Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperarea unei creante de la de un debitor din UE

28-Sep-2009
6821

In ipoteza, extrem de posibila in contextul economic actual, in care o societate comerciala din spatiul U.E. nu isi indeplineste obligatia de plata, consecintele pot fi importante, mai ales atunci cand nu exista un contract scris.

Prima etapa, in vederea recuperarii sumelor, este reprezentata de obtinerea unui titlu executoriu, pentru creanta detinuta, in temeiul caruia autoritatile, prin procedurile de constr?ngere, vor asigura recuperarea sumei. In vederea obtinerii unui titlu executoriu este necesara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, prin care sa fie constatata creanta dvs. si calitatea de debitor a societatii din statul membru, scadenta obligatiei, eventuale penalitati, etc.

Inexistenta contractului in forma scrisa poate complica in aceasta etapa, asa cum mentionam, determinarea instantei si legii aplicabile raportului juridic intervenit intre dvs si debitor.

Ca regula, in contractul scris partile nu numai ca precizeaza detaliile raporturilor juridice (identificarea partilor, reprezentativitate, obiectul contractului, pretul, drepturile si obligatiile partilor, scadenta acestora), dar, in mod general, stabileste si legea aplicabila si modul de solutionare a litigiilor (instanta competenta).

In aceasta situatie, in care partile nu au convenit asupra legii aplicabile, sunt incidente prevederile Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, care stabileste legea aplicabila in cazul in care partile nu au convenit acest lucru.

In cadrul Capitolului V din acest act normativ sunt efectuate precizari cu privire la legea aplicabila in cazul in care obiectul tranzactiei este reprezentat de bunuri mobile corporale, mijloace de transport, titluri de valoare, bunuri necorporale.

Astfel, cunoscand obiectul raportului juridic cu persoana straina se poate determina legea aplicabila si ulterior instanta competenta sa se pronunte asupra litigiului.

Spre exemplu, in cazul drepturilor de autor asupra unei opere de creatie intelectuala sunt aplicabile prevederile legii statului unde opera a fost pentru int?ia oara adusa la cunostinta publicului prin publicare, reprezentare, expunere, difuzare sau in alt mod adecvat.

Dupa aceasta etapa urmeaza punerea in executare a hotararii judecatoresti, in statul in care se afla debitorul, dupa ce statul respectiv recunoaste titlul executoriu emis de catre instanta romana. Astfel, vor fi incidente prevederi speciale aplicabile in spatiul Uniunii Europene, cum ar fi Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului, din data de 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie civila si comerciala, care cuprinde si norme privind executarea intr-un alt stat membru. Regulamentul este de aplicabilitate directa, ceea ce inseamna ca oricine il poate invoca in fata unei instante si contine urmatoarele reguli:

  • hotar?rile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru, care sunt executorii in statul respectiv, pot fi executate intr-un alt stat membru dupa declararea acestora ca fiind executorii in celalalt stat, prin depunerea unei cereri de catre orice persoana care justifica un interes;
  • cererea este adresata instantei a carei competenta de jurisdictie teritoriala este determinata de domiciliul partii impotriva careia se urmareste executarea sau de locul de executare;
  • declaratia privind capacitatea executorie a hotararii trebuie emisa in urma realizarii anumitor formalitati si trebuie trimisa o notificare celeilalte parti, care o poate contesta doar in instanta;

? exista posibilitatea de a se refuza recunoasterea unei hotarari judecatoresti straine, daca recunoasterea contravine ordinii publice sau este incompatibila cu o hotar?re anterioara, ori daca documentul care initiaza procedura nu a fost notificat la timp s.a.

Ultima etapa presupune aplicarea Regulamentului (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European si al Consiliului, care creaza un titlu executoriu european pentru creantele necontestate. Dupa parcurgerea acestei etape urmeaza punerea in executare a titlului. Asadar, chiar daca mecanismul de recuperare este complex, in spatiul Uniunii exista proceduri ce il inlesnesc, chiar daca partile implicate apartin unor state diferite.

Justinian Cucu

Global Tax Management

Articol adaugat luni, 28 septembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016