Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat marti, 20 noiembrie, un proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit".
Vezi AICI Formularul 101, Declaratie privind impozitul pe profit, asa cum este stabilit in Anexa proiectului de ordin.
ART. I - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 950 din 25 noiembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Anexa nr. 1, formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod. 14.13.01.04, se modifica si se inlocuieste cu formularul prevazut in Anexa la prezentul ordin, care face parte integranta din prezentul ordin.
2. Anexa nr. 3 "Instructiuni de completare a formularului 101 «Declaratie privind impozitul pe profit», cod 14.13.01.04", se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
a) La Capitolul I „Depunerea declaratiei”, textul de la ultimul paragraf, se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Declaratia se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. ”
b) La capitolul II "Completarea declaratiei", textul de la punctul 1 "Perioada de raportare" se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"1. Perioada de raportare in rubrica «Anul» se inscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2018).
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Persoanele care intra sub incidenta prevederilor art. 225 sau 227, dupa caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza anul in care au fost realizate veniturile pentru care se solicita regularizarea impozitului retinut.
Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), alin. (5^1) si alin. (5^2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza anul in care s-a incheiat anul fiscal modificat.
Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza anul inchiderii procedurii de lichidare.
Rubricile privind «Perioada» se completeaza astfel:
- perioada cuprinsa intre data de intai a primei luni din trimestrul in care contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, in cursul anului, realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, iar incepand cu trimestrul respectiv devin platitori de impozit pe profit si sfarsitul anului de raportare, (de exemplu: 1.07.18 – 31.12.18). Microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati si care opteaza sa aplice prevederile titlului II din Codul fiscal completeaza perioada din anul fiscal, pentru care datoreaza impozit pe profit;
- perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), alin. (5^1) si alin. (5^2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
- perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
c) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 2 "Sectiunea A «Date de identificare a contribuabilului/platitorului»", textul de la al doilea paragraf se elimina.
d) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", dupa instructiunile de la randul 8.3 se introduce un nou text, cu urmatorul cuprins: "Randul 8.4 – se completeaza cu sumele care reprezinta elemente similare veniturilor potrivit art.25 alin.(10) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
e) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", textul prevazut pentru instructiunile de la randul 9 se completeaza cu o noua litera, cu urmatorul cuprins: „f) alte elemente similare cheltuielilor, potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.”
f) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", textul prevazut pentru instructiunile de la randul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Randul 12 - se completeaza cu suma reprezentand cheltuielile cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic, reportate potrivit art. 402 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste sume vor fi preluate de la randul "Cheltuieli cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic reportate pentru perioada urmatoare" din "Declaratia privind impozitul pe profit" depusa pentru anul anterior. De asemenea, in cadrul acestui rand se inscriu si sumele reprezentand cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar, care sunt reportate din anii fiscali anteriori, conform prevederilor art. 27 alin. (5), in vigoare pana la data de 31 decembrie 2017, din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste sume vor fi preluate de la randul "Cheltuieli cu dobanzile si diferentele de curs valutar reportate pentru perioada urmatoare" din "Declaratia privind impozitul pe profit" depusa pentru anii anteriori.”
g) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", textul prevazut pentru instructiunile de la randul 30 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Randul 30 - se completeaza cu suma care reprezinta pierderea neta nedeductibila potrivit art.25 alin.(10) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
h) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", textul prevazut pentru instructiunile de la randul 31 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Randul 31 - reprezinta valoarea cheltuielilor cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic, nedeductibile fiscal pentru anul fiscal curent, dar care sunt reportate pentru perioada urmatoare, potrivit prevederilor art. 402 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste sume reprezinta cheltuielile cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic inregistrate in anul curent insumate cu cheltuielile cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic reportate din anul precedent (inclusiv cele reportate potrivit art. 27, in vigoare pana la data de 31 decembrie 2017, din Codul fiscal), care depasesc limitele prevazute la 402 din Codul fiscal."
i) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", dupa instructiunile de la randul 42.3 se introduce un nou text, cu urmatorul cuprins: "Randul 42.3.1 - se inscrie suma ce reprezinta scutirea de impozit pe profit, in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”
j) La capitolul II "Completarea declaratiei", dupa punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", se introduce un nou punct, punctul 4 "Sectiunea C « Datele de identificare a imputernicitului»" si va avea urmatorul cuprins:
" 4.Sectiunea C "Datele de identificare a imputernicitului":
4.1. Se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
4.2. in caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
4.3. in rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.
4.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.”
ART. II - Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2018.
ART. III - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. IV - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Consultanta fundatie non-profit. Ce obligatii apar?Situatii financiare. D101 si bilantul se vor completa cu codul CAEN principal sau secundar?Reamintirea unor aspecte referitoare la depunerea formularului 101Zoom fiscal: Tranzactii pentru care exista obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transferCum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024Ultimele articole
Depunere D101 in 2024. Ce trebuie atasat in arhiva zip pentru D101?Calendar ANAF. Obligatii fiscale scadente in luna IUNIE 2024ANAF modifica mai multe declaratii de impunere: D101, D101 Grup Fiscal, D301, D307, D311 si formularul 710Precizari ANAF referitoare la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profitRedirectionarea impozitului pe profit. ANAF modifica procedura si formularele utilizate in acest cazArticole similare
Impozit pe profit - Calcul, declaratii si termene de plataDeclaratia 101: Care este termenul de depunere in anul 2017, pentru raportare an 2016?Declaratiile rectificative nu pot modifica bilanturile depuse! Corectarea D101Ordinul nr. 4024/2014 modifica mai multe formulare pentru declararea impozitelorCare e tratamentul fiscal al veniturilor realizate de o persoana juridica romana din valorificarea titlurilor de participare?Ultimele articole
Conform Ordinului 2326/2017, declaratiile fiscale se transmit OBLIGATORIU in sistem online. Lista formularelorDepunere D101 in 2024. Ce trebuie atasat in arhiva zip pentru D101?Marti, 25 iunie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteReminder ANAF! Pana pe 25 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratiile D100 si D101Termen depunere D100, D101 si situatii financiare pentru 2023. Raspuns actualizat in 2024Articole similare
Cum a modificat OpANAF 20148/2016 din nou Formularul 088?Expira termenul pentru depunerea declaratiei privind veniturile si redirectionarea a 2% din impozitul pe venit!Implicatii declarative in cazul suspendarii activitatii independenteANAF introduce un NOU model de servicii electronice, bazat pe formulare WEB. Ce facilitati au contribuabiliiStudiu de caz: Inregistrarea unui sediu juridic secundar in cazul unei persoane juridice straineUltimele articole
SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiRO e-Transport: 3 modificari importante introduse prin OUG 129/2024Reminder ANAF! Pana pe 30 decembrie 2024 trebuie depus formularul 394Sfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA