Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Legea contabilitatii a fost modificata prin Legea 265/2022 care prevede ca firmele care se inmatriculeaza la ONRC se pot inregistra fiscal tot in acelasi mod, insa vor trebui sa anexeze la dosar si Cererea de inregistrare fiscala. In acest sens, ANAF a pus in dezbatere publica modelul formularului.
Art.126 alin.(1) din Legea nr.265/2022, prevede ca pentru atribuirea codului unic de inregistrare de catre ANAF, oficiile registrului comertului transmit, direct sau prin intermediul ONRC, pe cale electronica, ANAF datele referitoare la inregistrarile efectuate in registrul comertului si cele continute in cererea de inregistrare fiscala, care constituie anexa la cererea de inregistrare.
Conform art.78 alin.(3) din actul normativ mai sus mentionat, formatul cererii de inregistrare fiscala se stabileste prin ordin comun al presedintelui ANAF si al ministrului justitiei, urmand a fi inclus in cererea de inregistrare in registrul comertului.
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, este necesara aprobarea modelului si continutului formularului “Cerere de inregistrare fiscala”, precum si a instructiunilor de completare ale acestuia, pentru asigurarea posibilitatii entitatilor supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului sa solicite odata cu inmatricularea/inregistrarea in registrul comertului si inregistrarea fiscala in evidenta organului fiscal.
Vezi documentul AICI>>
INSTRUCTIUNI de completare a formularului “Cerere de inregistrare fiscala”
Depunerea cererii
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Anexa nr. 2
Cererea de inregistrare fiscala, demunita in continuare cerere, se completeaza si se depune de catre persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale supuse obligatiei de inmatriculare/inregistrare, dupa caz, in registrul comertului.
Cererea se completeaza si se depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, cu ocazia inmatricularii/inregistrarii, dupa caz, in registrul comertului, inainte de inceperea activitatii economice.
Completarea cererii
Casetele “Persoana juridica” si “Persoana fizica” se completeaza cu X in functie de categoria profesionistului care solicita inmatricularea/inregistrarea, dupa caz, in registrul comertului.
DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL
Randul 1. Impozit pe profit
Se marcheaza cu "X" numai de catre contribuabilii care, potrivit legii, au obligatia sa declare acest
impozit.
Randul 1.1. se completeaza cu data luarii in evidenta.
Randurile 1.2.1. si 1.2.2. se marcheaza cu "X" perioada fiscala valabila la data solicitarii inregistrarii
obligatiei fiscale in vectorul fiscal.
Atentie! Data luarii in evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor
Se marcheaza cu "X" de catre contribuabilii care sunt obligati la declararea si plata impozitului pe
veniturile microintreprinderilor, potrivit legii.
Randul 2.1. se completeaza cu data luarii in evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta se stabileste conform prevederilor Titlului III “Impozitul pe veniturile
microintreprinderilor” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Randul 3. Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si contributii sociale Randul 3.1. Informatii pentru stabilirea perioadei fiscale
Randul 3.1.1 “Numar mediu de salariati estimat de pana la 3 salariati exclusiv” si randul 3.1.2 „Venit total estimat de pana la 100.000 euro” se marcheaza de catre contribuabilii prevazuti la art. 147 alin. (10) din Codul fiscal, care se infiinteaza in cursul anului si care estimeaza ca, in cursul anului, vor avea un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro.
Randul 3.2. Perioada fiscala
Randul 3.2.1. se marcheaza cu "X" de contribuabilii care au obligatia de a declara lunar impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si contributii sociale, potrivit legii.
Randul 3.2.2. se marcheaza cu "X" de contribuabilii prevazuti la art. 147 alin. (4) din Codul fiscal.
Randul 3.3. Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia de declarare a impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
Randul 3.3.1. se completeaza cu data luarii in evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 3.4. Contributie de asigurari sociale (datorata de anagajat) se marcheaza cu "X" de
contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora, care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Randul 3.4.1. se completeaza cu data luarii in evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 3.5. Contributie de asigurari sociale de sanatate (datorata de angajat) se marcheaza cu "X"
de contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora, care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Randul 3.5.1. se completeaza cu data luarii in evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 3.6. Contributie asiguratorie pentru munca (datorata de angajator) se marcheaza cu "X" de
contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora, care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Randul 3.6.1. se completeaza cu data luarii in evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.
Randul 4. Taxa pe valoarea adaugata se marcheaza cu ”X” de catre persoanele care solicita
inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Randul 4.1. Se estimeaza cifra de afaceri preconizata a se realiza in perioada ramasa pana la sfarsitul
anului calendaristic din operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, din operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d) din Codul fiscal, din operatiuni scutite cu drept de deducere si, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal.
Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
Randul 4.2. se marcheaza cu "X" datorita obligativitatii inregistrarii in scopuri de TVA ca urmare a declararii unei cifre de afaceri egale cu/mai mare decat plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei.
Randul 4.3. se marcheaza cu "X" in cazul in care se opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, desi cifra de afaceri declarata este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal.
Randul 4.4. Perioada fiscala
Se marcheaza cu "X" perioada fiscala care urmeaza a fi utilizata pentru taxa pe valoarea adaugata. Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri
pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii. in caz contrar sau in situatiile prevazute la art. 322 alin. (7) si (8) din Codul fiscal, va depune deconturi lunare.
Atentie! inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila, potrivit reglementarilor legale in materie, incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
ANAF propune ELIMINAREA declaratiei 098. Inregistrarea in scopuri de TVA se va face prin Cererea de inregistrare fiscalaContribuabilii care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA vor avea mai putine documente de depus. A fost ELIMINATA declaratia 098Ordinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului CERERE DE INREGISTRARE FISCALA. Cum se completeaza documentulModificari intervenite in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA, conform Ordinului 347/2023Cum poti indrepta erorile din documentele eliberate de ONRC?Ultimele articole
Persoanele fizice si juridice care se inregistreaza la ONRC pot solicita, concomitent, si inregistrarea fiscala. Cum arata formularul necesarCe este o intreprindere individuala, cum se diferentiaza de o PFA, actele necesare pentru infiintarea II si spete utileArticole similare
Termen-limita 25 septembrie pentru optiunea de depunere lunara a Declaratiei 112Venitul de incluziune: Cum se obtine, de cand va fi acordat si cine poate beneficia de ajutorOrdin ANAF pentru aprobarea modelului unor formulareANAF actualizeaza Declaratia 120 "Decont privind accizele". Cum arata noul formularDeclaratia Unica in 2024. Noul model al formularului 212 a fost aprobat prin Ordinul 6/2024Ultimele articole
Proiect: Procedura pentru inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu. Modelul formularului 082Redirectionarea impozitului pe profit. ANAF modifica procedura si formularele utilizate in acest cazANAF propune modificarea formularului 107. Cum arata declaratia si care sunt instructiunile de completareProiect: Formularele utilizate in activitatea de verificare si control a institutiilor financiare raportoare vor avea un nou modelDeclaratia Unica 2023: Noul model cu instructiuni de completareArticole similare
ANAF propune modificarea formularului ''Invitatie'' utilizat in activitatea de verificare documentaraPROIECT ANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularului 096OFICIAL! NOUL MODEL de formular pentru "Decont de taxa pe valoarea adaugata" - Formularul 300Nou PROIECT ANAF: Aprobarea procedurii de modificare din oficiu a vectorului fiscal TVAPROIECT ANAF: Legitimatiile eliberate executorilor fiscaliUltimele articole
Proiect: ANAF introduce 6 pozitii noi in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de statD300 in 2024. ANAF elimina mai multe randuri din formular si adauga noi instructiuni de completareANAF modifica mai multe declaratii de impunere: D101, D101 Grup Fiscal, D301, D307, D311 si formularul 710Proiect: Din 1 iulie 2024 se vor aplica noi reguli in privinta reorganizarii marilor contribuabiliANAF propune modificarea formularului 107. Cum arata declaratia si care sunt instructiunile de completareSfaturi de la experti
Primire sponsorizare in valuta
Intrebare: Un ONG primeste o sponsorizare din partea unei persoane fizice cu domiciliul in Romania. Este corect ca plata sponsorizarii sa se faca in valuta, prin virament bancar, din contul persoanei fizice deschis in valuta in contul ONG,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O firma platitoare de impozit pe profit are vanzare catre un tert care in decursul lunii septembrie devine inactiv. Cum tratez din punct de vedere fiscal vanzarea catre acel tert dupa ce a adevenit inactiv, intrucat factura...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA