Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proces-verbal de reducere preturi. Care va fi regimul fiscal?

13-Sep-2016
16518

In randurile de mai jos, analiza noastra are ca exemplu o societate, magazin cu amanuntul, care procedeaza la reduceri de pret pentru anumite marfuri sens in care intocmeste liste de inventar ale acestora cu indicarea pretului de vanzare vechi, a celui nou si a diferentelor de pret. Se determina noile preturi de vanzare, se reseteaza casa de marcat cu aceste noi preturi, se inregistreaza diferentele de pret in contabilitate si se ajusteaza raportul de gestiune cu aceste diferente.

La vanzarea marfurilor respective pe bonul fiscal acestea sunt evidentiate la noul pret de vanzare redus fara a se evidentia separat pe bonul fiscal reducerile de pret mentionate anterior. Stabilim daca firma va proceda corect sau daca exista obligativitatea de a evidentia separat pe bonul fiscal reducerile de pret aferente. De asemenea, vom vedea care este cadrul legal si daca exista eventuale sanctiuni.

Conditiile referitoare la reduceri de pret se aplica atunci cand se acorda reduceri anuntate, pentru atragerea clientilor.

Orice comerciant poate vinde produsele la pretul dorit (nu sub pretul de achizitie).
Pentru reduceri de pret, veti intocmi o decizie a administratorului in acest sens, veti respecta prevederile OMFP 2861/2009 privind inventarierea si veti intocmi proces verbal de schimbare pret.
In cazul de fata, modificare pretului nu este reducere comerciala.

OUG 99/2000

"Art. 33. (1)Vanzarile cu pret redus prevazute la art. 16, astfel cum sunt definite de prezenta ordonanta, atunci cand consumatorii sunt anuntati despre o reducere de preturi care comporta o comparatie exprimata in cifresunt supuse urmatoarelor reguli de fixare si publicitate a preturilor:
a. Orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice. Pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus.

b. Orice anunt de reducere de preturi, indiferent de forma, modul de publicitate si motivatia reducerii, trebuie sa se adreseze ansamblului consumatorilor si sa indice in cifre o reducere in raport cu preturile de referinta, exceptie facand:

i. publicitatile comparative de pret;
ii. anunturile publicitare exclusiv literare, care nu contin cifre;
iii. anunturile de pret de lansare a unui nou produs pe piata;
iv. anunturile publicitare orale efectuate exclusiv in interiorul magazinului pentru reduceri de preturi la un anumit raion, pentru o foarte scurta perioada a unei zile de vanzare.

c. Publicitatea prin catalog si ofertele de reducere de preturi, lansate de comerciantii care practica vanzarea prin corespondenta, pot fi valabile numai pana la epuizarea stocurilor, cu conditia ca aceasta mentiune sa figureze vizibil si lizibil in catalog.
d. Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:
i. fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat;
ii. fie prin mentiunile "pret nou", "pret vechi" langa sumele corespunzatoare;
iii. fie prin mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.
e. Se interzice ca o reducere de pret pentru un produs si/sau serviciu sa fie prezentata consumatorilor ca o oferta gratuita a unei parti din produs si/sau serviciu.
f. Toate documentele justificative legale care atesta veridicitatea pretului de referinta trebuie sa fie pastrate pentru a putea fi prezentate ori de cate ori este nevoie organelor de control abilitate.
g. Orice anunt de reducere de preturi ce nu corespunde reducerii practicate efectiv in raport cu pretul de referinta este considerat o forma de publicitate inselatoare si este sanctionat conform reglementarilor legale in vigoare."

"Art. 16. Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:
a. vanzari de lichidare;
b. vanzari de soldare;
c. vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
d. vanzari promotionale;
e. vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
f. vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
g. vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
h. vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
i. vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabil.ro de Olguta Crevelescu, expert contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016