
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Update 07.02.2019
Senatul a adoptat, miercuri, 6 februarie 2019, proiectul de act normativ prin care se propune eliminarea taxei de pod pentru soferii care traverseaza Dunarea la Fetesti si Giurgeni, conform propunerii legislative L664/2018.
Proiectul de act normativ, aflat in Camera Deputatilor din iunie 2018 si trimis la Senat in noiembire 2018, care prevede modificarea Anexei 3 la Ordonanta Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, a fost adoptat Senat, conform ZF.ro.
Articol initial
Potrivit unui proiect de lege, taxa de trecere pe podurile Fetesti - Cernavoda si Giurgeni - Vadu Oii ar putea fi desfiintate, initiatorii proiectului fiind de parere ca este vorba despre o dubla impunere.
Deputatii PNL de Constanta Bogdan Hutuca si Robert Boroianu, cei care au initiat proiectul, sunt de parere ca taxa de utilizare a podurilor Giurgeni - Vadu Oii si Fetesti - Cernavoda reprezinta o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din Romania, fara sa fie justificata obiectiv, dat fiind ca banii colectati merg la bugetul de stat. In plus, podurile se afla intr-un stadiu avansat de degradare. In ciuda faptului ca taxa este colectata de mai bine de zece ani.
„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusa din ratiuni pur financiare, dar suntem in prezenta unei duble impuneri, atata timp cat utilizatorii drumurilor publice din Romania platesc rovinieta, care reprezinta o taxa pentru utilizarea drumurilor si podurilor amplasate pe drumurile nationale si autostrazile din Romania. In statele traversate de Dunare (Serbia, Ungaria, Austria), nu exista taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunare”, se arata in comunicatul de presa remis de liberari.
Cei mai afectati de taxa sunt cei din zona Dobrogei, principalii dezavantajati fiind agentii economici care tranziteaza des podul Fetesti – Cernavoda.
„Aceasta taxa este platita, intr-o proportie foarte mare, de cei care sunt nevoiti sa faca drumuri sau sa tranziteze aceste sectoare de drum. Atat persoanele fizice, cat si cele juridice care isi au domiciliul/sediul pe raza teritoriala a judetelor Constanta, Tulcea si Ialomita, sunt obligate sa plateasca aceasta taxa de trecere ori de cate ori au probleme de sanatate sau trebuie sa rezolve probleme administrative, fie in Capitala, fie in alt oras al tarii. Puternic afectati sunt agentii economici care distribuie marfuri in toata tara. Taxa se regaseste de cele mai multe ori in pretul final al produselor. Altfel spus, si cine nu trece cu masina peste cele doua poduri tot plateste taxa de pod!”, spun initiatorii proiectului.
Cei doi deputati au depus o propunere legislativa pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura de urgenta. „Procedura de urgenta este justificata de faptul ca legea incalca fragrant principiul international al evitarii dublei impuneri - doua taxe pentru acelasi bun public, precum si de faptul ca o adoptare in procedura de urgenta ar elimina ambuteiajele care se formeaza in continuare la punctele de taxare, in perioada estivala”, mai spun cei doi.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<