Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere legislativa in Senat: Persoanele aflate in concediu de crestere copil isi pot suplimenta veniturile lucrand ca bone

19-Iun-2019
2292

Potrivit unei propuneri legislative inregistrate la Senat pentru dezbatere, mamele care se afla in concediu de crestere copil (CCC) pot sa-si suplimenteze veniturile din perioada concediului lucrand ca bone. 

Asadar, initiatorii proiectului propun modificarea si completarea legii nr. 167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bona, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat persoanele aflate in CCC sa poata avea grija si de alti copii, nu doar de copiii proprii. Regula de baza este ca persoanele care vor sa fie bone in perioada in care primesc indemnizatii pentru CCCsa aiba maximum doi copii. De asemenea, nu pot lua in grija decat un copil, altul decat al lor, in conditiile in care parintii care apeleaza la bone trebuie sa dovedeasca, cu acte, ca sunt angajati. 

“Pana in 2014, Romania nu a avut o lege cu privire la exercitarea meseriei de bona, motiv pentru care practicile informale au devenit extrem de raspandite. Multi parinti au intampinat adesea probleme incercarea de a gasi o persoana care sa le ingrijeasca copilul. In unele cazuri, lipsa de experienta a persoanelor care lucreaza ca bone a dus la episoade de violenta fizica sau verbala asupra copiilor, dar si la neglijarea acestora sau aplicarea unor tratamente nepotrivite. Prin urmare, parintii devin mult mai precauti atunci cand apeleaza la o bona, sau prefera sa renunte cu totul la acest serviciu. Acest lucru poate descuraja unul sau chiar ambii parinti sa reia viata profesionala — cu efecte negative, inclusiv de ordin financiar, asupra familiei”, se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Unul dintre motivele pentru care familiile tinere sunt reticente in a face unul sau mai multi copii este legat de dificultatea de a impaca viata de familie cu cea profesionala, sustin initiatorii care cred ca din aceasta cauza multi tineri aleg sa renunte la ideea conceperii unui copil. “Una dintre solutiile la aceasta problema, implementata deja si in alte state, se refera la acordarea posibilitatii ca mamele care sunt deja in concendiu de crestere a copilului si pot primi in ingrijire si alti copii, sa poata lucra ca bone”.

Care ar fi avantajele in acest caz?

  • Creste gradului de incredere a parintilor, avand in vedere ca rolul de mama se va suprapune cu cel de bona, copiii au posibilitatea sa interactioneze intre ei de la varste fragede.
  • Faptul ca mamele pot beneficia de indemnizatia de crestere copil, dar pot avea si un venit suplimentar practicand meseria de bona.

Parintii care apeleaza la serviciile de bona ale unei mame trebuie sa faca dovada incadrarii in munca, printr-un act eliberat de angajator. 

Institutiile cu atributii de control al calitatii in domeniul serviciilor sociale sunt cele care pot verifica indeplinirea acestei conditii, urmand ca la contractul prin care bona isi ofera serviciile sa fie atasata aceasta dovada. 

Citeste si:

Realizarea de venituri pe perioada concediului pentru cresterea copilului. Cand se suspenda indemnizatia?

Extras din proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii nr. 167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bona, cu modificarile si completarile ulterioare Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. 

“Art. 1. 

La Capitolul II, dupa Art. 9, se adauga patru noi articole, care vor avea urmatorul cuprins: Art. 10 Mamele care au unul sau doi copii si beneficiaza de concediu de crestere a copilului, conform legii, pot primi un copil in ingrijire, altul decat cel propriu/cei proprii, in calitate de bone, conform prevederilor prezentei legi. 

Art. 11

Parintii care apeleaza la serviciile mamelor care pot deveni bone conform Art.10 trebuie sa faca dovada incadrarii in munca, printr-un act eliberat de angajator; Art. 12 Verificarea indeplinirii conditiilor impuse prin Art. 11 se face de catre institutii cu atributii de control al calitatii in domeniul serviciilor sociale si va fl atasata contractului individual de munca sau contractului de prestari servicii, asa cum sunt definite la Cap. 111, Art 11 din prezenta lege. Art. 13 Contravaloarea serviciilor furnizate de catre mamele care exercita profesia de bona potrivit prevederilor prezentei legi va fi asigurata de catre stat, cu un cuantum egal cu salariul minim pe economie pentru un copil luat in ingrijire, altul decat cel propriu/cei proprii, fondurile fiind asigurate de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, care va propune si implementa procedurile necesare pentru asigurarea platilor”. 

Atentie! 

Propunerea legislativa NU se aplica momentan. Pentru a fi promulgata, propunerea legislativa trebuie adoptata de ambele Camere ale Parlamentului, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial. 

Citeste si:

Proiect: Mamele aflate in CCC nu mai risca sa piarda indemnizatia in cazul in care realizeaza venituri si din activitati independente

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016