Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestari intracomunitare de servicii prelucrare bunuri. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

18-Feb-2016
7545

Analiza noastra are ca subiect o societate neplatitoare de TVA care vrea sa faca prestari servicii (materia prima din stat strain si produse finite pentru firma straina) catre o societate din alt stat UE. Vom vedea astfel cum va proceda societatea in ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA, emiterea facturii si a declaratiilor aferente. De asemenea, vom stabili care e monografia contabila si ce documente se intocmesc pentru materia prima folosita de societate.

Operatiunea descrisa de dvs. este o prestare de servicii intracomunitara. Pentru a o derula sunteti obligati sa fiti inscrisi in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Pentru a va inscrie in ROI trebuie sa obtineti un cod de TVA.

Dat fiind ca nu sunteti persoana impozabila d.p.d.v. al TVA pentru operatiuni pe teritoriul Romaniei, veti solicita un cod valid de TVA numei pentru operatiuni intracomunitare.

Acesta si inscrierea in ROI va vor permite sa derulati si alte operatiuni intracomunitare, nu numai serviciul la care va referiti.

Schematic monografia contabila este:

- Receptionati materialele si le inscrieti in Registrul bunurilor - reglementat in Noul cod fiscal la art. 321 si in Normele sale de aplicare astfel:

" f) un registru pentru bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din alt stat membru al Uniunii Europene in Romania sau care au fost importate in Romania ori achizitionate din Romania de o persoana impozabila nestabilita in Romania si care sunt date unei persoane impozabile in Romania in scopul evaluarii sau pentru lucrari efectuate asupra acestor bunuri in Romania, cu exceptia situatiilor in care, prin ordin al ministrului finantelor publice, nu se impune o asemenea obligatie. Registrul bunurilor primite nu trebuie tinut in cazul bunurilor care sunt plasate in regimul vamal de perfectionare activa. Registrul pentru bunurile mobile corporale primite cuprinde:

 1. denumirea si adresa expeditorului;


2. un numar de ordine;
3. data primirii bunurilor;
4. descrierea bunurilor primite;
5. cantitatea bunurilor primite;
6. data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
7. cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa evaluare sau prelucrare;
8. cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
9. o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.

Bunurile primite spre prelucrare nu vor veni pe baza de factura – pentru ca dvs. nu le achizitionati – ci pe baza corespondetului Avizului de insotire a marfii in Germania.

Evidenta lor se tine extracontabil cu ajutorul contului 8032"Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare". Debit 8032
- Achizitionati accesorii necesare prelucrarii materialelor primite: 30X = 401

- Le dati in consum pe baza de Bon de consum : 60X = 30X

- Inregistrati amortizarea utilajelor, salarii, utilitati, paza, etc.
681 = 281
641 = 421 si contributiile
% = 401
605
628
etc

Toate aceste cheltuieli compun elemente pe baza carora se calculeaza costul prestatiei.
Apoi facturati firmei din Germania prestari de servicii intracomunitare cu locul prestarii in Germania conform art. 278, alin. (2) si , in consecinta, intocmiti factura fara TVA. Pe factura referitor la TVA faceti o mentiune de forma:

"neimpozabil in Romania", sau "neimpozabil cf. articolul 278 alin. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal " sau "neimpozabil cf. articolul 55 din Directiva 112 a CEE".

Inregistrati factura de servicii : 4111 = 704
Scoateti bunurile din Registrul bunurilor: Credit 8032.
Declarati serviciul intracomunitar pana pe 25 ale lunii urmatoare intocmirii facturii in D390 utilizand codul P (prestare intracomunitara de servicii) si folosind pentru intocmirea declaratiei codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare utilizat la inscrierea in ROI (nu CUI-ul pe care faceti celelalte declaratii pentru firma – 100,112, etc.).

In cazul in care deveniti platitori de TVA si pentru operatiunile din Romania :
- Solicitati iesirea din ROI pentru codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare
- Solicitati inscrierea in ROI pentru codul de TVA obtinut si pentru operatiuni in Romania.
- Depuneti declaratia 390 pentru declararea serviciului intracomunitar utilizand codul de TVA al firmei (acum, CUI-ul firmei cu atributul RO in fata)
- Depuneti in plus decontul de TVA in care prestarea de servicii intracomunitara se declara la randul 14"Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere"

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Prestari intracomunitare de servicii prelucrare bunuri. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 3.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016