Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Masura ZERO TAXE pe salariul minim. Romanii ar putea primi 1.000 lei in plus pe luna

18-Sep-2022
1407
Proiect: Masura ZERO TAXE pe salariul minim. Romanii ar putea primi 1.000 lei in plus pe luna
O noua propunere legislativa, inregistrata recent la senat din partea URS-PLUS, prevede introducerea masurii ZERO TAXE pe salariul minim incepand cu 1 ianuarie 2023. In acest fel romanii vor putea primi 1.000 lei in plus pe luna la salariu.
 

Zero taxe pentru salariul minim 

 
Prezenta propunere legislativa are ca scop reducerea poverii fiscale de munca prin extinderea deducerii personale pentru a include si contributiile obligatorii, dar si pentru a extinde cuantumul la echivalentul unui salariu minim pentru toata lumea. 
 
Astfel, toti salariatii ar deduce din salariul brut cuantumul echivalent cu salariul minim, iar contributiile si impozitul pe venit s-ar aplica doar pe suma ramasa.
 

Ce inseamna Zero taxe pe salariul minim

 
Zero taxe pe salariul minim inseamna reducere impozitarii munci prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu (echivalentul unui salariu minim) si aplicarea taxelor si impozitelor doar pe partea din salariu care depaseste salariul minim. Unitatile administrativ-teritoriale care se finanteaza din impozitul pe venit vor avea finantare din TVA in raport cu populatia lor.
 
In acest fel, romanii care castiga un salariu minim pe luna vor primi in mana 2.550 lei in loc de 1524 lei, cand au acum. Acest lucru se intampla ca un efect automat al reformei. Beneficiaza automat, fara cerere sau preselectie, toti cei care sunt salariati. Fara aplicatii birocratice, fara selectii politice, fara punctaje si alte asemenea. Totul se va intampla automat odata cu fiecare salariu primit.
 
Implementarea deducerii s-ar face etapizat, dupa urmatorul calendar:
• 25% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2023;
• 50% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2024;
• 75% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2025;
• 100% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepând cu anul 2026.
 
Legat de priveste de 3,75% pentru pilonul 2 de pensii, aceasta s-ar aplica in continuare la nivelul salariului brut al salariatului fara aplicarea deducerii personale. In mod exceptional, salariatul poate solicita aplicarea deducerii si in ceea ce priveste contributia la pilonul 2
 
Extras din Proiectul de lege:
Art. 1. - Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din data de 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 77 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor la locul unde se afla functia de baza.
 
(2) Deducerea personala este:
 
a) in valoare de 25% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2023;
b) in valoare de 50% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2024;
c) in valoare de 75% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2025;
d) egala cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu anul 2026.
 
(3) Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii."
 
2. La articolul 139 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
 
„(5) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) au dreptul la deducerea din baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale a unei sunne sub forma de deducere personala in conditiile si cuantumul prevazut la art. 77."
 
3. La articolul 157 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
 
„(4) Persoanele fizice prevazute la alin (1) au dreptul la deducerea din baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate a unei sume sub forma de deducere personala in conditiile si cuantumul prevazut la art. 77."
 
Art. II. - Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482 din data de 18 iunie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 43 alineat (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(1) Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale, fara aplicarea deducerii prevazute la art. 139 alin. (5)."
 
2. La articolul 43 dupa alineatul (1) se introduc dupa noi alineate, (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:
 
„(1) Prin exceptie de la alin. (1), participantii pot opta pentru aplicarea deducerii prevazute la art. 139 alin. (5)."
 
„(2) Optiunea se depune in scris, la angajator, in caz contrar, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale."
 
Art. III. - Prezenta lege Intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Proiect: Masura ZERO TAXE pe salariul minim. Romanii ar putea primi 1.000 lei in plus pe luna":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016