Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primele patru programe de sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii, finantate de la buget

02-Iun-2016
2020

Guvernul a aprobat memorandumul privind sustinerea a patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de incurajare si de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, primele din cele zece programe nationale adresate antreprenorilor in anul 2016.



Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale pana in anul 2020 cu finantare de la bugetul de stat, iar selectia beneficiarilor se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat fiecarui program, prin legea bugetului de stat.

"Noutatea fata de anii anteriori adusa implementarii acestor programe finantate de la bugetul de stat, in vederea sprijinirii infiintarii si dezvoltarii sectorului IMM in Romania, este de natura sa simplifice accesul la finantare al intreprinzatorilor, oferindu-le acestora, pe langa posibilitatea completarii online a planurilor de afaceri sau de investitii, evaluarea electronica si in timp real, caracteristici comune cu anii anteriori si posibilitatea de a urca in aplicatia informatica de inscriere toata documentatia administrativa de care functionarii publici au nevoie la verificarea veridicitatii informatiilor. in alti ani aceste documentatii se depuneau la Oficiile teritoriale pentru IMM si Cooperatie in format fizic", a afrmat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu.

Schemele de minimis initiate de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie sunt elaborate pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani.

Acestea sunt:


1. "Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata" – in 2016 acest program are un buget alocat de 21,049 milioane de lei. Se estimeaza ca 156 de operatori economici vor beneficia de acest program, al carui obiectiv este sprijinirea operatorilor economici, societati comerciale si societati cooperative, prin facilitarea accesului la finantare, in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale operatorilor economici, urmarind adaptarea la cerintele determinate de statutul Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, prin cresterea nivelului de competitivitate, crearea si mentinerea locurilor de munca, sporirea protectiei consumatorilor si securitatii alimentare. Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila de maximum: 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.


2. "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri" – in 2016 are un buget alocat de 22,7 milioane de lei, estimandu-se minimum 501 beneficiari. Obiectiv programului este sa contribuie la dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor, in vederea adaptarii rapide la rigorile determinate de globalizarea pietelor, stimularea si sprijinirea demararii si dezvoltarii firmelor nou-infiintate (start-up-uri) prin facilitarea accesului tinerilor la sursele de finantare. Schema de finantare: - alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri;

3. "Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii" – in 2016 are un bugetul de 500.000 de lei, preconizandu-se minimum 10 beneficiari. Obiectivul programului este sa stimuleze si sa sprijine demararea si dezvoltarea structurilor economice private infiintate de catre femei, prin facilitarea accesului acestora la finantare, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si facilitarea accesului femeilor antreprenor la sursele de finantare. Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila de maximum: 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 lei.

4. "Programul pentru organizarea Targurilor IMM-urilor" – in 2016 are un buget de 3 milioane de lei, estimandu-se un numar de 600 de operatori economici beneficiari ai acestui program. Obiectiv programului este promovarea spiritului antreprenorial, stimularea dezvoltarii afacerilor si ocuparii fortei de munca in domeniul IMM, facilitarea contactelor dintre potentialii intreprinzatori/intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si agentii economici/institutiile publice sau private care ofera servicii pentru sectorul IMM in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale IMM, stimularea si sustinerea IMM inovative, promovarea produselor si serviciilor romanesti. Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participarii la targ.

 

Ajutorul de minimis se acorda sub forma unor alocatii financiare nerambursabile (AFN) pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri si aprobate in cadrul etapei de verificare si certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor, iar prin programele destinate tirgurilor se acorda ajutor de minimis constand in rambursarea cheltuielilor cu transportul si cazarea participantilor.

Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor se preconizeaza cresterea numarului IMM-urilor nou infiintate si cresterea numarului locurilor de munca nou create si mentinute cel putin pana in 2019.

Actul normativ prin care vor fi promovate la nivel national schemele de ajutor de minimis este ordinul ministrului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Schemele de ajutor de minimis instituite de MECRMA respecta in totalitate regulile pe plan national si european in materie de ajutor de minimis.

Sursa: Gov.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016