Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperarea amortizarii

19-Aug-2010
5118


Intrebare:
Societatea X are inregistrata in evidenta contabila o cladire care a fost reevaluata astfel:

- in luna martie 2006, in urma reevaluarii, (la valoarea justa) a fost inregistrata diferenta din reevaluare in contul 105.
valoarea amortizabila veche= 77.288
valoarea amortizabila noua = 205.025 articolul contabil 212 = 105 127.737

- in cursul anului 2008 s-au facut lucrari de investitii in valoare de 110.573 lei, majorand valoarea cladirii cu investitia respectiva, valoarea noua a cladirii ajungand la 315.598 lei

- la sfarsitul anului 2009 cladirea a fost din nou reevaluata, la valoarea amortizabila de 250.032, diferenta din reevaluare a fost inregistrata in contul 105 articol contabil 105 = 212 65.566 lei

- durata de functionare a ramas neschimbata, amortizarea se calculeaza la durata ramasa .

1. Cheltuielile cu amortizarea cladirii sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit, avand in vedere ca ambele reevaluari au fost inregistrate prin contul 105- rezerve din reevaluare?

2.Societatea are un contract de asociere in participatiune cu o persoana fizica la care ii calculam si retinem impozitul pe profit la sursa, daca la calculul impozitului retinut la sursa se au in vedere si cheltuielile nedeductibile cu amortizarea daca este cazul si alte cheltuieli nedeductibile inregistrate in evidenta contabila?

Raspuns
In conformitate cu dispozitiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor acestui articol.

Astfel cum este prevazut la alin. (6) lit. (a) al acestui articol, regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina, in cazul constructiilor, pe baza metodei de amortizare liniara.

Alin. (7) prevede ca, in cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.

Valoarea fiscala pentru mijloacele fixe amortizabile este definita la art. 7 pct. 33 lit. c) din Codul fiscal ca fiind costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.

In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.

Asadar, amortizarea aferenta diferentelor din reevaluare este deductibila la determinarea profitului impozabil, cu respectarea prevederilor art. 24 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit art.124 alin (3) din Reglementarea conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.3055/2009, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

In acest sens castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

Art. 22 alin. (51) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Punctul 572 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal prevede ca nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (51) din Codul fiscal rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul ?1065? la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil.

Aceste rezerve se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei acestora potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

Potrivit punctului 573 nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (51) din Codul fiscal partea din rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, dedusa la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, si care nu a fost capitalizata prin transferul direct in contul 1065 ?Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare? pe masura ce mijloacele fixe au fost utilizate. Aceasta parte a rezervei se impoziteaza potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

Astfel, incepand cu 01.05.2009 se impoziteaza valoarea rezervei din reevaluare transferate, respectiv diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

Potrivit art. 13 lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform Titlului II ? ?Impozitul pe profit? persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica.

In acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.

Asadar, profitul impozabil obtinut dintr-o asociere intre o persoana fizica rezidenta si o persoana juridica romana, care nu da nastere unei persoane juridice, se stabileste potrivit regulilor de determinare a impozitului pe profit prevazute in Titlul II al Codului fiscal.

Impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.

In baza prevederilor art. 46 alin (1) venitul astfel obtinut de o persoana fizica este considerat venit din activitati independente.

In conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

In acest sens, punctul 12 dn Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.

Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) si alin. (51) din Codul fiscal sunt elemente similare veniturilor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016