Raportul Special
realizat de specialisti
Care sunt obligatiile fiscale in cazul unui contract de prestari servicii logistice intre o firma din Romania si o firma din Grecia? Aceasta din urma presteaza servicii de transport, depozitare si manipulare pentru firma din Romania. Societatea din tara noastra livreaza in Grecia marfurile, in baza avizului de insotire a marfii si a CMR-ului, iar din depozitul din Grecia marfa este livrata catre clienti in baza facturii emise de firma din Romania.
Asadar, in analiza de astazi, specialistii nostri vor arata ce obligatii are firma din Romania: daca rebuie sa se inregistreze in Grecia, iar in caz contrar, ce ar trebui sa faca? Cand trebuie sa declare marfa iesita din Romania in declaratia intrastat? Cand aceasta este vanduta?
Parerea mea este ca, in situatia descrisa, societatea din Romania ar trebui sa-si deschida un punct de lucru in Grecia, argumentele fiind urmatoarele:
Punctul de lucru este o locatie fixa unde se desfasoara partial activitatea societatii ceea ce va genera existenta in Grecia a unui sediu permanent al societatii din Romania (art. 5 din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Grecia) si pentru activitatea careia societatea ii va datora impozit pe profit in Grecia (art. 7 din conventie).
De asemenea, avand in vedere ca vor fi desfasurate activitati la respectiva locatie, inseamna ca societatea din Romania va dispune de suficiente resurse tehnice si umane pentru a realiza regulat livrari de marfuri, astfel ca sediul permanent va fi tratat si ca sediu fix pentru TVA (echivalentul din legislatia fiscala greaca a definitiei de la art. 266 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal). In aceasta ipoteza, societatea din Romania va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA si in Grecia (echivalentul art. 316 alin. (2) din Codul fiscal) si sa respecte legislatia in materie de TVA din acest stat membru UE (depunere deconturi si declaratii, intocmire facturi si jurnale etc.).
Totodata, sediul permanent va avea si alte obligatii specifice legislatiei grecesti, in functie de activitatea desfasurata si de personalul utilizat (obligatii de inregistrare fiscala si de raportari contabile, obtinere avize si autorizatii, angajare de personal, impozite pe salarii, contributii sociale si alte obligatii fiscale specifice legislatiei din acest stat). Pentru rigoare, este indicat sa luati legatura cu autoritatile din Grecia in vederea identificarii obligatiilor specifice pentru activitatea punctului de lucru din Grecia.
In Romania, sediul permanent/punctul de lucru infiintat in Grecia va trebui declarat ca sediu secundar in termen de 30 de zile de la infiintare, conform art. 85 alin. 2 din Codul de procedura fiscala, cu ajutorul formularului 061 "Declaratie privind sediile secundare".
Profitul realizat de sediul permanent va fi inclus in profitul impozabil din Romania conform art. 14 lit. a din Codul fiscal, iar societatea va beneficia de credit fiscal extern conform art. 39 alin. (2) si alin. (6) din Codul fiscal si pct. 39 din Normele metodologice de aplicare in baza certificatului de atestare a impozitului platit in strainatate eliberat de autoritatile fiscale din Grecia. Acelasi tratament s-ar aplica si in situatia in care punctul de lucru s-ar organiza sub forma unei sucursale, deci sub forma unei subunitati a societatii din Romania si fara personalitate juridica distincta in Grecia.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In privinta veniturilor si cheltuielilor punctului de lucru/sediului permanent, conform pct. 5 alin. (1)-(2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 subunitatile fara personalitate juridica care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania organizeaza si conduc evidenta contabila proprie, astfel incat aceasta sa permita determinarea informatiilor si a obligatiilor prevazute de lege, iar societatile carora le apartin sa poata intocmi situatii financiare anuale.Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei, cu respectarea prevederilor acestor reglementari.
Ca atare, operatiunile punctului de lucru din Grecia (contabilizate distinct) vor fi incluse si in contabilitatea societatii din Romania, astfel ca veniturile si cheltuielile acestuia se vor reflecta in contul de profit si pierderi al societatii.
O livrare intracomunitare de bunuri este definita la art. 270 din Codul fiscal:
"ART. 270 - Livrarea de bunuri
(1) Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
(9) Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora."
Potrivit art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, locul unei livrari este locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.
Asadar, pentru o livrare de bunuri din Romania catre alt stat membru, locul livrarii (adica, locul unde se face transferul de propritate) este locul (tara, statul) unde se afla bunurile cand incepe transportul bunurilor.
In cazul descris insa nu vorbim de o livrare intracomunitara, ci de o livrare locala: locul livrarii este in Grecia unde se face transferul de proprietate asupra bunurilor, deci, ar trebui platit TVA catre statul grec.
In declaratia Intrastat, se declara bunurile care au parasit Romania si au intrat in alt stat membru, doar daca societatea depaseste in anul precedent plafonul privind livrarile intracomunitare.
In ceea ce priveste serviciul de care beneficiaza, prestat de catre societatea din Grecia catre compania din Romania, potrivit art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii (adica, locul unde se datoreaza TVA) este locul unde se afla beneficiarul. Ca urmare, locul prestarii este in Romania.
Astfel, societatea romaneasca transmite prestatorului din alt stat membru codul de inregistrare in scop de TVA din Romania si primeste factura fara TVA emisa de prestator.
Operatiunea este taxabila in Romania, iar beneficiarul aplica taxarea inversa.
Factura se raporteaza in decontul de TVA 300 pe randurile 7-7.1 si 20-20.1 si in declaratia 390 cu simbol S (achizitii intracomunitare de servicii).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Notiuni importante in ceea ce priveste reconsiderarea fiscala a unor activitatiAlte doua tipuri de impozit pot fi platite cu cardul!Inspectia fiscala se va derula dupa noi reguli. Noul raport de inspectie fiscala incheiat la persoane juridicePenalitati neplata impozit pe venit conventie civilaREMINDER! 15 ianuarie, termenul limita pentru mai multe OBLIGATII FISCALEUltimele articole
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acestaExemplu calcul recuperare pierdere fiscalaCe modificari adopta Finantele in domeniul accizelor pentru combaterea evaziunii fiscaleDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularArticole similare
Atentie! De la 1 ianuarie s-a modificat tratamentul fiscal-contabil al achizitiilor de servicii din afara RomanieiContributii sociale membri ONG si veniturile obtinute. Care va fi contextul fiscal?Procedura privind veniturile (despagubiri) primite prin sentinta judecatoreascaCe TRATAMENT FISCAL se aplica pentru veniturile obtinute de un administrator angajat?Tratamentul FISCAL-CONTABIL detaliat pentru platile cu educatia timpurie, conform legii 239/2020Ultimele articole
Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilorDecontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileFirme care acorda cadouri de Craciun clientilor. Care este tratamentul contabilPensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistiiDiferente fiscale pentru argint si aur de investitiiSfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA