![MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici](https://media.rs.ro/filemanagerraport/Fiscalitatea/FAb_saft.png)
Raportul Special
realizat de specialisti
Dat fiind volumul mare de declaratii, declaratii informative si speciale, dar mai ales in perspectiva sporirii numarului acestora de la 1 ianuarie 2010, in special in sfera TVA, este important de evaluat consecintele nedepunerii lor in termen.
Articol preluat din Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Cel mai bun serviciu de informare si consultanta in contabilitate si fiscalitate de pe piata!
Una dintre sanctiunile contraventionale mai aspre, de altfel atipice pentru sistemul uzual de amenzi, este cea aplicabila pentru declaratiile recapitulative, reglementate de Titlul VI din Codul fiscal.
Spre deosebire de amenzile obisnuite, in acest caz cuantumul se determina prin aplicarea unui procent de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate, rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.
Din acest punct de vedere este important de determinat efectele trecerii timpului in raport cu momentul nedepunerii unei declaratii fiscale.
Termenul de prescriptie a dreptului organelor fiscale de a constata savarsirea unor contraventii si de a aplica amenzi este reglementat printr-un act normativ special fata de prevederea generala, cadru.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Astfel, in cazul declaratiilor recapitulative instituite de art. 2191 din Codul de procedura fiscala, nu va fi aplicabil termenul de prescriptie de 6 luni stabilit de art. 13 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, ci va fi aplicabil un termen special.
Aceasta solutie are in vedere prevederile alin. (4) ale aceluiasi articol potrivit caruia, prin legi speciale, pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Un astfel de act normativ special este Codul de procedura fiscala care stabileste si termenul de prescriptie special, aplicabil pentru obligatii fiscale. Astfel, potrivit art. 91 alin. (1) si (2), dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, calculat de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.
Chiar si in lipsa aplicarii termenului special de 5 ani, trebuie avut in vedere caracterul continuu al faptei ? de a nu depune declaratia ? astfel ca termenul de prescriptie a dreptului organelor fiscale de a aplica amenda nu incepe sa curga decat de la momentul la care aceasta a fost in final depusa.
De aceasta data, este aplicabil si art. 13 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, potrivit caruia, in cazul contraventiilor continue, termenul de prescriptie curge de la data constatarii faptei!
Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp. Practic, acest mecanism face imprescriptibila raspunderea contraventionala. Cu toate acestea, Curtea Constitutionala nu a considerat ca dispozitia incalca legea fundamentala.
Ca mijloc de atenuare a sanctiunilor contraventionale intervin prevederile art. 71 din Codul de procedura fiscala. Astfel, termenele pentru indeplinirea obligatiilor fiscale nu incep sa curga sau se suspenda in situatia in care indeplinirea acestor obligatii a fost impiedicata de ivirea unui caz de forta majora sau a unui caz fortuit.
Mai mult, obligatiile fiscale se considera a fi indeplinite in termen, fara aplicarea de sanctiuni, daca acestea se executa in 60 de zile de la incetarea acestor evenimente.
Editor www.fiscalitatea.ro
Justinian Cucu
Articol adaugat la 25 noiembrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia
sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate
intelectuala.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Modificarea taxelor de la 1 ianuarie 2011, foarte probabilaANAF publica date oficiale privind colectarea veniturilor si rezultatele dupa reducerea TVAAlte micsorari de TVA, de anul viitorFacturarea si incasarea sau plata in valuta intre rezidentiSe declara factura de avans. Cum intocmim Declaratia 390 pentru factura?Ultimele articole
Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utileNotificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiArticole similare
Noutati cu privire la regimul de declarare derogatoriuAtentie, se apropie termenul pentru depunerea formularului 600Calendar fiscal ANAF: Ce declaratii depunem in mai 2016?Impozitul minim. Firma declarata inactivaOrdin ANAF: Acces la dosarul fiscal al contribuabilului martie 2013Ultimele articole
TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileColectarea creantelor fiscale: ANAF propune introducerea a 23 de formulare noi si elimina 5 existenteCalendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceSAF-T in 2024: Ce trebuie sa stiti despre semnarea electronica a D406Sfaturi de la experti
Profit reinvestit activitate in domeniul agricol
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2024, cu activitate in domeniul agricol (cod CAEN 0111), este inregistrata in vectorul fiscal cu impozit pe profit anual, cu termen de depunere D101 si plata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Beneficii pentru plata in termen a impozitului pe profit
Intrebare: Va rog sa imi spuneti de ce facilitati beneficiem aferente anului 2024, mai precis la calculul impozitului pe profit, plata la termen etc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utile
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA