Proiect MFP: Plafonul pentru programul "Investeste in tine" 2019, stabilit la 1 miliard de lei
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de act normativ, care stabileste ca plafonul pentru 2019 al programului „Investeste in tine” sa fie de 1 miliard de lei.
Demarat la sfarsitul lunii octombrie 2018, programul a avut alocat pentru anul trecut un plafon de 600 de milioane de lei, din care au fost acordate 29,4 de milioane de lei, aferente unui numar de 1.049 de garantii, cu o valoare a finantarilor de 36,42 de milioane lei.
Programul are ca obiect facilitarea accesului la finantare pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 - 26 de ani, precum si pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani si care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant sau care efectueaza cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala autorizate de Ministerul Educatiei Nationale, si dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Vezic AICI conditiile de acordare a creditelor cu dobanda ZERO!
Astfel, celor care indeplinesc conditiile de mai sus le este facilitat accesul la garantarea unui credit in valoare de maximum 40.000 lei, in proportie de 80% de catre stat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si prin Fondul Roman de Contragarantare, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare. Platile de dobanda pentru creditul acordat, precum si cheltuielile privind comisionul de gestiune a garantiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
In anul 2018, a fost aprobat un plafon total al garantiilor de 600 milioane lei, alocat de catre MFP in mod egal in favoarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Fondului Roman de Contragarantare, iar pentru anii urmatori plafoanele anuale ale garantiilor de stat se vor aloca fondurilor de garantare in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate acestora in anul precedent.
In cadrul programului s-au inscris 4 finantatori, dintre care CEC BANK si Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon, iar B.C.R. si Raiffeisen Bank si-au exprimat intentia de inscriere in viitor ca banci partenere.
“In urma consultarii cu Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si avand in vedere previzionatul succes de care se va bucura programul in urmatorii ani, precum si interesul manifestat atat de potentialii beneficiari cat si de actorii importanti ai pietei bancare, se propune un nivel al plafonului garantiilor care pot fi emise in anul 2019, in suma de 1.000 milioane lei.
Pentru nivelul plafonului s-au luat in considerare evolutia programului si aspectele relevate de implementarea acestuia, precum si gradul ridicat de utilizare a plafonului in decursul a doar 3 luni de functionare a programului in anul 2018”, se arata in nota de fundamentare care insoteste Proiectul de Hotarare.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme