Proiect de lege: bugetarii ar putea sa nu mai plateasca impozite la casa si masina pana in 2016
Potrivit unei propuneri legislative care a fost deja inaintata Senatului, bugetarii ar putea fi scutiti de plata impozitelor pe cladire, terenuri si pe autoturism pana in anul 2016. Documentul prevede ca aceasta facilitate sa fie acordata doar acelor angajati din sectorul bugetar care au primit o hotarare definitiva si executorie in procesele deschise pentru recuperarea drepturilor salariale, a caror plata a fost amanata recent pana in anul 2016.
Asa cum se arata in documentul legislativ, procedura de scutire de la plata acestor impozite se va aplica dupa ce bugetarii vor prezenta la directiile fiscale ale finantelor publice din judetul in care isi au domiciliul o adeverinta fiscala pe care va fi inscrisa suma pe care o au de incasat de la stat din titluri executorii.
In consecinta, Parlamentul a decis recent ca plata drepturilor de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar sa se efectueze esalonat, pana in anul 2016 inclusiv, dupa cum urmeaza:
? in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
? in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
? in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Decontare ochelari conducator auto Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Monografie expertiza tehnica judiciara O SRL platitoare de impozit pe venit face expertize tehnice judiciare; factureaza expertize judiciare catre Tribunal, 90% din valoarea acestor facturi se incaseaza prin banca, iar...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Arhivare facturi xml Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la...citeste mai mult
? in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
? in anul 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
Mai jos va redam forma propunerii legislative:
"Parlamentul Romaniei
Lege privind scutirea de la plata impozitului pe locuinta, autoturisme/autovehicule si terenuri a salariatilor bugetari.
Art. 1. Salariatii bugetari care au primit o hotarare definitiva si executorie in cazul proceselor deschise pentru recuperarea drepturilor salariale si a caror plata a fost amanata pana in anul 2016 beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe locuinta, autoturisme/autovehicule si terenuri pana in anul 2016.
Art. 2 - (1) Fiecare salariat bugetar care are o hotarare definitiva si executorie se va prezenta la directiile generale ale finantelor publice din judetul de domiciliu de unde va obtine o adeverinta fiscala unde va fi inscrisa suma pe care o are de incasat ca drept salarial.
(2) Dupa obtinerea acestei adeverinte fiscale, fiecare salariat bugetar se va deplasa la directiile finantelor publice locale din localitatea de domiciliu in vederea scaderea impozitului datorat pe locuinta, autoturisme/autovehicule si terenuri.
(3) La sfarsitul fiecarei luni, directiile finantelor publice locale vor face decontul cu directiile generale ale finantelor publice judetene.
Art. 3. La sfarsitul anului 2015 directiile generale ale finantelor publice din judetul de domiciliu al salariatului bugetar vor emite o noua adeverinta fiscala unde va fi inscrisa suma care mai este de incasat de fiecare salariat bugetar".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia unica. II/IF
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024, amandoi au optat pentru estimarea CASS in suma de 1.800 lei, iar in ceea ce priveste CAS, amandoi au contract cu Casa de Pensii si achita direct contributia la pensie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatii ONG pentru sedinte de terapie
Intrebare: O ONG fara activitate economica are urmatoarele operatiuni: - Incaseaza prin banca donatii de la persoane fizice, 3.5% din impozitul pe salarii, sponsorizari de la persoane juridice. - Cu acesti bani ajuta copii bolnavi de autism, in sensul ca parintele copilului face un decont de cheltuieli, care contine bonuri/facturi pentru sedintele de terapie, bonuri de combustibil, medicamente, imbracaminte, hrana etc. Acest decont este achitat de asociatie prin banca in contul parintelui. O parte dintre...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatie sau sponsorizare. Microintreprindere
Intrebare: La o SRL platitoare de impozit pe venit micro administratorul doreste sa ajute financiar o manastire prin donatie sau sponsorizare din disponibilul financiar al SRL. Stiu ca exista diferente atat juridice, contabile, cat si fiscale intre donatie si sponsorizare. 1. Daca se face sponsorizare, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila? 2. Daca se face donatie, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea bilantului pentru ONG
Intrebare: O ONG a fost infiintata la Judecatorie la sfarsitul lunii decembrie 2024 (hotararea instantei). Singura operatiune desfasurata a fost depunerea capitalului social. ONG s-a inregistrat la ANAF (a obtinut codul de identificare fiscala) in prima saptamana din anul 2025. Acest ONG are obligatia sa intocmeasca bilant contabil pentru anul 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Emitere bon fiscal. Servicii stomatologice
Intrebare: SRL - cabinet stomatologic dotat cu casa de marcat are urmatoarea situatie: Are un pacient de la care incaseaza un avans de 2.000 lei prin POS, i se emite bon fiscal cu avans si factura. La urmatoarea vizita, pacientul beneficiaza de serviciul prestat (implantul in valoare de 5.000 lei), i se scade avansul de 2.000 lei, iar din restul de plata de 3.000 lei, achita doar 1.000 lei, ramanand dator cu 2.000 lei. Ce i se trece pe bonul fiscal a doua oara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<