Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect ANAF: Conturile de split TVA ale firmelor, poprite pentru datorii catre stat

07-Aug-2018
3192

Conturile de split TVA ale firmelor ar putea fi poprite pentru datorii catre stat de organele de executare silita, inclusiv pentru sumele datorate debitorului de catre terti sau de catre autoritati, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui ANAF supus dezbaterii publice privind dreptul de debitare a contului de TVA. 

In proiectul supus dezbaterii se arata:

Presedintele ANAF emite urmatorul ordin: 

Art. 1 – (1) Se stabilesc urmatoarele operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA:

a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de executare silita competente; 

b) infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, de organele de executare silita competente; 

c) infiintarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, de catre organele de executare silita competente;

d) valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii in proprietatea privata a statului, de catre organele de executare silita competente si cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii in proprietatea privata a statului;

e) alte situatii in care TVA aferenta achizitiilor de bunuri si/sau servicii a fost achitata de titular dintr-un alt cont decat un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plata, acesta neavand obligatia efectuarii platii din contul de TVA. 

Operatiunile prevazute la alin. (1) se aplica in cazul persoanelor impozabile sau institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care: 

a) se afla in cel putin una dintre situatiile prevazute la art.2 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu modificarile si completarile ulterioare; 

b) opteaza pentru plata defalcata a TVA. 

Art. 2 – Directia generala executari silite cazuri speciale si structurile teritoriale din cadrul acesteia, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale teritoriale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. 

In referatul de aprobare a proiectului de ordin al presedintelui ANAF privind stabilirea operatiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA se arata ca in domeniul colectarii creantelor bugetare si a valorificarii bunurilor, sumele rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului TVA, sunt cele generate de infiintarea popririi si valorificarea bunurilor.

Referatul de aprobare si Ordinul pot fi vazute aici.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016