Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Serviciile medicale la privat ar putea fi decontate prin CNAS

05-Apr-2019
2041

Pentru ca toti mai multi romani se indreapta spre serviciile oferite de sectorul privat, atunci cand vine vorba de sanatate, pe sume deloc de neglijat, Ministerul Sanatatii a pus, joi, 4 aprilie a.c., in dezbatere publica un proiect de OUG prin care ar urma ca o parte din interventiile de la privat sa fie decontate prin CNAS. 

Sigur, prima conditie este ca pacientul sa fie asigurat in sistemul public de asigurari. O alta conditie, nu mai putin importanta, care se subintelege, este ca pacientul sa dispuna de banii necesari pentru a plati diferenta de la serviciile oferite in sectorul public, la cele oferite in sectorul privat de sanatate.

“Tinand cont de necesitatea existentei unui sistem medical indreptat spre pacient, in care serviciile de sanatate sa fie acordate cat mai aproape de acesta si in functie de optiunea acestuia, care ar aduce un beneficiu pentru pacient in sensul in care acesta va suporta numai diferenta dintre tariful practicat de furnizorul privat si tariful decontat din FNUASS, cu acordul informat si prealabil in scris al acestuia”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Pentru ca, initial Ordonanta, care are articol unic, a fost interpretata gresit, intelegandu-se ca se cere o co-plata din partea asiguratului, atunci cand este tratat in sistemul public de sanatate, Ministerul Sanatatii a venit cu urmatoarele precizari:

Ministerul Sanatatii nu intentioneaza sa introduca co plata pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare de stat. Proiectul pus in dezbatere publica urmareste o abordare legislativa unitara care este necesara pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate in sistemul public de asigurari sociale de sanatate sa beneficieze de servicii medicale la furnizorii privati aflati in contract cu CNAS, cu plata de catre asigurat numai a diferentei dintre tariful furnizorului privat si cel suportat de CNAS, cu informarea si acordul in prealabil al acestuia”.

La baza acestui Proiect de OUG a stat necesitatea unei abordari legislative unitare aplicabile tuturor furnizorilor de servicii medicale, in conditiile in care anumite prevederi se aplica numai celor din sistemul public, nu si celor din sistemul privat aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate – potrivit notei de fundamentare.

Schimbari preconizate

(asa cum este prevazut in Nota de fundamentare)

Prin modificarile propuse prin acest proiect se creaza cadrul legal de reglementare a contributiei personale suportata direct de catre asigurati, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in vederea acoperirii contravalorii serviciilor medicale, pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriul paraclinic.

Persoanele asigurate vor avea posibilitatea sa acceseze servicii medicale aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privati de astfel de servicii, pentru care, cu acordul informat si prealabil, vor plati numai diferenta dintre tariful practicat de furnizorul privat si tariful decontat din FNUASS. 

Avand in vedere faptul ca, pentru a beneficia de un serviciu medical, este necesara programarea anterioara, cu exceptia urgentelor medicochirurgicale, asiguratul va cunoaste in prealabil daca este necesara plata unei contributii personale, precum si cuantumul acesteia, astfel ca acesta are posibilitatea de a opta pentru furnizarea serviciului medical fie cu plata contributiei personale, fie sa se adreseze unui alt furnizor la care sa nu plateasca contributie personala. 

Pentru situatia in care pacientul nu are posibilitatea platii unei contributii personale, furnizorul poate reevalua tariful serviciului ce urmeaza a fi acordat, astfel incat sa se incadreze in tariful decontat de casa de asigurari de sanatate

(...)

Extras din Proiectul de OUG

”Articol unic - Dupa alineatul (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se introduce un nou alineat, alin. (21 ), cu urmatorul cuprins: “(21 ) Furnizorii privati de servicii medicale care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate pentru servicii aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot incasa direct de la asigurat o contributie personala pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil in scris, al asiguratului in acest sens.” 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Proiect: Serviciile medicale la privat ar putea fi decontate prin CNAS":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016