codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare
- Solicitati inscrierea in ROI pentru codul de TVA obtinut si pentru operatiuni in Romania.
- Depuneti declaratia 390 pentru declararea serviciului intracomunitar utilizand codul de TVA al firmei (acum, CUI-ul firmei cu atributul RO in fata)
- Depuneti in plus decontul de TVA in care prestarea de servicii intracomunitara se declara la randul 14"Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere"

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025

    • Impozitul pe dividende a fost modificat prin OUG 156/2024 iar incepand cu data de 1 ianuarie 2025 creste de la 8%, la 10%. Acesta cota majorata se aplica insa doar dividendelor distribuite incepand cu anul in curs, NU si celor distribuite inainte de 1 ianuarie. Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025 Sa luam cazul urmator. O societate are dividende nedistribuite la nivelul anului 2023 si aferente anului 2024. Ar mai avea...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare

    • ANAF a pus in dezbatere un nou Proiect de Ordin prin care va modifica declaratiile D101 pentru impozit pe profit si D101 Grup fiscal, conform noutatilor din anul 2024. Vor fi actualizate si instructiunile de completare a formularelor. Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 101"Declaratie privind impozitul pe profit" si 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de...» citeste mai departe aici

  • Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utile

    • Ajustarea de TVA este un proces fiscal ce presupune recalcularea taxei pe valoarea adaugata deduse initial, atunci cand apar modificari semnificative in destinatia bunurilor sau serviciilor achizitionate. Aceasta ajustare poate interveni in diverse situatii, precum schimbarea utilizarii bunurilor, pierderi sau distrugeri, ori atunci cand bunurile devin inutilizabile. In acest articol vom explica ce inseamna ajustarea de TVA, vom detalia principalele cazuri in care aceasta intervine si vom...» citeste mai departe aici

  • Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri

    • Modelul, continutul si modalitatea de depunere a Declaratiei Unice in 2025 au fost reglementate prin Ordinul 7015/2024. Formularul poate fi depus online de PFA-uri pana pe data de 26 mai 2025. Iar in acest context ANAF a actualizat PDF-ul inteligent. Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri Noul formular 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" se utilizeaza de persoanele...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

    • Prin OUG 107/2024, a fost introdusa facilitatea conform careia se aplica, incepand cu anul 2025, o bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabili bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia Ordonanta de urgenta nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru...» citeste mai departe aici

  • Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025

    • In acest articol vom reda noutatile care se aplica din anul 2025 in privinta Legii contabilitatii. Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025 Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, balanta de verificare se va intocmi obligatoriu lunar. Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor si se pastreaza timp de 10 ani. Situatiile financiare anuale...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016