Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raport anual al Consiliului fiscal. Eficienta colectarii impozitelor

10-Iun-2016
2688

Eficienta colectarii impozitelor a consemnat un salt notabil in anul 2015, dar aceasta evolutie survine dupa o pierdere de eficienta inregistrata in anul precedent.

Romania are a doua cea mai mica pondere in PIB a veniturilor bugetare din Uniunea Europeana (UE) - venituri fiscale si nefiscale, acestea reprezentand in anul 2015 doar 34,8% din PIB, cu 10,2 pp sub media europeana, in timp ce nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB (impozite si contributii sociale) a fost de 28%, fiind semnificativ mai mic decat in economii similare precum Ungaria (39,2%), Slovenia (36,9%), Republica Ceha (34,7%) si Polonia (33,4%). Veniturile fiscale colectate in anul 2015 au fost mult mai ridicate decat cele avute in vedere in proiectul de buget, in conditiile unui avans al PIB nominal de asemenea superior celui anticipat. Gradul de eficienta a taxarii a crescut semnificativ in cazul TVA, majorari inregistrandu-se si la nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS), impozitului pe profit si impozitului pe venit, in timp ce executia bugetara aferenta incasarilor din accize indica o evolutie contrara.

Chiar daca imbunatatirea eficientei colectarii inregistrata in anul 2015 reprezinta fara indoiala un element pozitiv, trebuie subliniat faptul ca la acest moment se poate constata doar o mentinere a acesteia la nivelul celei aferente anului 2013, iar sursele acestei volatilitati ridicate inter-anuale nu sunt intrutotul identificabile la acest moment, procesul de reorganizare al ANAF putand reprezenta unul dintre factori.

Consiliul fiscal remarca o imbunatatire in ceea ce priveste eficienta si simplificarea aparatului administrativ de colectare a taxelor, atat in ceea ce priveste scaderea numarului de administratii financiare, dar si prin prisma usurintei cu care se platesc taxele. Reforma initiata in Romania in acest domeniu pare sa fi condus la anumite rezultate pozitive insa sub asteptarile initiale. Important de mentionat este ca Banca Mondiala (BM) a evaluat in luna august 2015 proiectul demarat impreuna cu ANAF, apreciind progresul per total al implementarii acestuia ca fiind moderat nesatisfacator, iar riscurile de nerealizare integrala a obiectivelor ca fiind ridicate. Prin urmare, reforma are potentialul de a conduce pe termen lung la efecte pozitive semnificative, insa apreciem ca sunt necesare eforturi suplimentare.

Raportul anual integral poate fi consultat aici.

Sursa: Consiliul Fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016