Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

19-Apr-2024
414
Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale.

Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare derulate se efectueaza cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.

Conform art. 44 din aceeasi lege, Ministerul Finantelor elaboreaza si actualizeaza permanent reglementarile contabile aplicabile persoanelor prevazute de lege.

Prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost completata cu prevederi care reglementeaza impozitul minim1 si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale2.

Prevederi reglementate de proiectul de ordin

Planul de conturi, precum si functiunea conturilor contabile, constituie componente ale reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 2 din OMFP nr. 2.844/2016, reglementarile contabile aprobate prin ordinul mentionat se aplica impreuna cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, precum si cu alte prevederi legale aplicabile, in scopul asigurarii unui grad ridicat de transparenta si comparabilitate a situatiilor financiare anuale.

Prin prezentul proiect de ordin se stabileste modalitatea de contabilizare de catre operatorii economici a impozitului minim si a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal.

Prevederile respective stau la baza dezvoltarilor planului de conturi aplicabil, respectiv a modalitatii de contabilizare de catre operatorii economici a impozitelor mentionate.

Extras din Proiectul de Ordin:

In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere prevederile art. 4 alin. (1) si ale art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor emite urmatorul ordin:

Art. I. - Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Punctul 341 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„341. - In cadrul decontarilor cu bugetul statului si fondurile speciale se cuprind: impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venituri de natura salariilor, subventiile de primit, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate.”

2. La punctul 342, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„342. - (1) Impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor de plata trebuie recunoscut ca datorie in limita sumei neplatite.”

3. In planul de conturi general, cuprins la punctul 594, se introduc conturile 4417 „Impozitul minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” si 697 „Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri”.

4. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele

locale privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» este un cont de pasiv.

In creditul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:
- sumele datorate de entitate catre bugetul statului/bugetele locale, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (691, 697, 698);

- impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, aferente exercitiilor financiare anterioare, in cazul corectarii erorilor contabile reflectate pe seama rezultatului reportat (117).

In debitul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:
- sumele virate bugetului de stat/bugetelor locale reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (512);
- sume reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).

Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate de entitate, iar soldul debitor, sumele varsate in plus.”

5. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, in functiunea contului 512, expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/venit (441)” se inlocuieste cu expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (441)”.

6. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatorului cont: „Contul 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

In debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» se inregistreaza:
- valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri (441).”

7. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, in functiunea contului 758, expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)” se inlocuieste cu expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)”.

Art. II. - Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. In planul de conturi, cuprins la punctul 196, se introduc conturile 4417 „Impozitul minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” si 697 „Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri”.

2. La capitolul 11 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Contul 441

Cu ajutorul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.”

3. La capitolul 11 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatorului cont: „Contul 697
Cu ajutorul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.”

Art. III. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Firme care acorda cadouri de Paste angajatilor. Ce se intampla daca este depasita limita de deductibilitate de 5%

    • Societate platitoare de impozit pe profit acorda in luna martie cadouri in bani salariatilor (8 martie si sarbatori pascale catolice). Suma acordata se incadreaza in limita a 300 lei/ salariat pe fiecare eveniment/sarbatoare. Valoarea cheltuielilor sociale depaseste limita de 5% aplicabila asupra valorii cheltuielilor cu salariile. Va rog sa-mi spuneti daca diferenta nedeductibila a cheltuielilor sociale este considerata avantaj in bani. Se calculeaza la aceste sume contributii salariale?...» citeste mai departe aici

  • Firmele care NU depasesc plafonul de 500.000 euro pot face trecerea la impozit pe profit prin optiune?

    • Societate platitoare microintreprindere. Daca nu depaseste cifra de afaceri 500.000 euro, are 3 salariati, poate sa modifice vectorul fiscal prin optiune la platitor de impozit pe profit in cursul anului? Trecere de la micro la impozit pe profit – raspunsul spcialistului: Potrivit art. 48 alin. (21) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la...» citeste mai departe aici

  • Monografii contabile 2024. Cum se elaboreaza corect o monografie si un exemplu concret

    • In acest articol vom vedea cum se elaboreaza corect o monografie contabila, dar si un exemplu concret in acest sens. Cum se elaboreaza corect o monografie contabila. Structura unei monografii Se vor identifica toate operatiunile economice din domeniul pentru care se doreste elaborarea unei monografii contabile. Pentru fiecare operatiune in parte se va efectua inregistrarea contabila, potrivit principiului contabil: Contul care se DEBITEAZA = Contul care se CREDITEAZA Suma Exemplu: achizita de...» citeste mai departe aici

  • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

    • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in luna MAI 2024

    • ANAF a publicat recent, pe site-ul oficial, un material care cuprinde toate declaratiile fiscale si termenele lor limita de depunere din luna mai 2024, util pentru contribuabilii care au aceste obligatii. Primul termen limita se implineste vineri, pe data de 10 mai. Declaratii fiscale cu scadenta in luna mai 2024 Termen de depunere Vineri 10 mai Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza...» citeste mai departe aici

  • Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit

    • Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular: Legea 296/2023 (masuri privind impozitul minim, modificarea impozitului pe venitul microintreprinderilor, majorarea cotelor de TVA, modificari privind impozitarea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016