
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Executivul a adoptat, miercuri, 30 ianuarie, 2019, un act normativ pentru combaterea risipei alimentare, care prevede facilitati fiscale pentru agentii economici care doneaza alimente. Mai exact, acestora li se va scadea din impozitul pe venit cheltuielile cu alimentele donate.
Hotararea de Guvern adoptata in sedinta de miercuri priveste aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 pentru diminuarea risipei alimentare.
”Este vorba despre reglementari privind risipa alimentara. Principalul obiectiv al acestui act normativ este combaterea risipei alimentare prin incurajarea donarii de alimente.(...) Operatorii economici donatori vor beneficia de facilitati fiscale in temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit. Transferul alimentelor prin donare se poate face oricand, in utlimele 10 zile de valabilitate, pana la atingerea datei durabilitatii minimale. Fac exceptie de la donare cateva alimente perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume si fructe pre-taiate sau semintele germinate”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, dupa sedinta de miercuri.
Intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) se arata ca “este interzisa donarea catre consumatorul final a urmatoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animala, respectiv carnea si organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, pasari de curte, vanat salbatic sau de crescatorie, carnea tocata, carnea preparata, laptele crud si produsele din lapte crud, pestele si produsele din pescuit proaspete, ouale si produsele din oua crude. Totusi, alimentele mentionate mai sus pot fi donate catre operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unitati de alimentatie publica, in vederea transformarii acestora, fara intarziere nejustificata, in produs finit, destinat consumatorului final”.
Pe tot parcursul procesului de donare vor fi respectate normele legale in vigoare privind siguranta si securitatea alimentara.
ATENTIE! Bauturile alcoolice nu vor putea fi donate.
“Diminuarea risipei alimentare, factor generator de risipa a tuturor resurselor utilizate in producerea hranei, va avea ca efect protejarea resurselor naturale: pamant, apa, energie, materie prima si a mediului contribuind la reducerea emisiilor de CO2 si a poluarii”, potrivit comunicatului.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: In situatia in care apartamentele sunt inchiriate la persoane fizice fara desfasurare de activitate economica (sunt declarate cladiri rezidentiale), utilitatile sunt platite de locatar, asa cum se prevede prin contractul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Este vorba de un SRL care are asociat unic un ONG caruia ii distribuie dividende din profitul realizat. In ce cont contabil al ONG-ului se opereaza aceste venituri din dividende?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<