
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Proiectul de ordin al presedintelui A.N.A.F privind organizarea si operationalizarea Registrului central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare identificate prin IBAN si pentru aprobarea procedurii privind obligatia institutiilor de credit, institutiilor de plata si institutiilor emitente de moneda electronica de a furniza informatii conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost pus in dezbatere publica in data de 16.10.2020 pe site-ul institutiei.
Conform referatului de aprobare, Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3770/2015 pentru aprobarea Procedurii de furnizare de informatii conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala prevede procedura aplicabila de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
La data de 19 iunie 2018 a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 156/43 Directiva (UE) 2018/843 a Parlamentului European si a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, precum si de modificare a Directivelor 2009/138/CE si 2013/36/UE.
Astfel, modificarile aduse prin Directiva 2018/843 vizeaza necesitatea adoptarii unor masuri legislative pentru a combate riscurile legate de problema anonimatului aferent tranzactiilor cu monede electronice, cum ar fi includerea furnizorilor implicati in servicii de schimb intre monedele electronice si monedele fiduciare (adica monedele si bancnotele desemnate ca avand curs legal si moneda electronica ale unei tari, acceptate ca mijloc de schimb in tara emitenta) in categoria entitatilor raportoare pentru instituirea unor obligatii in sarcina acestora care sa conduca la identificarea activitatilor suspecte.
In vederea transpunerii in legislatia nationala a Directivei (UE) 2018/843 a Parlamentului European si a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, precum si de modificare a Directivelor 2009/138/CE si 2013/36/UE, la data de 15 iulie 2020, in Monitorul Oficial nr. 620, Partea I, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2020 din 1 iulie 2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, pentru completarea art. 218 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru completarea art. 12 alin. (5) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare.
Prin actul normativ adoptat este modificat art. 61 din Legea nr. 207/2015 in vederea extinderii sferei de aplicare a acestuia asftel incat, pe langa institutiile de credit, sunt obligate sa transmita o serie de date si informatii si institutiile emitente de moneda electronica si institutiile de plata. Aceasta modificare este justificata de necesitatea adoptarii unor masuri legislative pentru a combate riscurile legate de problema anonimatului aferent tranzactiilor cu monede electronice, cum ar fi includerea furnizorilor implicati in servicii de schimb intre monedele electronice si monedele fiduciare in categoria entitatilor raportoare pentru instituirea unor obligatii in sarcina acestora care sa conduca la identificarea activitatilor suspecte.
De asemenea, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2020, in Codul de procedura fiscala a fost introdus art. 61^1 prin intermediul caruia se propune organizarea si operationalizarea la nivelul ANAF a Registrului central electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN, reglementandu-se totodata, categoriile de informatii ce pot fi accesibile prin intermediul acestuia, precum si modalitatea si conditiile de accesare a acestuia. Prin actul normativ se asigura infiintarea Registrului central electronic, care permite identificarea, in timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care detin sau controleaza conturi de plati si conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite in Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European si al Consiliului precum si casete de valori detinute de o institutie de credit pe teritoriul Romaniei, precum si asigurarea accesului Oficiului la acesta in mod direct si fara intarziere, si a autoritatilor competente nationale pentru indeplinirea obligatiilor care le revin. Acest acces contribuie la combaterea utilizarii abuzive a entitatilor corporative si a altor entitati juridice si a constructiilor juridice in scopul spalarii banilor sau al finantarii terorismului atat prin acordarea de sprijin la investigatii, cat si prin efectele asupra reputatiei. De asemenea, faciliteaza punerea la dispozitie in timp util si eficient a informatiilor pentru institutiile financiare, precum si pentru autoritati, inclusiv autoritati din tari terte, implicate in combaterea unor astfel de infractiuni.
Prin modificarile legislative aduse Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala se creeaza cadrul necesar consolidarii mecanismului national de prevenire si combatere a spalarii banilor, conform Recomandarilor FATF, precum si o transparenta mai mare a tranzactiilor financiare.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Corespondenta detaliata a conturilor
Avand in vedere modificarile legislative prezentate anterior, la nivelul Directiei Generale de Informatii Fiscale a fost intocmit proiectul de Ordin al presedintelui A.N.A.F pentru aprobarea Procedurii de furnizare de informatii conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, urmarind in acest fel indeplinirea obiectivelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu precadere in intreprinderea masurilor necesare diminuarii gradului de evaziune fiscala.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Persoanele fizice sau juridice care detin conturi IBAN vor fi identificate prin REGISTRUL CENTRAL ELECTRONIC( proiect ANAF)Ordinul 3746/2020. A fost organizat REGISTRUL CENTRAL ELECTRONIC pentru conturi de plati si conturi bancare IBAN. ProceduriConturile bancare ale firmelor si persoanelor fizice pot fi accesate de politisti sau procurori pentru verificarea infractiunilor economiceREGISTRUL CENTRAL ELECTRONIC pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN, operational din 11 ianuarie 2021REGISTRUL CENTRAL ELECTRONIC este disponibil de astazi! TOT ce trebuie sa stii despre aceasta platformaArticole similare
Conturile bancare ale firmelor si persoanelor fizice pot fi accesate de politisti sau procurori pentru verificarea infractiunilor economiceMinisterul Turismului a decis: Folosesti vouchere de vacanta pentru concedii in afara tarii? Risti INCHISOAREA!Registrul Central Electronic este disponibil de astazi! TOT ce trebuie sa stii despre aceasta platformaPersoanele fizice sau juridice care detin conturi IBAN vor fi identificate prin Registrul central electronic( proiect ANAF)Reglementari privind drepturile si obligatiile consumatorilor si prestatorilor de servicii de plataUltimele articole
Registrul Central Electronic pentru conturi bancare si CONTURI DE PLATI identificate prin IBAN, operational din 11 ianuarie 2021Ordinul 3746/2020. A fost organizat registrul central electronic pentru CONTURI DE PLATI si conturi bancare IBAN. ProceduriArticole similare
Ordinul 3746/2020. A fost organizat registrul central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare IBAN. ProceduriSfaturi de la experti
Refacturare taxa de membru avocat
Intrebare: Un avocat colaborator platitor de tva isi plateste o taxa de membru catre o institutie internationala (ECBA). Ulterior, refactureaza aceasta taxa catre firma de avocatura (SPARL), cu care are contract de colaborare pentru servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatia de inregistrare in scopuri de tva pentru depasirea de plafon
Intrebare: Societate comerciala cu codul CAEN activitate de ingrijire medicala depaseste cifra de afaceri de 85.000 de euro. Are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de TVA in conditiile in care desfasoare majoritar activitati de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<