Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Sunt propuse noi formulare pentru rezidenta in Romania a persoanelor fizice

25-Mai-2016
2099

Un nou proiect de ordin publicat de Ministerul Finantelor Publice isi propune sa reglementeze unele aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice si sa introduca noi formulare in aceasta privinta.

Potrivit Referatului de aprobare, prevederile articolelor 7 si 59 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, coroborate cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri stabilesc conditiile in care o persoana fizica este considerata rezidenta in Romania, fiind supusa astfel impozitului pe venit, pentru venitul obtinut din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei.

Potrivit art. 59 din Codul fiscal persoana fizica este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei incepand cu data de la care aceasta devine rezidenta.

Pentru obtinerea de informatii referitoare la persoanele fizice care sosesc sau parasesc teritoriul Romaniei si care solicita rezidenta fiscala in Romania sau solicita scoaterea din evidenta organelor fiscale romane, am elaborat prezentul proiect de ordin si anexele acestuia. Astfel, in vederea luarii in evidenta a persoanelor fizice, proiectul de ordin prevede obligativitatea acestor persoane ca in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania sa se inregistreze la organul fiscal competent in a carei raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal potrivit legii.

In acest sens a fost elaborat "Chestionarul pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la sosirea in Romania " care este prezentat in anexa 1 din proiectul de ordin.

S-a elaborat procedura prin care organul fiscal competent stabileste in functie de prevederile Codului fiscal, a conventiei de evitare a dublei impuneri precum si a datelor din chestionarul completat, daca persoana fizica nerezidenta pastreaza rezidenta celuilalt stat sau devine persoana fizica rezidenta in Romania. Organul fiscal competent notifica persoana fizica daca aceasta are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania. in cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei.

In acest sens a fost elaborata "Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art.7 si art. 59 din Codul Fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si ………………………, de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile" , care este prezentata in anexa 3.

In vederea scoaterii din evidenta a persoanelor fizice rezidente si nerezidente, prin proiectul de ordin se prevede obligativitatea acestor persoane de a depune cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania a unui "Chestionar pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania " . Acest chestionar este prevazut in anexa 2 la proiectul de ordin.

Organul fiscal competent stabileste in functie de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau a Codului fiscal precum si a datelor din chestionarul completat, daca persoana fizica pastreaza rezidenta in Romania sau devine persoana fizica rezidenta in alt stat. Organul fiscal competent notifica persoana fizica daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau este scos/mentinut din/in evidentele fiscale.

In acest sens a fost elaborata "Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art.7 si art. 59 din Codul Fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si ………………………, de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile", care este prezentata in anexa 4.

"Intrarea in vigoare la data de 1 ianuarie 2016 a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si abrogarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, impun elaborarea prezentului ordin", mentioneaza referatul de mai sus, facand referire la proiectul pe care il puteti CONSULTA INTEGRAL AICI.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Hotarare AGA dividende si reglementari cheie

    • Distribuirea dividendelor se face pe baza Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Aceasta hotarare se emite in conformitate cu reglementarile legale si statutul companiei, fiind un pas crucial in procesul de remunerare a actionarilor. In articolul de fata, vom prezenta modelul unei hotarari AGA pentru distribuirea dividendelor si vom oferi cateva aspecte cheie de luat in considerare in ceea ce priveste dividendele.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016