Raportul Special
realizat de specialisti
UPDATE: Ordinul 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 807 din 16 august 2022.
In contextul in care s-a stabilit recent ca firmele vor plati contributii sociale la stat mai mari pentru angajatii cu CIM part-time, Finantele introduc o noua procedura. Salariatii cu mai multe CIM part-time vor fi obligati sa depuna o declaratie pe propria raspundere la angajatori, din care sa reiasa ca lucreaza la mai multe firme.
Conform Proiectului de Ordin pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, angajatii au obligatia sa depuna la fiecare angajator /platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Prin exceptie de la prevedere, in cazul in care la unul dintre angajatori/platitori de venituri, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor, corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna, este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, salariatii nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul/platitorul respectiv.
Declaratia pe propria raspundere se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia de a avea mai multe CIM, pâna la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
In vederea completarii declaratiei pe propria raspundere, pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator/platitor de venit elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor.
In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata.
Atentie! In acest caz, salariatului i se retin contributiile la nivelul bazei de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, iar fiecare angajator/platitor de venituri suporta diferenta de contributii calculate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Declaratia pe propria raspundere:
Angajatorul/platitorul de venituri, dupa caz, are obligatia de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in situatia reglementata la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.
Declaratia pe propria raspundere cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare ale salariatului, precum si informatii referitoare la incadrarea salariatului in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.
Modelul declaratiei pe propria raspundere poate fi vazut AICI>>
Exemple privind aplicarea prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) si art. 168 alin. (6^1)
din Codul fiscal:
Exemplul 1
O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B. Contractele sunt active toata luna.
Pentru activitatea desfasurata la angajatorul A, persoana fizica realizeaza un venit brut lunar de 2.550 lei, iar la angajatorul B, un venit brut lunar de 400 lei.
Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii este de 2.950 lei (2.550 lei + 400 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.950 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei, rezulta ca baza lunara de calcul cumulata din cele doua contracte individuale de munca este mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.
In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere numai la angajatorul B, intrucât la angajatorul A baza lunara de calcul a contributiilor datorate de acesta este egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei).
La fiecare angajator, salariatul datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la angajatorul A la 2.550 lei, iar la angajatorul B la 400 lei.
Exemplul 2
O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 septembrie 2022 trei contracte individuale de munca cu timp partial, cu societatile A, B si C, contractele fiind active intreaga luna.
Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza urmatorul venit brut in luna:
- de la angajatorul A, suma de 800 lei;
- de la angajatorul B, suma de 900 lei;
- de la angajatorul C, suma de 1.000 lei.
Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii este de 2.700 lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.700 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
In acest caz, salariatul depune declaratia pe propria raspundere la fiecare angajator.
Astfel, salariatul datoreaza, la fiecare angajator, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii.
Exemplul 3
O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B.
In cursul lunii septembrie 2022, persoana fizica lucreaza 10 zile, restul de 12 zile lucratoare din luna, contractele individuale de munca sunt suspendate, potrivit legii.
Salariatul primeste, pentru cele 10 zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 lei, iar de la angajatorul B un venit brut de 1.000 lei.
Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii aferenta zilelor lucrate este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucratoare in luna x 10 zile lucrate).
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.250 lei, cu nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este mai mare decat nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active (1.159 lei).
In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere la angajatorul B.
Astfel, ambii angajatori stabilesc si retin contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la 1.250 lei, in cazul angajatorului A, si la 1.000 lei, in cazul angajatorului B.
Exemplul 4
O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 august 2022 un contract individual de munca cu timp partial (4 ore/zi) cu societatea A si un alt contract individual de munca cu timp partial (4 orez/zi) cu o societatea B care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara. Ambele contracte sunt active intreaga luna.
Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, astfel:
- de la angajatorul A, suma de 1.100 lei;
- de la angajatorul B, suma de 1.500 lei;
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.600 lei (1.100 lei + 1.500 lei), cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei) rezulta baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
In acest caz, salariatul depune la fiecare angajator declaratia pe propria raspundere.
Astfel, fiecare angajator retine si plateste, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, prin aplicarea cotelor prevazute la art. 138 lit. a) si la art.156 din Codul fiscal, cu respectarea, dupa caz, a prevederilor art. 138^2 alin. (1), art. 138^3 alin. (1) si art. 154 alin. (1) lit. s) din Codul fiscal.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
ANAF modifica si completeaza doua acte normativeProiect: ANAF modifica procedura de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata si actualizeaza formularele aferenteEste oficial! Se modifica regulile pentru firmele care emit tichete de masa/ vouchere de vacantaMFP: Proiect cu privire la publicarea pe serverul Ministrului Finantelor a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistratiANAF modifica Declaratia 394! Contribuabilii trebuie sa declare daca au efectuat sau nu operatiuni cu persoanele afiliate in perioada de raportareUltimele articole
SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAFDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularProiect: Noi reglementari contabile, propuse de FinanteColectarea creantelor fiscale: ANAF propune introducerea a 23 de formulare noi si elimina 5 existenteArticole similare
Pana pe 5 septembrie 2022 trebuia depusa Declaratia pe propria raspundere de angajatii cu mai multe CIM PART-TIMEFirmele NU pot ramane la statutul de microintreprindere din 2023 daca au doar angajati cu CIM PART-TIMECIM cu doua zile pe saptamana, cu salariu sub suma de 2.550 lei. CAS si CASS se stabilesc la salariul minim brut?Taxe contracte part-time: Ce angajati sunt exceptati de la supraimpozitareCIM PART-TIME. Angajatii trebuie sa depuna pana pe 7 noiembrie declaratia din care sa reiasa ca au obtinut venituri de 2.550 leiUltimele articole
Declaratia pentru CIM PART-TIME trebuie depusa lunar de angajati, pana pe data de 5 (Ordinul 1855/2022)Microintreprinderea in 2023. Firmele cu angajati part-time mai pot ramane la acest sistem de impozitare?ANAF a publicat lista Seminariilor Web care vor avea loc in luna SEPTEMBRIE 2022: OG 16/2022, domiciliu fiscal, CIM PART-TIMEContabilii vor plati taxe la stat pentru fiecare CIM PART-TIME daca nu cumuleaza o norma de 8 ore/ziModelul declaratiei pentru veniturile part-time: ce prevede Ordinul 1855/2022Articole similare
Pentru cine NU se aplica noua lege cu privire la supraimpozitarea contractelor part timeArticole similare
Ce este o intreprindere individuala, cum se diferentiaza de o PFA, actele necesare pentru infiintarea II si spete utileFacilitati fiscale OUG 114/2018. Conturi care intra in calculul cifrei de afaceriNU mai este relevant anul in care au fost distribuite dividendele. Impozitul se va plati pana pe 25 ianuarieCum stabilim taxa pe valoare adaugata ce trebuie colectata pentru livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile?Scutiri prevazute de OUG 114Ultimele articole
Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILEStart Up Nation 2024. A fost aprobat programul care acorda pana la 50.000 euro pentru stimularea micilor afaceriProsumator. Studii de caz utile si monografii contabile pentru specialistiAutorizare cod CAEN. Acte necesare si proceduraTotul despre Contractul de Comodat: Conditii, Riscuri si Model ContractSfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA