Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raport UE: Falsificarea monedelor euro in 2011

01-Feb-2012
3346
Numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a scazut cu 15%, ajungand la 157.000 fata de 186.000 de monede in anul anterior. Moneda de 2 euro ramane de departe moneda cea mai des falsificata, reprezentand aproape doua treimi dintre toate monedele euro falsificate identificate. Volumul scazut de monede euro falsificate reprezinta rezultatul eforturilor combinate ale statelor membre, ale Comisiei/OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda) si ale celorlalte institutii europene.

Numarul total de monede falsificate este foarte mic in comparatie cu numarul total de aproximativ 16 miliarde de monede euro autentice, puse in circulatie din randul celor mai mari cupiuri (50 de centi, 1 euro, 2 euro), ceea ce este echivalent cu o moneda contrafacuta la 100.000 de monede autentice.

Algirdas Šemeta, comisarul responsabil cu masurile antifrauda, a declarat: "Proprietarii de magazine, intreprinderile mici si cetatenii sunt in mod deosebit expusi riscului de a primi monede si bancnote false. Combaterea falsificarii banilor este, prin urmare, vitala pentru protejarea contribuabililor cinstiti. Sunt foarte multumit ca moneda euro este bine protejata prin activitatea OLAF. Vom continua sa depunem eforturi pentru a identifica monedele ilegale si a eradica aceste activitati ilicite din intreaga Europa."

Un set amplu de masuri de prevenire si detectare in statele membre si la nivelul UE au dat rezultate bune in lupta impotriva falsificarii monedei euro. Acestea includ legislatie, analiza si cooperare tehnice, coordonarea in materie de aplicare a legii, precum si cooperarea judiciara. Monedele falsificate pot fi de asemenea respinse de distribuitoarele automate si de alte aparate care functioneaza cu monede si sunt reglate corespunzator.

Aceste masuri reflecta eforturile si progresele facute de statele membre si de institutiile UE pentru a identifica si a retrage din circulatie monedele euro falsificate. Pentru a sprijini aceste eforturi, Parlamentul European si Consiliul UE au adoptat un regulament care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012 si stabileste normele aplicabile institutiilor financiare pentru a se asigura ca toate monedele euro pe care acestea le repun in circulatie sunt autentice.


In ceea ce priveste bancnotele euro falsificate, aproximativ 606.000 de bucati au fost retrase din circulatie in 2011, dupa cum a anuntat Banca Centrala Europeana, care este responsabila cu protejarea bancnotelor impotriva falsificarii. Numarul total de bancnote falsificate retrase din circulatie in 2011 a fost cu 19,3% mai mic decat cel din 2010. Majoritatea cupiurilor falsificate sunt in continuare cele de 20 si de 50 de euro.

Comisia deruleaza Programul Pericles, un program de schimb, asistenta si formare special conceput pentru combaterea falsificarii monedei euro. in 2011, Comisia/OLAF au desfasurat in total, in cadrul programului, 16 proiecte pentru protejarea bancnotelor si a monedelor euro impotriva falsificarii. Este vorba, in principal, de conferinte si seminare destinate reprezentantilor autoritatilor nationale insarcinate cu aplicarea legii, bancilor centrale nationale, bancilor comerciale, birourilor de schimb valutar si autoritatilor judiciare. Proiectele au avut ca obiectiv furnizarea de asistenta tehnica, stiintifica si operationala, furnizarea de formare profesionala specializata, imbunatatirea cooperarii dintre autoritatile competente si cresterea gradului de sensibilizare cu privire la falsificarea monedei euro. Aceste activitati ar trebui sa fie continuate in cadrul Programului Pericles 2020, propus de Comisie si transmis Parlamentului European si Consiliului UE in decembrie 2011.

Context

In conformitate cu normele UE (Regulamentul CE nr. 1338/2001), Comisia este responsabila cu administrarea Centrului Tehnic si stiintific European (CTSE). CTSE analizeaza si clasifica noile monede euro false emise. Centrul are sediul in cadrul OLAF si utilizeaza echipamentele si instalatiile tehnice ale Monetariei din Paris (Monnaie de Paris).

De asemenea, Comisia colaboreaza indeaproape cu Banca Centrala Europeana (BCE), Europol, Interpol si autoritatile nationale competente. Banca Centrala Europeana este responsabila de analizarea bancnotelor euro falsificate. Europol si Interpol sprijina serviciile insarcinate cu aplicarea legii din statele membre in combaterea formelor grave de criminalitate organizata prin facilitarea schimbului de informatii si asigurarea analizei operationale si strategice.

Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016