Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Radiere/inchidere firma: Cum inchizi un SRL

10-Iul-2024
5963
Radiere/inchidere firma: Cum inchizi un SRL

In cazul in care detii o firma, insa nu mai ai capital suficient sa o finantezi sau pur si simplu vrei sa o inchizi, din diverse alte motive, trebuie sa stii ca nu poti renunta la ea fara sa o radiezi mai intai.

In acest articol vom vedea mai exact ce inseamna sa radiezi o firma, cand si cine poate cere acest lucru, care sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi, dar si cateva studii de caz utile, explicate de specialistii nostri.

Ce inseamna radiere firma

Conform art. 251 alin (1) Cod Civil:„ Persoanele juridice supuse inregistrarii inceteaza la data radierii din registrele in care au fost inscrise.” Astfel, radierea firmei are ca efect incetarea existentei societatii ca persoana juridica.

Cand se poate face radierea unei firme 

Radierea unei firme este necesara si obligatorie atunci cand perioada ei de functionare a luat sfarsit. Exista insa si o radiere voluntara a firmei, atunci cand asociatii decid ca este cazul sa fie inchisa, din diverse motive (faliment, greutati financiare, discutii intre asociati, etc) .

Cum inchizi o firma - etape

Inchiderea unei firme este realizata prin parcurgerea unor etape obligatorii, in concret etapa dizolvarii, etapa lichidarii si etapa radierii firmei. Odata cu finalizarea dizolvarii si lichidarii, este necesara radierea firmei care, in esenta, marcheaza incetarea existentei acesteia ca persoana juridica in mod definitiv.

Procedura complexa a radierii unui SRL/PFA explicata pas cu pas, conform ultimelor modificari fiscale, AICI»

Dizolvarea firmei 

Dizolvarea este procedura prin care societatea isi inceteaza existenta. 

Dizolvarea voluntara a societatii comerciale, adica cea initiata de catre asociati, are loc in temeiul art. 227 si urmatoarele din Legea societatilor nr. 31/1990. Potrivit art. 233 alin. (1), ca regula generala, dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii.

Atentie! Dizolvarea firmei nu echivaleaza cu desfiintarea acesteia, ci are ca efect imposibilitatea firmei de a mai exercita operatiuni comerciale, acesta ramanand in fiinta doar in vederea parcurgerii etapei lichidarii. 

Este tot mai intalnita practica societatilor aflate in inactivitate de a nu urma procedura de dizolvare, bazandu-se pe efectuarea acesteia din oficiu de catre Oficiul National al Registrului Comertului. Desi la o prima vedere pare o solutie care salveaza timp si efort, reprezentantii legali ai societatilor trebuie sa aiba in vedere ca inactivitatea fiscala va fi notata atat in cazierul lor fiscal, cat si in cel al societatii.

In conformitate cu art. 4 alin. (4) lit. c din Ordonanta nr. 39/2015 privind cazierul fiscal: „ In cazierul fiscal se inscriu si informatii din documentele intocmite pentru atragerea raspunderii solidare, patrimoniale sau a inactivitatii fiscale, dupa cum urmeaza:„ inactivitatea fiscala, declarata potrivit legii, cu exceptia inactivitatii fiscale declarate ca urmare a inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului, prevazuta in Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.” Inactivitatea fiscala este rezultatul neindeplinirii obligatiilor fiscale si nedepunerea declaratiilor fiscale. In prezent, nu exista un regim special pentru firmele declarate inactive in ceea ce priveste desfiintarea lor, astfel se poate apela la procedura de dizolvare voluntara in masura in care sunt indeplinite conditiile legale. 

Lichidarea firmei

Lichidarea este etapa ce urmeaza dizolvarii in cadrul careia lichidatorul desfasora activitatile de transformare a bunurilor societatii in bani si incasarea creantelor detinute de catre aceasta.

Procedura complexa a radierii unui SRL/PFA explicata pas cu pas, conform ultimelor modificari fiscale, AICI»

In acelasi timp procedura lichidarii are in vedere si plata datoriilor societatii urmata de intocmirea bilantului de lichidare si repartizarea activului net intre asociati.

Radierea firmei 

Finalizarea procedurilor de dizolvare si lichidare este reprezentata de radierea societatii din registrul comertului moment de la care societatea comerciala isi inceteaza existenta.

Acte necesare inchidere firma 

Intocmirea dosarelor pentru dizolvarea voluntara se parcurge in doua etape:

Actele necesare pentru inregistrarea in Monitorul Oficial a Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor cu privire la intentia de dizolvare sunt:

  • Cererea de inregistrare a mentiunii de dizolvare, constand intr-un formular tipizat al Oficiului National al Registrului Comertului.;
  • Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor de efectuare concomitenta a dizolvarii si lichidarii societatii luata cu cvorumul si majoritatea prevazuta de lege pentru modificarea actului constitutiv, atunci cand acestia sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii;
  • Dovada platii tarifului legal de publicitate.

Dupa trecerea celor 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial se vor depune la registrul Comertului: 

  • Cerere de inregistrare pentru radiere firma;
  • Dovada publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor privind dizolvarea;
  • Dovada indeplinirii obligatiei de calculare, retinere si plata a impozitului pe venit din lichidarea societatii. 

Lista documentelor necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind radierea urmare dizolvarii si lichidarii simultane a SNC, SCS, SRL si GIE (art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) poate fi consultata aici <<

Intrebari frecvente despre radierea/inchiderea unei firme 

Cat costa radierea unei firme? 

Poti radia firma atat de unul singur, dar poti apela si la o firma specializata. Spre exemplu, costurile unei firme care se poate ocupa de firma ta variaza intre 700 si 1000 lei. Tine cont ca in aceasta suma intra si costurile catre ONRC de aproximativ 130 lei.

Daca te ocupi singur de inchiderea unei firme vei achita doar costurile ONRC.

In cat timp se poate inchide o firma?

Radierea/Inchiderea unei firme se face in doua etape, astfel ca poate dura intre 60-90 de zile.

Cine poate cere radierea unei firme?

Radierea unei firme poate fi ceruta de persoanele interesate, inclusiv asociatii firmei si Oficiul National al Registrului Comertului. 

Studii de caz utile cu privire la procedura de radiere/inchidere SRL

Va prezentam mai jos 2 spete utile care va vor ajuta sa cunoasteti si sa intelegeti mai bine prevederile legale privind radierea/inchiderea unui SRL fara activitate sau a unui SRL cu datorii catre un asociat. 

Inchidere/radiere firma [SRL] fara activitate 

1. Lichidare voluntara societate. Procedura

O societate comerciala care nu mai are activitate doreste lichidarea voluntara. Societatea are asociat unic. Va rog sa-mi comunicati care este procedura de lichidare voluntara, ce declaratii se depun la ANAF si ce documente sunt necesare pentru radierea societatii. Multumesc. 

Procedura complexa a radierii unui SRL/PFA explicata pas cu pas, conform ultimelor modificari fiscale, AICI»

Raspuns:
Dizolvarea este procedura prin care societatea isi inceteaza existenta.

Dizolvarea voluntara a societatii comerciale, adica cea initiata de catre asociati, are loc in temeiul art. 227 si urmatoarele din Legea societatilor nr. 31/1990.

Potrivit art. 233 alin. (1), ca regula generala, dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii.

Lichidarea este etapa ce urmeaza dizolvarii in cadrul careia lichidatorul desfasora activitatile de transformare a bunurilor societatii in bani si incasarea creantelor detinute de catre aceasta.

In acelasi timp procedura lichidarii are in vedere si plata datoriilor societatii urmata de intocmirea bilantului de lichidare si repartizarea activului net intre asociati.

Finalizarea procedurilor de dizolvare si lichidare este reprezentata de radierea societatii din registrul comertului moment de la care societatea comerciala isi inceteaza existenta.

In cazul dizolvarii fara lichidare sunt aplicabile prevederile art. 235 din Legea 31/1990 a societatilor (cu modificarile si completarile ulterioare), in special alin. (2), (3) si (4) - introduse prin Legea 441 / 2006, care mentioneaza urmatoarele:

In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.

(2)Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.

(3)Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.

(4)Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.

Deci, potrivit dispozitiilor art.235 din Legea 31/1990, dizolvarea fara lichidare are loc in situatia in care asociatii convin asupra repartizarii si lichidarii patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii. Spre deosebire de lichidare in care bunurile sunt valorificate, in cazul dizolvarii fara lichidare acestea pot fi transferate catre asociati si in aceasta situatie nu este nevoie sa se numeasca un lichidator.

Din punct de vedere procedural trebuie avute in vedere prevederile OMFP nr. 897/2015 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, in care sunt mentionate urmatoarele etape:

  • Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatilor comerciale care urmeaza sa se lichideze si inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie;
  • Intocmirea situatiilor financiare in formatul prevazut de reglementarile contabile
  • Stabilirea operatiunilor care urmeaza sa fie efectuate in numele societatii comerciale;
  • Valorificarea elementelor de activ (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor financiare pe termen scurt etc.);
  • Achitarea datoriilor societatii comerciale catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si a celorlalte obligatii sociale catre alte fonduri, salariati si alti terti;
  • Stabilirea rezultatului lichidarii (profit sau pierdere), intocmindu-se contul de profit si pierdere in formatul prevazut de reglementarile contabile aplicabile;
  • Intocmirea bilantului, rezultat in urma lichidarii ce sta la baza efectuarii partajului si calculul impozitelor datorate potrivit legii.

Etapele lichidarii sunt urmatoarele:

- Etapa de dizolvare si lichidare, in care societatea isi inceteaza practic activitatea, iar asociatii decid cu privire la modul de impartire a activului proportional cu cota de capital social detinuta de fiecare. Se platesc toate datoriile catre toti creditorii, inclusiv catre ANAF si se publica hotararea AGA in Monitorul Oficial al Romaniei cu privire la lichidare.

- Etapa de radiere, initiata la minim 30 de zile de la finalizarea primei etape la ONRC, va avea ca efect radierea societatii din evidentele Registrului Comertului. In perioada celor 30 de zile orice creditor, inclusiv ANAF isi poate exercita dreptul de opozitie cu privire la dizolvarea societatii.

De aceea trebuie sa obtineti in prealabil un certificat de atestare fiscala deoarece daca ANAF face opozitie, identificand datorii, societatea va fi chemata in instanta pentru remedierea situatiei, prelungindu-se foarte mult intregul proces pret de cateva luni.

Toate operatiunile contabile de lichidare (plata datoriilor, incasarea creantelor sau renuntarea la ele, distribuirea patrimoniului catre asociat, etc) si de partaj vor fi cuprinse in Raportul de lichidare.

Particularitati ale lichidarii

Exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa. 

In situatia in care lichidarea se efectueaza fara lichidatori potrivit prevederilor art 235 din Legea nr. 31/1990 privind societatile, situatiile financiare se intocmesc de persoanele responsabile (director economic, expert contabil, societate care tine evidenta contabila pe baza de contract de prestari servicii).

In toata perioada, pana la obtinerea certificatului de radiere, depuneti declaratii in regim normal la ANAF, conform vectorului fiscal.

In ceea ce priveste depunerea situatiilor financiare, potrivit prevederilor Legii contabilitatii, in cazul lichidarii, acestea sunt situatii financiare cu scop special, fiind destinate operatiunilor de fuziune, divizare si lichidare a societatilor, dupa caz.

Conform precizarilor ANAF cu privire la situatiile financiare anuale, potrivit art. 28 alin. (1 1) si art. 36 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) din aceeasi lege, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii, in conditiile legii.

Potrivit Ordinului 897/2015, aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatilor,cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile,si se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

La deschiderea procedurii de lichidare, persoanele juridice intrate in lichidare depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, situatiile financiare anuale intocmite in vederea efectuarii operatiunilor de fuziune, divizare sau lichidare (cod S1039) si se bifeaza prima situatie-in vederea efectuarii lichidarii. Situatiile financiare cod S1039 sunt de fapt un capac (o fila) la care se anexeaza situatiile financiare intocmite in format Word (bilant, contul de profit si pierdere, etc) si hotararea AGA de aprobare a acestora.

Pe parcursul lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare potrivit legii,depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic,o raportare contabila anuala (cod S1004), unde se bifeaza pozitia 2, asa cum prevede art.36, alin.(3) al Legii contabilitatii:

Pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii, depun, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.

Potrivit art.263 si 268 din Legea societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa terminarea lichidarii, in vederea radierii, lichidatorii intocmesc Situatia financiara dupa terminarea lichidarii (cod S1039), unde se bifeaza situatia 2-terminarea lichidarii.

Monografia contabila poate fi urmatoarea(in functie de soldurile pe care le aveti evidentiate in balanta de verificare):

Inchidere conturi de imobilizari:

28xx = 2xx

Inregistrare cheltuieli cu materiale/marfuri/stocuri,in cazul in care nu mai pot fi valorificate:

60x = 3xx

Inchidere conturi de creante care nu mai pot fi recuperate:

6xx = 411/461

In urma acestor operatiuni se obtine bilantul de lichidare inaintea partajarii capitalurilor proprii, cu solduri evidentiate in conturile:1012,1061,117,121,5311,5121.

Partajul consta in impartirea capitalului propriu (activului net), rezultat din lichidare, intre asociatii societatii comerciale.

Inregistrarile contabile sunt:

1012 = 456 partajul capitalului social

1061 = 456 partajul rezervelor

117 = 121 acoperire pierdere

Si plata catre asociati:

456 = 446

446 = 5121

456 = 5311/5121

Inchidere/radiere firma [SRL] cu datorii catre asociat 

2. Lichidare societate cu datorii catre asociat

O societate comerciala platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor are in balanta de 30.09.2023 urmatoarele solduri (ex: pentru simplificare calcul): - sold debitor cont 117 299.800 lei; - sold creditor cont 1012 200 lei; - sold creditor cont 455 (imprumut asociat unic) 300.000 lei. Incepand cu 01.10.2023 societatea hotaraste deschiderea procedurii de lichidare cu dizolvare. Din acel moment societatea devine platitoare de impozit pe profit. Asociatul unic da o declaratie pe proprie raspundere din care rezulta ca nu renunta la imprumutul acordat societatii. Care este modul de calcul al impozitului pe profit in acest caz?

Raspuns:
Daca asociatul nu renunta la imprumutul acordat societatii atunci va fi necesar sa se intreprinda toate demersurile necesare recuperarii sumei de 300.000 lei cu care s-a creditat societatea.

Recuperarea se poate face din disponibilul din cont.

Daca nu sunt suficiente disponibilitati atunci se va urmari incasarea creantelor, valorificarea activelor prin vanzare, incasarea oricaror sume restante etc. astfel incat sa fie posibila asigurarea disponibilitatilor banesti pentru plata datoriei catre asociat.

Dizolvarea si concomitent lichidarea voluntara a societatii se face conform art. 227 alin. 1 litera D si art. 235 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fara numire de lichidator. 

Daca firma nu detine nici un fel de active si nu are nici datorii catre creditori diversi, asociatul unic este de acord si solicita procedura de dizolvare si lichidare fara sa emita nici un fel de pretentie materiala sau financiara.

Deci doar asa e posibila lichidarea voluntara a societatii in cauza. Daca nu se renunta la aceasta creanta, societatea e nevoita sa isi continue activitatea, sa incaseze si sa ii restituie datoria catre asociat constand in imprumuturi cont 4551.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016