
Raportul Special
realizat de specialisti
Marti, 11 iulie, grupul de experti independenti pentru politica de coeziune si-a prezentat raportul final referitor la un cadru simplificat privind fondurile UE dupa 2020.
Desi realizarile politicii de coeziune a UE sunt in mod incontestabil pozitive, numarul mare de norme care exista in prezent nu faciliteaza intotdeauna activitatea administratiilor locale care gestioneaza fondurile UE sau pe cea a intreprinderilor care doresc sa solicite finantare din partea UE. Prin urmare, simplificarea este esentiala, iar Comisia Europeana ar trebui sa examineze modalitati de a simplifica si mai mult accesul la fondurile UE in cadrul bugetar pentru perioada de dupa 2020.
Acesta este principalul mesaj pe care Grupul la nivel inalt pentru simplificare doreste sa il integreze in discutia cu privire la viitorul finantelor UE, care a fost lansata de Comisie la 28 iunie prin publicarea documentului sau de reflectie pe aceasta tema, ultimul dintr-o serie de cinci astfel de documente prezentate in urma publicarii de catre Comisie, la 1 martie, a Cartii albe privind viitorul Europei.
Comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget si resurse umane, a declarat: "Cetatenii asteapta mai mult din partea UE - dar bugetul UE este in scadere. Pentru a solutiona aceasta dilema, trebuie sa valorificam la maximum fiecare euro pe care il cheltuim. Iar simplificarea normelor contribuie la eficientizarea cheltuielilor."
Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Norme mai putine si mai simple inseamna rezultate mai bune si mai putine erori. Haideti sa ne concentram asupra a ceea ce este cu adevarat important: ameliorarea vietii cetatenilor pretutindeni in Europa."
Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a declarat: "Prin utilizarea intregului potential al simplificarii, vom economisi bani si timp, care vor putea fi folosite in schimb pentru stimularea convergentei sociale in toata Europa."
Presedintele grupului la nivel inalt, Siim Kallas, a declarat: "Simplificarea accesului la fondurile de coeziune ale UE si a utilizarii acestora va contribui cu siguranta la apropierea cetatenilor de UE."
Potrivit grupului, arhitectura actuala a normelor este eficace, dar trebuie simplificata. Ar trebui mentinuta guvernanta partajata a gestionarii pentru a se asigura increderea reciproca si asumarea obiectivelor comune in materie de crestere si de creare a locurilor de munca. insa cea mai buna metoda de simplificare a normelor este reducerea numarului acestora; grupul propune norme care trebuie eliminate sau reduse drastic.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Normele din cadrul diferitelor fonduri si instrumente ale UE ar trebui armonizate in ceea ce priveste ajutoarele de stat, achizitiile publice si metodele de rambursare a costurilor, pentru a facilita sinergiile si pentru a permite beneficiarilor sa solicite, pentru acelasi proiect, fonduri UE din surse diferite. De exemplu, aplicarea acelorasi norme in cadrul politicii de coeziune, si in cadrul Fondului european pentru investitii strategice (FEIS) ar permite facilitarea accesului la sprijin pentru intreprinderile mici.
Un cadru mult mai simplificat ar trebui sa fie accesibil tuturor statelor membre si regiunilor, cu conditia ca acestea sa indeplineasca o serie de criterii: sisteme fiabile de gestiune si control; un nivel semnificativ de cofinantare nationala, pentru a incuraja realizarea de cheltuieli eficiente; identificarea principalelor reforme structurale in scopul implementarii si al concentrarii asupra unui numar redus de domenii de politica, pentru a se putea obtine rezultate.
Grupul sugereaza ca, in acest caz, normele UE s-ar limita la prioritatile de investitii strategice si la principiile privind cheltuielile. Fondurile UE ar urma sa fie acordate prin intermediul mecanismelor administrative nationale existente, iar activitatea de audit a Comisiei ar fi limitata. Statul membru si Comisia ar urma sa convina asupra reformelor structurale necesare si asupra rezultatelor concrete care vor face obiectul rambursarii.
Simplificarea s-a dovedit deja a fi o poveste de succes: comisarul Oettinger a prezentat si trei rapoarte privind implementarea bugetului UE pentru 2016. Una dintre concluzii este ca simplificarea normelor UE faciliteaza utilizarea fondurilor UE in mod eficace si corect de catre autoritatile, fermierii si intreprinderile locale. In acelasi spirit, Comisia a propus, in septembrie 2016, simplificarea normelor in temeiul carora statele membre si alti beneficiari primesc bani de la UE.
Context
Obiectivul Grupului la nivel inalt, lansat de Comisie in 2015, este de a identifica oportunitati de eliminare a complexitatii inutile a normelor din cadrul politicii de coeziune, având in vedere atât evaluarea la jumatatea perioadei a cadrului financiar multianual (CFM) 2014-2020, la care grupul a adus o contributie semnificativa, cât si dezbaterea privind cadrul bugetar pentru perioada de dupa 2020.
Presedintele Grupului la nivel inalt, Siim Kallas, a fost vicepresedinte al Comisiei Europene insarcinat cu chestiuni administrative, audit si antifrauda, dar si cu transporturile. Pe lânga expertiza sa interna legata de fondurile UE, mandatele sale de prim-ministru si de ministru de finante al Estoniei i-au oferit dlui Siim Kallas o perspectiva unica asupra modului in care sprijinul financiar al UE poate fi combinat in mod optim cu reformele de pe teren pentru a produce crestere economica.
Cei doisprezece membri ai Grupului la nivel inalt reprezinta autoritati nationale si regionale si sectorul privat. Toti au experienta personala in gestionarea fondurilor UE, precum si idei inovatoare de reformare a sistemului.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Se schimba finantarea pentru salariile personalului de management din cadrul proiectelorIntalnirea comisarului european CORINA CRETU cu presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan ChiritoiuNou pachet de investitii adoptat de CE: 100 de milioane de euro pentru IMM-urile din RomaniaCretu: PDL recicleaza propunerea reducerii cotei uniceNou inceput pentru Grecia: Comisia mobilizeaza 35 de miliarde de euro din bugetul UEUltimele articole
De ce e anul 2017 crucial pentru Romania in privinta fondurilor structuraleBugetul Uniunii Europene va scadea cu circa 15% dupa BrexitPropunere: Principiul depunerii documentelor o singura data pentru fonduri europeneDe acum veti accesa mai usor fondurile structurale si de investitii europeneArticole similare
Noi informatii despre executiile bugetare ale intreprinderilor publice din semestrul I. MFP extinde lista acestoraEste OFICIAL! A fost aprobat Programul national Competente Digitale pentru angajatii IMM-urilor. Obiective si activitati eligibileDe la 1 octombrie esalonarea la plata va fi permanentizata. Masura NU se acorda pentru obligatiile fiscale sub 500 leiSubventii aferente activelor. Norme actualeIn ianuarie, Statul a cheltuit pe investitii cu 31% mai putin fata de anul trecutUltimele articole
OUG pentru masuri fiscal-bugetare, adoptat de Guvern. 5 prevederi importanteProiect de OUG: Amnistia fiscala oferita firmelor vizeaza datoriile restante la 31 august 2024Cum ajuta comunitatile achiziile publiceStart Up Nation 2024. A fost aprobat programul care acorda pana la 50.000 euro pentru stimularea micilor afaceriEste OFICIAL! Firmele mici si mijlocii pot accesa din nou credite cu garantii de stat si costuri de finantare subventionateArticole similare
Corectii de 285 milioane euro pentru RomaniaUE: Infractiunile financiare, sanctionate prin norme de drept penalComisia Europeana: Noile masuri de protejare a banilor contribuabililor impotriva fraudelorBugetul Uniunii Europene va scadea cu circa 15% dupa BrexitNou inceput pentru Grecia: Comisia mobilizeaza 35 de miliarde de euro din BUGETUL UEUltimele articole
MFP propune a doua rectificare bugetara din 2018: 2,69 miliarde de lei suplimentar pentru Finante. Transporturile pierd 1,16 miliarde leiMFP: Prioritatile pentru BUGETUL UE 2019Sanatatea, investitiile, agricultura, prioritatile celei de-a doua rectificari bugetareCare sunt prioritatile noului ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea?Ministrii de Finante din UE au dezbatut platile suplimentare la bugetul suplimentarSfaturi de la experti
Impozit si contributii sociale pe venitul din arenda 2025
Intrebare: Societatea a luat in arenda teren. Cum calculam impozitul pe venit, CAS si CASS? Se achita sume intre 1.000 lei si 80.000 lei/persoana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA