
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
In analiza urmatoare, avem situatia in care s-a incheiat un pachet de asigurari voluntare sanatate angajati pentru care s-a stabilit ca angajatorul suporta suma de 30 lei, iar angajatul suporta suma de 20 lei. Stabilim daca in cazul salariatilor care nu au functia de baza la angajatorul respectiv li se vor retine cei 20 lei de pe statul de plata fara a fi scutiti de impozit pe salarii conform art. 78 alin. (2) din Cod Fiscal, precum si ce documente ar trebui intocmite pentru retinerea partii suportate de salariat.
Conform art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, sunt venituri neimpozabile in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana. Acestea nu intra in baza de calcul a impozitului pe salarii nici a contributiilor sociale obligatorii.
Sumele care depasesc limita de 400 euro anual pentru fiecare persoana intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.
La pct. 14 alin. (6) din Normele metodologice se prevede ca:
“Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate astfel:
a) pentru veniturile obtinute la locul unde se afla functia de baza, ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
SAF-T Ghid de raportare corecta
Pe parcursul anului platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro, prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) pct. (iii) si (iv) din Codul fiscal, si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege. Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
In cazul in care un angajat care obtine venituri din salarii la functia de baza se muta in cursul anului la un alt angajator, verificarea incadrarii in plafonul anual a sumelor reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate, pentru care se acorda deducerea, se efectueaza in baza documentelor justificative eliberate de catre angajatorul anterior prin care se atesta nivelul deducerilor acordate pana la momentul mutarii;”
In contractul colectiv de munca sau contractele individuale de munca ale salariatilor se vor insera prevederi privind acordarea acestor prime voluntare de sanatate.
Astfel, pentru fiecare salariat se tine o evidenta a primelor de asigurare astfel incat sa se urmareasca incadrarea in plafonul de 400 de euro. Pana la atingerea plafomului aceste sume nu se iau in calcul la determinarea impozitului pe salarii si a contributiilor sociale obligatorii.
Prin urmare, sumele care depasesc limita de 400 euro anual pentru fiecare persoana reprezinta avantaje in natura pentru salariati si intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale retinute de la salariat si a contributiilor sociale datorate de angajator.
De asemenea pentru angajatii care nu au functia de baza la societatea dvs, nu se pot deduce sumele privind primele voluntare de sanatate, la calculul impozitului pe salarii.
Pentru recuperarea sumelor de la salariat, angajatorul va intocmi un angajament de plata (cod 14-8-2/a), al carui model se regaseste in OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
In statul de salarii se va insera o coloana distincta, privind retinerile de la salariati.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Asigurarile de sanatate privata pentru angajatii companiilorArticole similare
Diurna angajati: Plata in euro prin virament bancarPerspective gri pentru bugetari si pensionariCNIPMMR: Noul program de guvernare pune o mare presiune asupra mediului de afaceriMicrointreprinderea in 2022 VS. microintreprinderea in 2023. Cum au fost modificate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmeleOptiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor si profitUltimele articole
Firmele care depasesc plafonul de 500.000 euro vor trece la plata impozitului pe profit din 2023 sau din 2024?Firma platitoare de impozit pe profit. Poate face trecerea la impozitul micro in 2024 daca are cel putin un angajat?Situatii financiare anuale: Ce criterii de marime trebuie sa indeplineasca firmele pentru a se incadra intr-o anumita categorie de raportare?Remider! Declaratii importante trebuie depuse de contribuabili pana pe 25 mai 2023D112 in 2023: Cum completeaza declaratia firmele care au acordat tichete cadou in suma de 300 lei neimpozabili de PasteArticole similare
Profesie liberala. Aspecte contabile si fiscaleFacturi clasice vs. Facturi electronice. Ce spune specialistulInventarierea creantelor si a datoriilor la sfarsit de an. Aspecte specificeConsultantul fiscal raspunde: Declaratia 394 si obligatiile privind plaja de facturiAchizitionarea de bunuri second hand de la persoane fizice. Documente de intocmit si obligatiile societatiiUltimele articole
Cum se deconteaza cheltuielile cu combustibilul in cazul microintreprinderilor? Documente necesareII in 2022 cu cod CAEN de comert cu amanuntul. Evidenta contabila se realizeaza prin metoda cantitativ-valorica sau global-valorica?Reglementari privind emiterea si intocmirea documentelor financiar-contabile in 2021Cheltuieli suportate de angajator pentru telesalariati. Procedura, documente necesare si tratament fiscalFinantare nerambursabila. Linie de credit. Inregistrari contabile si TVASfaturi de la experti
Intrebare: 1. S-a incheiat un contract de finantare in cadrul POC 2014-2020 intre finantator (ministerul cercetarii) si beneficiar (institutia noastra) pentru constructia in antrepriza a unui obiectiv de investitii. 2. Valoarea contractului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie contabila plata garantie in cont separat
Intrebare: Va rog, reflectarea in contabilitate a garantiei de buna executie achitata intr-un cont special deschis de prestator la banca. O societate are in derulare construirea unei hale de productie. Furnizorul de lucrari ii factureaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii