Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prime de vacanta. Tichete-cadou

19-Ian-2009
9423

Multumim Newsletterului Taxe si Impozite-Actual


Coordonator Andrei Savescu

Problema fiscala
Doriti sa le acordati angajatilor dumneavoastra prime de vacanta. Este avantajos din punct de vedere fiscal sa le acordati primele sub forma de tichete-cadou? Care este tratamentul fiscal al acestor tichete?

1. Pot beneficia angajatii de tichete-cadou?

Angajatii pot beneficia de tichetecadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. De asemenea, angajatorii acorda angajatilor proprii tichetecadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita 'Tichete-cadou' pentru cheltuieli sociale.

In categoria cheltuielilor sociale este inclus si costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora.

2. Sunt deductibile cheltuielile cu tichetele-cadou?

Cheltuielile sociale sunt deductibile la calculul profitului impozabil in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Aceste avantaje trebuie prevazute in contractele de munca, sub forma costului prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora.

Asadar, cheltuielile sociale sunt deductibile limitat. Per a contrario, ceea ce depaseste cota de 2% asupra fondului de salarii realizat anual reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.

3. Sunt incluse tichetele-cadou in veniturile salariale?

Costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, nu este inclus in veniturile salariale si nu este impozabil, in intelesul impozitului pe venit. Acest beneficiu este acordat de angajator pentru salariatii proprii, asa cum este prevazut in contractul de munca.

Prevederile art 12 alin. (2) din Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor-cadou si a tichetelor de cresa, care prevedeau ca sumele corespunzatoare tichetelor-cadou acordate de angajator nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial, au fost abrogate in parte de Legea nr. 343/2006, respectiv numai in ceea ce priveste prevederile referitoare la obligatiile fiscale stabilite potrivit Codului fiscal. Insa, in opinia noastra, aceasta abrogare expresa nu conduce la concluzia ca aceste cheltuieli concrete la care ne referim (costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora) ar fi cuprinse in venitul impozabil al salariatilor. Aceasta intrucat, potrivit art. 55 alin. (4) din Codul fiscal, cheltuielile sociale acordate sub forma costului prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit. Cu alte cuvinte, avem o dispozitie legala expresa care exclude aceste cheltuieli concrete din sfera celor impozabile.

Asupra sumelor corespunzatoare tichetelor-cadou acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator:

De retinut
Sa nu uitam ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la
baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ. Si decontarea costului prestatiilor pentru tratament si odihna trebuie sa o efectuam pe baza documentelor justificative.

Concluzie
Acordarea tichetelor-cadou pentru decontarea costului prestatiilor pentru tratament si odihna pentru salariatii proprii este avantajoasa din punct de vedere fiscal, atat pentru angajator, cat si pentru salariati.

Acte normative aplicabile:
Pct. 2.3 si pct. 11.2 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor-cadou si a
tichetelor de cresa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.317/2006
Art. 21 alin. (3) lit. c) si art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal
Art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991

Acte normative aplicabile:
Pct. 2.3 si pct. 11.2 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor-cadou si a
tichetelor de cresa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.317/2006
Art. 21 alin. (3) lit. c) si art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal
Art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991

Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Adaugat in 19 ianuarie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii

    • Plafoanele de incasari si plati au fost modificate ultima data prin OUG 115/2023, si le vom reda in continuarea articolului pe cele care se aplica in anul 2025. Dar ce amenzi se dau pentru nerespectarea legii? Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii Pentru nerespectarea legii amenzile sunt de 25% din suma care depaseste plafoanele( le vom reda mai jos). De asemenea, se aplica amenzi intre 15.000 lei si 20.000 lei pentru acordarea de avantaje...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025

    • In urma implementarii sistemului RO e-TVA, prin care se va gestiona mai usor TVA-ului firmelor, atat pentru eficientizarea administrarii lui, cat si pentru reducerea evaziunii fiscale, a aparut obligativitatea contribuabililor de a raspunde, atunci cand o primesc de la ANAF, la Notificarea de conformare e -TVA. Iar din anul 2025, se aplica mai multe schimbari in privinta ei. Reamintim ca in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul...» citeste mai departe aici

  • Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice

    • Rezerva legala este un instrument financiar esential pentru protejarea stabilitatii economice a unei companii, avand scopul de a acoperi eventualele pierderi sau de a sustine activitatea in perioade dificile. In acest articol, vom analiza conditiile in care trebuie sa fie constituita rezerva legala, modul de calcul, precum si cateva studii de caz utile care ajuta la intelegerea aplicarii corecte a reglementarilor legale in vigoare. » citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raport de repartizare active si reglementari cheie

    • Raportul de repartizare a activelor unei companii este un document esential care ofera o evidenta clara si detaliata a modului in care sunt alocate bunurile si resursele companiei catre actionari sau alte parti interesate. In acest articol vom oferi un model de raport de repartizare a activelor, vom analiza situatiile in care este necesar un astfel de raport si vom prezenta reglementarile legislative cu privire la intocmirea documentului. » citeste mai departe aici

  • Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta

    • Nici accizele nu au scapat modificarilor fiscale si contabile de mare impact care se vor aplica incepand cu anul acesta. Au aparut modificari in privinta lor, in special prin OUG 138/2024, publicat recent in Monitor. Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016