
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus recent in consultare publica Proiectul de Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru modificarea Anexei la Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1984/2019 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de ducere la indeplinire a atributiilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in domeniul sanctiunilor internationale- publicat in data de 08.09.2020.
Conform notei de fundamentare si tinand cont de contextul legislativ, precum si de procesul permanent de revizuire a procedurii in scopul eficientizarii punerii in aplicare a sanctiunilor internationale la nivelul Agentiei, se impun efectuarea urmatoarelor modificari ale Anexei la Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1984/12.07.2019:
- Eliminarea Directiei Generale de Strategie si Relatii Internationale si preluarea atributiilor de catre Directia Generala de Informatii Fiscale. Aceasta modificare se impune in scopul simplificarii procesului de monitorizare si eliminarii disfunctiilor generate de disiparea responsabilitatilor.
- Introducerea in cuprinsul art. 5 a unui nou alineat in vederea punerii in acord cu dispozitiile art. 17 alin. (2) din O.U.G. nr. 202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale.
- Eliminarea Directiei Generale Planificare, Monitorizare si Sinteza si preluarea atributiilor de raportare a masurilor dispuse prin ordinele de blocare a fondurilor si resurselor economice de catre Directia Generala Executari Silite Cazuri Speciale.
In prezent, conform OPANAF 1984/2019, Directia Generala Planificare, Monitorizare si Sinteza primeste raportarile trimestriale ale Directiei Generale Executari Silite Cazuri Speciale si le transmite catre Directia Generala de Informatii Fiscale.
Avand in vedere ca organele de executare nu mai au competente in blocarea fondurilor si resurselor economice si nici posibilitatea monitorizarii masurilor dispuse prin ordinele de blocare, modificarea propusa este destinata eficientizarii activitatii si eliminarii unor activitati fara valoare adaugata.
- Indreptarea erorilor de tehnoredactare, respectiv la art. 7 alin. (1) lit.a inlocuirea sintagmei ”Ministerul Administratiei si Internelor” cu ”Ministerul Afacerilor Interne”, iar la art. 8 si 9 inlocuirea sintagmei ”Centrul National de Informatii Financiare” cu ”Centrul National pentru Informatii Financiare”;
- Inlocuirea sintagmei ”pentru notarea blocarii” cu ”solicitand notarea indisponibilitatii”, pentru a fi in acord cu prevederile art. 9 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale;
- punerea art. 14 alin. (5) in acord cu prevederile art. 240 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, respectiv art. 25 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
Avand in vedere cele prezentate anterior este necesara modificarea Anexei la Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.
1984/12.07.2019.
Pentru a vedea ANEXA, click AICI«««
Pentru a vedea Proiectul de Ordin, click AICI«««
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<