
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF pentru completarea Anexei la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic.
In Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF, Anexa la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, publicat in M. Of. al Romaniei, Partea I, nr. 544 din 29 iunie 2018, cu modificarile ulterioare, se completeaza cu doua noi pozitii, tinand cont de modificarile introduse de OUG 114/2019:
- taxa pe activele financiare, datorata de contribuabilii institutii bancare, in situatia in care media trimestriala ROBOR determinata potrivit ordonantei depaseste pragul de 2%;
- reducerea cu 3,75% a cotei contributiei de asigurari sociale de stat datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii din sectorul constructii, incepand cu 1 ianuarie 2019.
Asadar, Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic se completeaza cu pozitiile nr. 331 si 381, care vor avea urmatorul cuprins:
331 Taxa pe activele financiare – temeiul legal: Art. 86 alin. (1) si art. 88 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
381 Contributia de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din salarii din domeniul constructiilor – temeiul legal: Art. 1381 alin. (1) si art. 146 alin. (3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, au fost instituite noi obligatii fiscale in sarcina institutiilor bancare.
Astfel, contribuabilii institutii bancare, respectiv institutiile de credit, persoane juridice romane, definite astfel potrivit legii de organizare si functionare, si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit ale persoanelor juridice straine datoreaza taxa pe activele financiare in situatia in care media trimestriala ROBOR determinata potrivit ordonantei depaseste pragul de 2%.
Institutiile bancare sunt obligate sa calculeze, sa declare si sa plateasca la bugetul de stat, trimestrial, taxa pe activele financiare, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza taxa pe active.
Pe de alta parte, avand in vedere ca sectorul constructiilor a fost declarat sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca pe urmatorii 10 ani, prin actul normativ mai sus invocat s-a statuat acordarea unor facilitati fiscale angajatilor din acest sector de activitate. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2019, cota contributiei de asigurari sociale de stat datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii din sectorul constructii, se reduce cu 3,75%.
Avand in vedere cele mai sus precizate si tinand cont de faptul ca Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat in baza caruia se declara obligatiile de plata la bugetul de stat utilizand formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, precum si nomenclatorul „creante fiscale” in baza caruia se declara obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit utilizand formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", au fost completate conform prevederilor legale invocate anterior, este necesara actualizarea Nomenclatoarului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1612/2018 .
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Asociatul unic doreste sa achizitioneze un apartament construit in 2011, suprafata 160 mp. Din punctul de vedere al tva beneficiaza de taxare inversa. Ce impozit datoreaza societatea daca va fi folosit ca residential de catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit infiintata in 2015 ajunge in sfarsit pe profit in decembrie 2020 (47.000 lei). In perioada 2015-2019 a fost pe pierdere. Capitalul social este de 360.000 lei. Trebuie sa constituim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<