Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportare in noua declaratie 394: Facturi emise catre PF si PJ pentru care s-au emis si bonuri fiscale

26-Iul-2016
6686

Tema aleasa pentru analiza urmatoare se refera la facturile emise catre persoanele fizice (PF) si persoanele juridice (PJ) pentru care s-au emis si bonuri fiscale si raportarea acestora in Declaratia 394.

Astfel, in vederea completarii Declaratiei 394, vom stabili:

1. Cand se emit bon fiscal si factura la solicitarea persoanei fizice si daca bonul fiscal si valoarea acestuia nu va fi evidentiat in lista operatiunilor taxabile efectuate pe teritoriul national (cu detaliere pe operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale) pagina 7 din Declaratia 394.

(Acestea se evidentiaza la tip partener -> tip L (pagina 7 din Declaratia 394 ) in cazul in care valoarea este mai mare de 10.000 lei, iar in cazul in care valoarea facturata este mai mica sau egala de 10.000 lei aceasta se evidentiaza la tip partener -> tip L (pagina 7 din Declaratia 394) si concomitent la tabelul de la pagina 8 din Declaratia 394 privind exceptia). Vom stabili daca s-a procedat corect.

2. Cand se emit bon fiscal si factura la solicitarea persoanei juridice. Bonul fiscal si valoarea acestuia nu va fi evidentiat in lista operatiunilor taxabile efectuate pe teritoriul national (cu detaliere pe operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale) pagina 7 din Declaratia 394.
(Acestea se evidentiaza la tip partener -> tip L (pagina 7 din Declaratia 394) si atat). Vom stabili daca s-a procedat corect.


Facturile emise catre persoane fizice, pentru care s-au emis si bonuri fiscale, se raporteaza in noua declaratie 394 astfel:

- la litera D - Rezumat declaratie privind operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA - in care facturile respective vor fi raportate doar ca totaluri (total numar persoane neinregistrate in scop de tva, numar total facturi emise de catre furnizorul care aplica sistemul normal de tva sau de catre furnizorul care aplica sistemul de tva la incasare, valoarea totala a bazei de impozitare pentru livrari / prestari si valoarea totala a tva din factruile emise de catre furnizorul care aplica sistemul normal de tva sau care aplica sistemul de tva la incasare si, mai departe, aceleasi informatii pentru operatiuni derulate in regim special de tva);

- la sectiunea D aferenta listei operatiunilor efectuate, care cuprinde o defalcare a livrarilor efectuate catre persoane fizice, care au fost rezumate la litera D de la sectiunea Rezumat.

La litera D LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL (lit. D) (cu detaliere pe operatiuni efectuate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA) (lei), facturile emise catre persoanele fizice se raporteaza in mod distinct, in functie de valoarea totala a unei facturi, astfel:

a) daca facturile emise catre persoanele fizice au o valoare mai mare strict de 10.000 lei fiecare, atunci facturile se va raporta cu simbol L, cu defalcare pe fiecare beneficiar in parte, prin mentionarea numelui si prenumelui acestuia, baza de impozitare pentru fiecare beneficiar si TVA aferent (pe cote de TVA);

b) - daca facturile emise catre persoanele fizice au o valoare mai mica sau egala cu 10.000 lei (dar numai in perioada 01 iulie 2016 - 31 decembrie 2016), atunci nu se va raporta fiecare factura in parte pe beneficiar, ci acestea se vor insuma si se vor trece doar la coloanele aferente exceptiei ca numar total facturi emise, baza totala impozabila si tva total pentru aceste facturi.


De la 01 ianuarie 2017, si facturile cu valoare mai mica sau egala cu 10.000 lei se vor raporta pe fiecare beneficiar in parte.

Dar, repetam, numarul total al facturilor emise catre persoane fizice, valoarea totala a bazei de impozitare si TVA total (indiferent de valoarea unei facturi) - raportate la sectiunea D lista operatiunilor - se preiau si la partea de rezumat a literi D.

In cazul facturilor emise catre persoane juridice, dar inregistrate in scop de TVA (daca beneficiarii sunt persoane juridice neinregistrate in scop de TVA, se aplica prevederile primei liniute si a literei a) de la a doua liniuta de mai sus), pentru care s-au emis si bonuri fiscale, acestea se raporteaza in declaratia 394 doar la litera C, atat la sectiunea de Rezumat, cat si la sectiunea aferenta listei operatiunilor taxabile efectuate pe teritoriul national.

Bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi (si raportate conform celor mentionate mai sus) nu se includ in cartusele aferente lit. G - Rezumat si lista operatiunilor.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si consultant fiscal

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

  • [IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Colaborarea cu platforme internationale precum Bolt atrage o serie de implicatii fiscale importante pentru contribuabilii din Romania. De aceea este esential sa intelegem corect tratamentul fiscal aplicabil veniturilor, comisioanelor si serviciilor achizitionate din strainatate. In acest articol abordam principalele obligatii declarative si de plata ce revin contribuabililor romani care colaboreaza cu Bolt, inclusiv aspecte legate de TVA, impozitul pe veniturile nerezidentilor si declaratiile...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016