Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege: Acuzatii de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala, daca achita prejudiciul plus 20%

09-Oct-2018
2918

Proiectul de lege care prevede ca persoanele acuzate de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca achita integral prejudiciul, la care se adauga 20% din suma datorata de cel in cauza, a primit raport favorabil din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.

„In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art 8 si 9, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale”, se arata in raportul adoptat marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

In forma adoptata de Senat, majorarea trebuia sa fie de 50%, iar timpul acordat acoperirii sumei era de trei ani, in timp ce in forma actuala, adoptata de Camera Deputatilor, instanta poate sa decida termenul pentru acoperirea sumelor prevazute, respectiv de la unu la trei ani.

„In cazul in care marimea evaziunii fiscale prevazuta la art 8 si art 9 justifica o astfel de masura, instanta poate dispune acoperirea sumelor prevazute la alineatele precedente intr-un interval de 1-3 ani, neplata acestora avand urmarile prevazute in alineatul precedent”, se arata in amendamentul adoptat, initiat de UDMR.

„In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art 8 si 9, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi, in termen de trei ani, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare”.

Pe de alta parte, sunt si deputati care considera ca textul este neclar. „Nu am sustinut acest proiect pentru ca atunci cand vii cu reglementari care se refera la legislatia penala trebuie sa ai la baza niste informatii minimale, spre exemplu cate infractiuni de evaziune fiscala s-au savarsit intr-un an de zile, cate au fost trimise in judecata. Tot ceea ce facem acum se poate considera ca este in folosul anumitor persoane sau ca este neprofesionist. Trebuie sa vedem de la caz la caz, una este evaziunea facuta de un agent economic mic, un vanzator la taraba, alta este marea infractiune fiscala, acolo trebuie luate masuri dure. Este un proiect important, o sa il avem probabil in dezbatere in plenul Camerei Deputatilor maine (miercuri, n.r.) si vom vedea ce forma va lua. Nu mai fac referire la modul cum au fost alcatuite textele, neclar, care induc confuzie. Noi analizam foarte clar sesizarea si de aceasta data la CCR, ramane de vazut daca vom avea sprijinul celor din Opozitie”, a declarat la finalul sedintei Comisiei juridice, deputatul Stelian Ion, membru al comisiei.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, ca proiectul care prevede ca persoanele acuzate de evaziune fiscala sa scape de urmarirea penala daca achita prejudiciul creat plus 20% din acesta, reprezinta o prima masura, urmand a fi prezentat un proiect mai larg in domeniu.

"Este o prima masura, dar vreau sa va spun ca noi, la nivel de Guvern, avem aprobat un memorandum pentru a discuta in cadru mai larg pentru ca trebuie sa prezentam un proiect legat de evaziunea fiscala, pentru a aduce practica din alte state in Romania, adica statul sa recupereze sumele in loc sa se faca inchisoare. Sustinem orice fel de masura europeana, numai ca in Romania, in ultimii ani de zile, statul s-a dovedit a fi unul care nu e un partener in aceasta privinta", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor a mai anuntat ca va avea discutii cu mediul de afaceri.

Initiatorii proiectului sunt cativa parlamentari PSD, printre care deputatul Catalin Radulescu.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Proiect de lege: Acuzatii de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala, daca achita prejudiciul plus 20%":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti

  • Cesiune contract de inchiriere

    Intrebare: O SC platitoare de TVA care detine un contract de inchiriere pentru un teren cu Episcopie Unitariana (neplatitoare de TVA) cesioneaza respectivul contract de inchirere catre o alta SC platitoare de TVA, contra unei sume. Factura...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Corectie d700

    Intrebare: O societate cu codul CAEN 0111 a depus in data de 15 aprilie 2024 D700 pentru trecerea de la inpozit pe venit micro la impozit pe profit (deoarece asociatul unic detine 50% dintr-o alta societate cu codul CAEN 0111 platitoare de...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016