Raportul Special
realizat de specialisti
"Societatea X a fost platitoare de impozit pe profit in anul 2018, incepand cu 01.01.2019 a trecut la microintreprindere devenind platitoare pe impozit pe venit microintreprindere. La calculul impozitului pe venitul microintreprindere, se are in vedere pierderea fiscala inregistrata de societate in 2018 cand era platitoare de impozit pe profit? Veniturile din dividende incasate de la o alta microintreprindere in 2019 sunt luate in baza de calcul a impozitului pe venit?", se ntreaba unul dintre cititorii nostri. Raspunsurile au fost oferite de consultantul nostru fiscal si le regasiti redate mai jos.
Pierderea fiscala reprezinta, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, pierderea anuala stabilita prin declaratia de impozit pe profit nr. 101, cod M.F.P. 14.13.01.04, aprobata prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala.
Pierderea fiscala, se determina extracontabil, pe baza rezultatului contabil ajustat cu cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Titlul II, art. 25 din Codul fiscal, si se reflecta in declaratiile de impozite depuse de societate la organele fiscale teritoriale unde aceasta isi are inregistrat sediul social.
Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.
In Declaratia cod 14.13.01.04, se inscrie la rd. 36 ”Pierdere fiscala din perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare” care se va prelua la rd. 39, in fiecare trimestru din perioadele urmatoare cand se realizeaza profit fiscal.
Legatura dintre declaratiile fiscale o face registrul fiscal in care sunt trecute informatiile care difera de cele inregistrate in evidenta contabila (art. 19, alin. (7) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).
Acoperirea pierderii fiscale poate fi considerata o facilitate pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, prin care se diminueaza impozitul datorat.
Daca pe parcursul celor 7 ani consecutivi care încep cu anul 2019 societatea ramane in continuare platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu va mai putea recupera pierderea fiscala declarata pentru anul 2018.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Daca,de exemplu,dupa 2 ani revine la statutul fiscal de platitoare de impozit pe profit,recuperarea pierderii fiscale se poate efectua pe parcursul urmatorilor 5 ani consecutivi. Perioada in care aceasta este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor intrerupe cursul celor 7 ani prevazuti de art. 31, alin. (1) din Codul fiscal.
Pentru veniturile din dividendele distribuite si acordate de o alta societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, acea societate trebuie sa aplice prevederile art. 43 din Codul fiscal (asa cum se prevede la art. 57, alin. (2) din Cod) in sensul ca nu va retine cota de impozit de 5% daca beneficiara dividendelor detinea (la data platii) 10% din titlurile de participare ale celeilalte societati pe o perioada de un an (implinit la data platii).
Evidenta veniturilor reprezentand dividendele acordate se tine cu ajutorul ct. 761 ”Venituri din imobilizari financiare”. Aceste venituri nu sunt prevazute la art. 53, alin. (1) din Codul fiscal ca fiind excluse atunci cand se determina baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Mentionam ca in acest caz veniturile din dividende se vor lua in calcul atunci cand se stabileste impozitul pe venit.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Ati depus declaratia unica? Nu uitati de impozitul pe venit estimat pe 2019 - pana pe 15 martieMicrointreprindere. Venituri din consultanta realizate in cursul anului. Cum se plateste impozitul?Modificari si completari aduse Codului de Procedura FiscalaDepunerea cererii pentru declaratii la distanta in cazul sediilor secundareCum declaram contributiile socialeUltimele articole
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 202412+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularNoi modificari fiscale, aplicabile din 2025. Schimbari asupra impozitelor pe profit, micro si pe venitSfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA