Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Program de lucru flexibil post-pandemie, pe modelul german, Kurzarbeit. Angajatii pot fi platiti si pentru timpul nelucrat!

07-Aug-2020
3459

Se pregateste noua ordonanta de urgenta care instituie si in Romania munca flexibila dupa un model de inspiratie germana menit sa reduca impactul negativ al pandemiei coronavirus asupra pietei muncii. Aceasta ordonanta sprijna atat salariatii, cat si firmele angajatoare si prevede, in principiu, 3 lucruri: 

1. Aveti posibilitatea sa reduceti unilateral timpul de munca al salariatilor dvs. cu cel mult 50%, cu reducerea corespunzatoare a salariului.

2. Puteti aplica aceasta masura doar daca indepliniti 2 conditii:
a) cifra de afaceri a firmei a scazut cu cel putin 10% fata de perioada similara din anul anterior;
b) masura in cauza afecteaza cel putin 10% din numarul total de salariati.

3. Pe perioada acestei masuri, platiti salariatilor (si recuperati ulterior de la Stat) o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca.

Evident, lucrurile sunt insa mult mai complexe de atat si apar intrebari practice foarte la obiect, care tin de procedura care trebuie urmata, dar si de inregistrarile in Revisal aferente, completarea Declaratiei 112, efectuarea pontajelor etc. 

Absolut toate explicatiile necesare le gasiti in ghidul "Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit", un produs de ultima ora al Grupului Rentrop & Straton, realizat de specialistii Rentrop & Straton.

Ghidul va arata pas cu pas ce aveti de facut si va ajuta astfel sa beneficiati in cel mai scurt timp de avantajele pe care le aduce acest act normativ pentru dvs. si pentru salariatii dvs. 

Exemple de intrebari la care doriti un raspuns: 

-Cand trebuie comunicata salariatului decizia de reducere a timpului sau de munca?

-Pe ce durata se poate aplica aceasta masura?

-Indemnizatia de 75% este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale?

-Ce documente trebuie sa intocmiti dvs., angajatorul?

-Ce interdictii vi se aplica pe perioada aplicarii acestei masuri?

-Ce firme sunt excluse din start de la aplicarea acestei masuri?

Raspunsurile detaliate va sunt oferite in ghidul "Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit", care contine un capitol consistent dedicat implicatiilor noii ordonante asupra unor aspecte vitale ale activitatii dvs.: 

- Completarea Declaratiei 112

- Efectuarea inregistrarilor in ReviSal

- Completarea pontajelor

- Modul de calcul al salariilor

- Modul in care trebuie stabilit programul lunar de lucru. 

- Modele de documente cum ar fi: 

• model de decizie de reducere a timpului de lucru si a salariului
• model de adresa privind informarea si consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor

- Procedura de informare si consultare a sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor.

5 lucruri de retinut despre modul de aplicare al Ordonantei de Urgenta care vizeaza programul de lucru flexibil! 

1. Indemnizatia de 75% este suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
2. Pe perioada de aplicabilitate a masurii este interzisa angajarea de personal pentru prestarea unor activitati similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus.
3. Pe perioada de aplicabilitate a masurii salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi aferente prevazute in contractul individual de munca proportional cu timpul efectiv lucrat.
4. In perioada de munca flexibila nu se pot face concedieri colective, angajatii nu pot initia munca suplimentara, iar managementul nu poate primi bonusuri, majorari etc.
5. Nu pot beneficia de aceasta masura angajatorii aflati in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau restrictionate potrivit legii si nici angajatorii care sunt inregistrati in jurisdictii necooperante in scopuri fiscale (in paradisuri fiscale).

Foarte important!

Art. 8 din proiectul ordonantei spune ca „primirea la munca sau prestarea oricarui alt tip de munca, inclusiv in regim de telemunca sau munca la domiciliu in interesul angajatorului a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in conformitate cu art. 1, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.”

Cu ale cuvinte, stabiliti noul program al angajatilor in contextul reducerii timpului de lucru, dar acest program trebuie respectat strict. Pentru fiecare angajat gasit in firma atunci cand nu ar fi trebuit sa se afle acolo se aplica o amenda de 20.000 de lei.

Retineti avantajul major pe care vi-l aduce aceasta Ordonanta!

Fara aceasta ordonanata de urgenta ar fi imposibil sa reduceti timpul de lucru si salariile angajatilor dvs.! Reducerile acestea nu ar fi putut fi operate unilateral si v-ati fi trezit astfel intr-o situatie foarte dificila – obligat sa va platiti angajatii cu salariile intregi, desi volumul lor de munca s-ar fi redus considerabil, din cauza contextului economic actual! Si, evident, nu ati fi beneficiat nici de sprijinul finaciar al Statului, sub forma indemnizatiilor de 75%!

 



Profitati de avantajele oferite de lucrarea noastra "Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit". Va aratam exact cum sa procedati!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi majorate. Intra in aceasta categorie salariile minime brute, pensiile si alocatiile pentru copii. Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii Majorare salariu minim brut din 1 ianuarie 2025 A fost publicat in Monitorul Oficial HG 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Majorarea acestuia va ajunge la suma de 4.050 lei lunar, incepand cu data de...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, mai multe declaratii fiscale sunt scadente in data de 20 decembrie 2024. In continuare vom vedea care sunt acestea si cine are obligatia respectarii termenului limita. Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024 1. Depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare Formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF. Studii de caz privind inspectiile fiscale

    • Controalele ANAF au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente si vizeaza un numar tot mai mare de contribuabili. Din pacate, de multe ori, desi ne straduim sa respectam legislatia in vigoare si sa implementam toate modificarile fiscale, uneori inspectorii gasesc probleme si aplica ori amenzi, ori impozite si taxe suplimentare. In aceste conditii, contribuabilii se intreaba cum trebuie sa procedeze in cazul in care li se stabileste impozit suplimentar. Cum se...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016