
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) privind procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, a fost publicat in Monitorul Oficial.
Prin organ fiscal competent se intelege "organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a reprezentantului grupului fiscal unic, potrivit art. 1 alin. (1) din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competente speciale ale organului fiscal central, cu modificarile si completarile ulterioare", se mentioneaza in OpANAF nr. 3480/2017 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit Hotnews.ro, implementarea grupului fiscal intra in vigoare:
a) in prima zi din luna urmatoare datei comunicarii deciziei de aprobare, in cazul in care membrii grupului au perioada fiscala luna calendaristica;
b) in prima zi a perioadei fiscale urmatoare datei comunicarii deciziei de aprobare, in cazul in care membrii grupului nu au perioada fiscala luna calendaristica.
Ordinul modifica atat procedura de inregistrare fiscala a grupului fiscal, cat si administrarea fiscala a societatilor din grupul fiscal.
Se introduce un nou format pentru cererea de inregistrare a grupului fiscal, iar cererea trebuie sa fie depusa la autoritatea fiscala la care este arondata societatea care conduce grupul fiscal.
Conform OpANAF nr. 3480/2017, TVA-ul pentru toate societatile din grup trebuuie sa fie cumulat de societatea responsabila a grupului fiscal si se stabileste o suma centralizatoare de plata/de recuperat cumulativa pentru toate entitatile din grup.
Mai mult, TVA de plata datorat de o societate se compenseaza cu TVA de recuperat de la alta societate, iar diferentele se regularizeaza fata de buget prin intermediul unui decont de TVA centralizator depus de entitatea desemnata pentru a reprezenta grupul fiscal in fata autoritatii fiscale, explica Hotnews.ro.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<